Ülseratif kolit tanılı hastalarda yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of quality of life in patients wi̇th ulcerative colitis
  1. Tez No: 669574
  2. Yazar: BÜŞRA NUR ÇEBER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHİR BURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Ülseratif Kolit, Yaşam Kalitesi, SF-36 ölçeği, MAYO skoru, Ulcerative colitis, Quality of Life (QoL), Short Form-36 (SF-36), MAYO score
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Ülseratif kolit gibi kronik hastalıklarda yaşam kalitesi önem arz etmektedir. Biz bu çalışmada yaşam kalitesi ve hastalık aktivitesi arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Biz bu çalışmaya Celal Bayar Üniersitesi Gastroenteroloji Polikliniği'ne başvuran ve Ülseratif Kolit tanısı olan hastaları dahil ettik. Her hastada yaş, cinsiyet gibi demografik belirteçler sorgulandı. Hastaları ayrıca sigara ve alkol kullanımı ve ek hastalıklar açısından da sorguladık. Yaşam Kalitesi SF-36 ölçeği kullanılarak değerlendirildi. Hastalık aktivitesini tanımlamak için MAYO skorunu kullandık. Bulgular: Çalışmamız sonucunda MAYO skoru ve SF-36 parametreleri arasında negatif korelasyon saptanmış olup bulgular istatistiksel açıdan anlamlıdır. Sonuç: Bu bulgulardan yola çıkarak, ülseratif kolit tanılı hastalarda hastalık aktivitesi ile yaşam kalitesinin yakın ilişkili olduğu ve hastalık aktivitesi ne kadar yüksek ise yaşam kalitesinin o ölçüde düştüğü saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Quality of life is important to patients with chronic illnesses such as ulcerative colitis. The aim of this study is to evaluate the relationship between the disease activity and quality of life in patients. Materials and Methods: In this study, we include the patients who applied Manisa Celal Bayar University Faculty of Medicine Gastroenterlogy Department Polyclinic with the diagnosis of ulcerative colitis. We questioned each patient for demographic characteristics such as age, gender. We also questioned for tobacco or alcohol use and chronic comorbid diseases. Quality of Life is evaluated by using the Short Form-36. We used MAYO score to describe the disease activity. Results: As a result of our study, a negative correlation was found between the MAYO score and SF-36 parameters, and the findings were statistically significant. Conclusion: Based on these findings, it was determined that disease activity and quality of life are closely related and the higher the disease activity, the lower the quality of life in patients with a diagnosis of ulcerative colitis.