Farklı materyallerle restore edilen, farklı kök seviyelerindeki internal rezorbsiyon kavitelerinin stres dağılımının değerlendirilmesi: Sonlu elemanlar stres analizi
Evaluation of stress distribution in internal root resorption cavities at different root levels restored with different materials: A finite element stress analysis
- Tez No: 1014818
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE NUR KUŞUÇAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İnternal kök rezorpsiyonu, sonlu elemanlar analizi, stres dağılımı, MTA, BioRoot RCS, güta-perka, Internal root resorption, finite element analysis, stress distribution, MTA, BioRoot RCS, gutta-percha
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı kök seviyelerinde oluşturulan internal kök rezorpsiyonlarının, farklı dolgu materyalleri ile restore edildiği dişlerde dentin ve çevre destek dokularda oluşan stres dağılımının sonlu elemanlar analizi yöntemi ile değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışmada üst çene santral kesici diş kullanılarak üç boyutlu modeller oluşturulmuştur. Farklı kök seviyelerinde (servikal, orta ve apikal) ve farklı genişliklerde (küçük, orta, büyük) internal rezorpsiyon kaviteleri simüle edilmiş ve üç farklı dolum tekniği (MTA, güta-perka, biyoseramik esaslı pat 'BioRoot RSC') kullanılarak modeller oluşturulmuştur. Tüm modellere belirli açı ve büyüklükte kuvvet uygulanarak dentin, sement ve çevre destek dokularda oluşan von Mises gerilmeleri analiz edilmiştir. Bulgular: Rezorpsiyon kavite boyutunun artmasıyla birlikte dentin, sement, periodontal ligament ve kemik dokularında oluşan gerilme değerlerinin arttığı belirlenmiştir. Bu artışın kök boyunca homojen olmadığı; en düşük değerlerin apikal bölgede, en yüksek değerlerin ise servikal bölgede ortaya çıktığı saptanmıştır. Dolum materyalleri karşılaştırıldığında, en düşük gerilme değerlerinin MTA, ardından biyoseramik esaslı patlar, en yüksek değerlerin ise güta-perka kullanılan modellerde oluştuğu belirlenmiştir. iv Rezorpsiyon kavitelerinin tedavisi gerilme değerlerini azaltmakla birlikte, kavite boyutu arttıkça gerilme değerlerinde yeniden artış gözlenmektedir. Sonuç: İnternal kök rezorpsiyonunda kavite boyutu ve lokalizasyonu, diş ve çevre destek dokuların biyomekanik davranışını önemli ölçüde etkilemektedir. Uygun dolum materyali seçimi, stres dağılımını optimize ederek dişin kırılma riskini azaltabilir. Bu nedenle internal rezorpsiyon tedavisinde uygulanacak obturasyon yaklaşımının ve materyal seçiminin birlikte değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the stress distribution in dentin and surrounding supporting tissues of teeth restored with different filling materials in internal root resorption cavities created simulated at different root levels using finite element stress analysis. Materials and Methods: Three-dimensional models were constructed using a maxillary central incisor. Internal root resorption cavities were simulated at different root levels (cervical, middle, and apical) and cavity sizes (small, medium, and large). Mineral Trioxide Aggregate (MTA), gutta-percha, and a bioceramic sealer system (BioRoot RCS) were used as root canal filling materials. A standardized load with a specific magnitude and direction was applied to all models, and von Mises stresses occurring in dentin, cementum, and surrounding supporting tissues were analyzed. Results: An increase in stress values was observed in dentin, cementum, periodontal ligament, and bone tissues as the resorption cavity volume increased. This increase was not homogeneous along the root; the lowest stress values were observed in the apical region, whereas the highest values were concentrated in the cervical region. When the filling materials were compared, the lowest stress values were observed in the MTA group, followed by bioceramic-based sealers, while the highest stress values were detected in the gutta-percha group. vi Although treatment of the resorption cavities reduced stress values, an increase in stress was observed again as the cavity size increased. Conclusion: The size and localization of internal root resorption significantly affect the biomechanical behavior of the tooth and surrounding supporting tissues. Appropriate selection of filling materials may optimize stress distribution and reduce the risk of fracture. Therefore, both the obturation strategy and material selection should be considered together in the management of internal root resorption.