Ülseratif kolit tanılı hastalarda otofaji ile ilişkili ULK1 kompleks genlerinin ekspresyonunun analizi
Analysis of autophagy-related ULK1 complex gene expression in patients with ulcerative colitis
- Tez No: 1014824
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT SELMAN YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit, otofaji, ULK1 Kompleksi, gen ekspresyonu, Ulcerative colitis, autophagy, ULK1 complex, gene expression
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ülseratif kolit (ÜK), kolon ve rektumda mukozal inflamasyon ile karakterize, progresif seyirli bir inflamatuar bağırsak hastalığıdır. Patogenezi henüz tam olarak aydınlatılamamış olmakla birlikte; özellikle otofaji disregülasyonu, ÜK gibi kronik inflamatuar hastalıkların etyolojisini anlamaya yönelik güncel araştırmaların odağında yer almaktadır. Bu çalışmada; ÜK tanılı hastaların normal ve inflame kolon dokularında, otofaji mekanizmasının başlatıcı kompleksi olan ULK1/2 Kompleksi genlerinin (ULK1, ULK2, RB1CC1, ATG13, ATG101) mRNA ekspresyon profillerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Prospektif vaka-kontrol tasarımıyla yürütülen çalışmaya ÜK tanısı almış ve aktif hastalık döneminde olan 42 hasta dahil edilmiştir. Her hastadan kolonoskopi esnasında alınan makroskopik olarak inflamatuar ve normal görünümlü kolon mukozası biyopsilerinde; Reverse Transkripsiyon Kantitatif Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RT-qPCR) yöntemiyle ULK1, ULK2, ATG13, ATG101 ve RB1CC1 genlerinin mRNA ekspresyon düzeyleri belirlenmiştir. Veriler 2-ΔΔCt yöntemi kullanılarak β-actin (ACTB) referans genine göre normalize edilmiştir. Bulgular: ÜK hastalarının inflame kolon dokusunda normal kolon dokusuna kıyasla RB1CC1 (p=0,005), ULK2 (p=0,008) ve ATG101 (p=0,027) genlerinin ekspresyon düzeyi düşük saptanmıştır. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde; yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi ve hastalık süresinden bağımsız olarak RB1CC1 (OR=0,17; p=0,038) ve ULK2 (OR=0,13; p=0,031) genleri mukozal inflanmasyon ile ilişkili bulunmuştur. ROC analizlerinde RB1CC1'nin mukozal inflamasyonu ayırt etmede en yüksek özgüllüğe sahip olduğu belirlenmiştir (AUC=0,690; %92,9). Endoskopik hastalık şiddetinin sınıflandırılmasında inflame dokuda ULK1 (AUC=0,740) ve normal dokuda ATG101 (AUC=0,728) genlerinin anlamlı performans sergilediği görülmüştür. Sonuç: ÜK hastalarının inflame kolon dokusu örneklerinde ULK2, RB1CC1 ve ATG101'in selektif olarak baskılanması, ÜK'de otofaji başlatma kompleksinin alt birim düzeyinde inhibisyonunu desteklemekte; bu genlerin doku düzeyinde aday moleküler biyobelirteçler ve terapötik hedefler olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Ulcerative colitis (UC) is a progressive inflammatory bowel disease characterized by mucosal inflammation of the colon and rectum. Although its pathogenesis remains incompletely understood, autophagy dysregulation has emerged as a central focus of current research into the etiology of chronic inflammatory conditions, including UC. The present study aimed to comparatively examine the mRNA expression profiles of ULK1/2 complex genes (ULK1, ULK2, RB1CC1, ATG13, ATG101), which constitute the initiator complex of the autophagy machinery, in normal and inflamed colonic tissues of patients with UC. Methods: This prospective case-control study included 42 patients with confirmed active UC. Paired biopsies were obtained from macroscopically inflamed and normal-appearing colonic mucosa in each patient. mRNA expression levels of ULK1, ULK2, RB1CC1 ATG13, and ATG101 were quantified by reverse transcription quantitative polymerase chain reaction (RT-qPCR) and normalized to β-actin (ACTB) using the 2⁻ΔΔCt method. Results: Expression levels of RB1CC1 (p = 0.005), ULK2 (p = 0.008), and ATG101 (p = 0.027) were significantly lower in inflamed compared with normal colonic tissue. Multivariant logistic regression identified RB1CC1 (OR = 0.17; p = 0.038) and ULK2 (OR = 0.13; p = 0.031) as independently associated with mucosal inflammation after adjustment for age, sex, body mass index, and disease duration. On ROC analysis, RB1CC1 demonstrated the highest specificity for discriminating mucosal inflammation (AUC = 0.690; 92.9%), while ULK1 in inflamed tissue (AUC = 0.740) and ATG101 in normal tissue (AUC = 0.728) showed significant discriminative performance for classifying endoscopic disease severity. Conclusion: The selective downregulation of ULK2, RB1CC1, and ATG101 in the inflamed colonic mucosa of UC patients points to subunit-level impairment of the autophagy initiation complex, positioning these genes as promising tissue-level molecular biomarkers and candidate therapeutic targets.