Meningoensefalit hastalarında nötrofil/lenfosit oranı, trombosit/lenfosit oranı ve Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksinin prognostik değeri
Prognostic value of neutrophil-to-lymphocyte ratio, platelet-to-lymphocyte ratio, and Systemic Immune-Inflammation Index in meningoencephalitis patients
- Tez No: 1014820
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ORAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meningoensefalit, Nötrofil/lenfosit oranı, Sistemik immün-inflamasyon indeksi, Mortalite, Yoğun bakım ihtiyacı, Meningoencephalitis, Neutrophil-to-lymphocyte ratio, Systemic immune-inflammation index, Mortality, Need for intensive care
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada meningoensefalit hastalarında nötrofil/lenfosit oranı (NLO), trombosit/lenfosit oranı (TLO) ve sistemik immün-inflamasyon indeksinin (SII) mortalite, yoğun bakım ihtiyacı ve sekel gelişimini öngörmedeki değerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve metod: Acil serviste meningoensefalit tanısı ile takip edilen 82 hasta retrospektif olarak incelendi. Demografik veriler, laboratuvar parametreleri ve klinik sonlanımlar (mortalite, yoğun bakım ihtiyacı, sekel gelişimi) kaydedildi. NLO, TLO ve SII değerleri hesaplanarak bu parametrelerin klinik sonuçlarla ilişkisi istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Hastaların %15,9'u takipte öldü. %79,3'ü yoğun bakım ünitesinde takip edildi. Mortalite ile ilişkili olarak yaş, üre ve CRP düzeylerinin anlamlı derecede yüksek, hemoglobin düzeyinin ise düşük olduğu saptandı. Buna karşın NLO, TLO ve SII ile mortalite arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Yoğun bakım ihtiyacı ile yalnızca yatış süresi arasında anlamlı ilişki saptanırken inflamatuvar indeksler ile ilişki gösterilemedi. Sekel gelişen hastalarda yatış süresi daha uzun bulunurken NLO, TLO ve SII ile anlamlı ilişki saptanmadı. Cinsiyetler arasında inflamatuvar indeksler açısından fark izlenmedi. Sonuç: NLO, TLO ve SII değerlerinin meningoensefalit hastalarında mortalite, yoğun bakım ihtiyacı ve sekel gelişimini öngörmede sınırlı değere sahip olduğu görülmüştür. Buna karşın yaş, CRP, üre ve hemoglobin gibi klasik parametreler daha güçlü prognostik belirteçler olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of this study was to evaluate the predictive value of the neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLO), platelet-to-lymphocyte ratio (TLO) and systemic immune-inflammation index (SII) in predicting mortality, the need for intensive care and the development of sequelae in patients with meningoencephalitis. Materials and methods: A retrospective analysis was conducted on 82 patients diagnosed with meningoencephalitis and managed in the emergency department. Demographic data, laboratory parameters and clinical outcomes (mortality, need for intensive care, development of sequelae) were recorded. NLO, TLO and SII values were calculated, and the relationship between these parameters and clinical outcomes was statistically analysed. Results: 15.9% of patients died, whilst 79.3% were managed in the intensive care unit. In relation to mortality, age, urea and CRP levels were found to be significantly elevated, whilst haemoglobin levels were low. However, no significant association was found between NLO, TLO and SII and mortality. A significant association was found only between length of stay and the need for intensive care; no association was demonstrated with the inflammatory indices. In patients with sequelae, the length of stay was found to be longer, but no significant association was found with NLO, TLO and SII. No difference was observed between genders in terms of inflammatory indices. Conclusion: It was observed that NLO, TLO and SII values have limited value in predicting mortality, the need for intensive care and the development of sequelae in patients with meningoencephalitis. In contrast, classical parameters such as age, CRP, urea and haemoglobin emerge as stronger prognostic indicators.