Marpe ve konvansiyonel RME apareylerinin ağız kokusu üzerine etkisi
Effect of MARPE and conventional RME appliances on halitosis
- Tez No: 1014819
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA İLERİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ağız kokusu (halitozis), Hidrojen sülfür (H₂S), Hızlı üst çene genişletmesi, MARPE, McNamara tipi bonded RME, Halitosis, Hydrogen sulfide (H₂S), MARPE, McNamara appliance, Rapid maxillary expansion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, klinik uygulamada yaygın olarak kullanılan kemik destekli MARPE apareyi ile diş-doku destekli McNamara tipi bonded hızlı üst çene genişletmesi (RME) apareyinin ağız kokusu (halitozis) üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve hem birbirleriyle hem de kontrol grubuyla karşılaştırmaktır. Çalışmaya, Selçuk Üniversitesi Ortodonti Anabilim Dalı'na başvuran, maksiller transversal yetmezliği bulunan ve çalışma kriterlerine uyan toplam 33 birey dahil edilmiştir. Katılımcılar; 12–15 yaş aralığındaki McNamara tipi bonded RME grubu (n=11), 12–18 yaş aralığındaki minivida destekli hızlı üst çene genişletmesi (MARPE) grubu (n=11) ve yine 12–18 yaş aralığındaki tedavi görmeyen kontrol grubu (n=11) olarak üç gruba ayrılmıştır. Ölçümler, tedavi öncesinde (T0) ve tedavi başlangıcından sonraki 4. ayda (T1) yapılmıştır. Tüm bireylerde sülfür monitörü kullanılarak hidrojen sülfür (H₂S) düzeyleri ölçülmüş ve sistein şoku testi uygulanmıştır. Bu kapsamda 20 mM L-sistein çözeltisi ağız içine uygulanmış, 3 dakika sonra oluşan gaz profili değerlendirilmiştir. Başlangıç H₂S düzeyi, sistein sonrası H₂S düzeyi ve bu değerler arasındaki artış oranı hesaplanarak gruplar arasında karşılaştırılmıştır. MARPE ve McNamara grupları RME uygulanan gruplar olarak birlikte değerlendirildiğinde; genişletme prosedürlerini takiben 4. aya (T1) gelindiğinde, ağız kokusu potansiyelinde başlangıca (T0) kıyasla kümülatif bir artış olduğu saptanmıştır. Gruplar içi değerlendirmelerde, geniş akrilik gövdeye sahip McNamara RME apareyinin H₂S üretme kapasitesini anlamlı düzeyde yükselttiği (p=0,019), buna karşın daha az retantif bir tasarıma sahip olan MARPE apareyinin H₂S düzeylerinde anlamlı bir değişime yol açmadığı (p=0,193) belirlenmiştir. Kontrol grubundaki değişimler anlamlı bulunmamıştır. Gruplar arası oransal değişim miktarları ile yaş ve cinsiyet gibi demografik değişkenlerin ölçümler üzerinde istatistiksel açıdan belirleyici bir fark yaratmadığı görülmüştür. Sonuç olarak, kullanılan apareylerin fiziksel yapısının halitozis riski üzerinde belirleyici bir klinik yansıması olduğu anlaşılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, oral hijyenin sürdürülmesini nispeten kolaylaştıran MARPE benzeri daha az retantif tasarımların kullanımı halitozis riskini azaltma açısından daha avantajlı olabilir. Akrilik esaslı apareylerin tercih edildiği durumlarda ise plak birikimi ve halitozis riskinin kontrol altında tutulabilmesi amacı ile rutin ağız hijyeni uygulamalarına ilave destekleyici protokoller tedavi sürecine dahil edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effects of the bone-supported MARPE appliance, which is widely used in clinical practice, and the tooth-tissue supported McNamara-type bonded rapid maxillary expansion (RME) appliance on oral malodor (halitosis), and to compare them both with each other and with a control group. A total of 33 individuals who applied to the Department of Orthodontics at Selçuk University, had maxillary transverse deficiency, and met the study criteria were included. The participants were divided into three groups: the McNamara-type bonded RME group aged 12–15 years (n=11), the miniscrew-supported rapid maxillary expansion (MARPE) group aged 12–18 years (n=11), and an untreated control group aged 12–18 years (n=11). Measurements were taken before treatment (T0) and at the 4th month after the start of treatment (T1). Hydrogen sulfide (H₂S) levels were measured in all individuals using a sulfide monitor, and a cysteine shock test was performed. In this context, a 20 mM L-cysteine solution was applied intraorally, and the gas profile formed after 3 minutes was evaluated. The baseline H₂S level, the post-cysteine H₂S level, and the rate of increase between these values were calculated and compared among the groups. When the MARPE and McNamara groups were evaluated together as RME-applied groups, a cumulative increase in oral malodor potential was observed at the 4th month (T1) compared to the baseline (T0) following the expansion procedures. In intra-group evaluations, the McNamara RME appliance with a wide acrylic body significantly increased the capacity to produce H₂S (p=0.019), whereas the MARPE appliance with a less retentive design did not cause a significant change in H₂S levels (p=0.193). Changes in the control group were not found to be significant. It was observed that proportional changes between groups and demographic variables such as age and gender did not create a statistically significant difference in the measurements. In conclusion, the physical structure and retentive characteristics of the appliances may have a clinical influence on the risk of halitosis. In line with the findings obtained, less retentive designs such as MARPE may provide a potential clinical advantage in maintaining oral hygiene and controlling halitosis risk. In cases where acrylic-based appliances are preferred, additional supportive protocols may be incorporated into the treatment process in addition to routine oral hygiene practices to help control plaque accumulation and halitosis risk.