Konya ilinde düğün ile ilgili söz varlığı üzerine bir inceleme
A study on wedding-related vocabulary in Konya province
- Tez No: 1014823
- Danışmanlar: PROF. DR. TALİP DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Düğün, Söz varlığı, Wedding, Vocabulary
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Konya ilindeki düğün söz varlığını ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma; Konya ilinin Karatay, Meram, Selçuklu merkez ilçeleri ile sınırlandırılmıştır. Nitel araştırma yönteminin esas alındığı çalışmada veriler; doküman incelemesi, belgesel tarama, görüşme, katılımlı ve katılımsız gözlem teknikleri kullanılarak elde edilmiştir. Çalışma Giriş, Konya ile İlgili Genel Bilgiler, Konya'da Düğün Kültürü, İnceleme olmak üzere dört ana başlık altında ele alınmıştır. Birinci bölümde araştırmanın konusu, amacı, kapsamı, sınırlılıkları ve yöntemi doğrultusunda genel bilgiler sunulmuş; kavramsal çerçeve çizilmiş ve araştırmaya katkı sağlayan önceki çalışmalar aktarılmıştır. İkinci bölümde Konya ilinin coğrafi, tarihî ve kültürel özellikleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde Konya düğünlerinin genel özellikleri incelenmiş; söz konusu uygulamalar, gerçekleştirilen görüşmeler ve incelenen yazılı belgeler doğrultusunda sunulmuştur. Kaynak kişilerden alınan veriler, ağız özelliklerini yansıtacak biçimde ortaya konulmuştur. Dördüncü bölümde Konya düğün gelenekleri içerisinde yer alan temel söz varlığı unsurları, atasözleri, deyimler ve kalıp sözler tespit edilmiş ve çeşitli kategorilere göre tasnif edilip açıklanmıştır. Temel söz varlığı unsurları, Derleme Sözlüğü ile karşılaştırılarak kullanım durumları, anlam farklılıkları ve coğrafi kayıt bilgileri açısından incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda bazı söz varlığı unsurlarının sözlükte yer almadığı, bazılarının ise farklı anlamlarla kayıtlı olduğu veya Konya ile ilişkilendirilmiş bir coğrafi kaydının bulunmadığı saptanmıştır. Araştırmanın bir diğer boyutunu düğün kültürüyle bağlantılı işletme adlarının semantik ve söz dizimi açısından incelenmesi oluşturmaktadır. İşletme sahiplerinin adlandırma tercihleri ve bu tercihlerde kullanılan kavram alanları belirlenmiş; elde edilen veriler daire grafikleriyle desteklenerek genel dağılım içerisindeki oranları sunulmuştur. Ayrıca Türkçe söz dizimi kurallarına uymayan işletme adları da tespit edilerek incelenmiş ve bu veriler de grafikler aracılığıyla görselleştirilmiştir. Araştırma sonucunda Konya düğün geleneğine ait söz varlığının yerel ve özgün nitelikler taşıdığı, bölgenin kültürel birikimini yansıttığı ve bu yönüyle Türk dilinin sözlük bilim çalışmalarına katkı sağlayacak veriler barındırdığı sonucuna varılmıştır. Bu veriler, konuşma diline dayalı söz varlığı araştırmaları için önemli bir kaynak teşkil ederek dilsel sürekliliğin izlenmesine olanak sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was prepared with the aim of identifying the weddding-related vocabulary of Konya province. The research was limited to the central districts of Karatay, Meram and, Selçuklu. Based on a qualitative research method, the data were collected through document analysis, literature review, interviews, and both participant and non-participant observation techniques. The study is structured under four main headigs: Introduction, Generel Information about Konya, Wedding Culture in Konya and Analysis. The first section provides general information about the subject, purpose, scope, limitations and methodology of the program; it outlines the framework and presents previous studies that contributed to the components.The second section examines the historical and cultural charecteristics of Konya province.The third section examines the general charecteristics of Konya weddings; these practices are presented are presented within the scope of interviwes and examined written documents. Data obtained from informants have been presented in a way that reflects the charecteristics of the dialect. In the fourth section, the basic vocabulary elements, proverbs, idioms and fixed expressions within Konya wedding traditions have been identified, classifed and explained according to various categories. The basic vocabulary elements were compared with the Compilation Dictionary and analyzed in terms of usage, differences in meaning and geographical record information. As a result of the examinations, it was found that some elements of the local vocabulary are not included in the dictionary, some are recorded with different meanings or astorage record related to Konya already exists. Another aspect of the research is the semantic and syntactic analysis of business names associated with wedding culture. The naming preferences of business owners and the conceptual fields used in these preferences have been identified; the data obtained are supported by pie charts and reports of general distributions are presented. In addition, business names that do not comply with Turkish syntatic rules were identified and examined and this data was also visualized through graphs. The research concluded that the vocabulary related to Konya wedding traditions possesses local and unique charecteristics, reflects the cultural heritage of the region and thus contains data that will contribute to lexicographical studies of the Turkish language. These data constitute an important resource for vocabulary studies based on spoken language, enabling the tracing of linguistic continuity.