Minivida destekli mandibular distalizasyon sonrası hastanın havayolunun sefalometrik röntgenlerle değerlendirilmesi
Cephalometric assessment of airway changes following miniscrew-assisted mandibular distalization
  1. Tez No: 1014864
  2. Yazar: ÖZGE KURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL TARKAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mandibular Distalizasyon, Minivida, Sefalometrik Analiz, Üst Havayolu, Mandibular Distalization, Miniscrew, Cephalometric Analysis, Upper Airway
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
MİNİVİDA DESTEKLİ MANDİBULAR DİSTALİZASYON SONRASI HASTANIN HAVAYOLUNUN SEFALOMETRİK RÖNTGENLERLE DEĞERLENDİRİLMESİ (Diş Hekimliğinde Uzmanlık Tezi) Amaç: Bu çalışmanın amacı, minivida destekli mandibular distalizasyon tedavisinin havayolu üzerine etkilerini sefalometrik röntgenler yardımıyla değerlendirmek ve havayolu boyutlarındaki değişimlerin iskeletsel ve dişsel parametrelerle ilişkisini incelemektir. Yöntem: Çalışmaya iki grup dahil edilmiştir: Çalışma grubunu, minivida destekli mandibular distalizasyon tedavisi gören bireyler; kontrol grubunu ise yaş ve cinsiyet açısından çalışma grubuyla eşleştirilmiş, çekimsiz basit sabit ortodontik tedavi uygulanmış bireyler oluşturmuştur. Her iki grupta da tedavi öncesi (T0) ve sonrası (T1) dönemlere ait lateral sefalometrik röntgenlerle üst havayolu boyutları (SPS, MPS, IPS, PNS-AD1, PNS-AD2, AD1-Ba, AD2-Ho) ölçülmüş; grup içi ve gruplar arası karşılaştırmalar yapılmıştır. Ayrıca, havayolu ölçümleri ile iskeletsel ve dentoalveolar değişim parametreleri arasındaki ilişkiler Pearson ve Spearman's Rho korelasyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma grubunda mandibular distalizasyon tedavisi sonrasında üst havayolu boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik saptanmamış (p>0,05) olup, kontrol grubuyla yapılan karşılaştırmalarda da gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Bununla birlikte, Pearson ve Spearman's Rho korelasyon analizleri bazı parametreler arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Kontrol grubunda, SPS değişimi ile ANB° değişimi (r=-0,438; p=0,047) ve IPS değişimi ile SN-GoGn° değişimi (r=-0,490; p=0,024) arasında negatif yönlü, orta şiddette anlamlı korelasyon saptanmıştır. Çalışma grubunda ise SPS değişimi ile FMA (MP-FH)° değişimi (r=-0,454; p=0,039) ve Mx Occ Plane-FH° değişimi (r=-0,438; p=0,047) arasında negatif yönlü, orta şiddette; SPS değişimi ile L6-PT Vertikal (mm) değişimi arasında ise pozitif yönlü, orta şiddette anlamlı korelasyon bulunmuştur (r=0,493; p=0,023). Ayrıca IPS değişimi ile ANB° değişimi (r=-0,519; p=0,016) ve SN-GoGn° değişimi (r=-0,434; p=0,049) arasında negatif yönlü, orta şiddette anlamlı korelasyon saptanmıştır. Bunun yanı sıra, AD1-Ba değişimi ile FMA (MP-FH)° değişimi (r=0,514; p=0,017) ve Mx Occ Plane-FH° değişimi (r=0,509; p=0,018) arasında pozitif yönlü, orta şiddette anlamlı korelasyon bulunurken; AD2-Ho değişimi ile FMA (MP-FH)° değişimi arasında da pozitif yönlü, orta şiddette anlamlı korelasyon olduğu belirlenmiştir (r=0,445; p=0,043). Sonuçlar: Minivida destekli mandibular distalizasyon tedavisinin, üst havayolu genişliği üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte, bazı iskeletsel ve dentoalveolar değişim parametrelerinin havayolu ölçümleriyle ilişkili olması, ortodontik tedavi planlamalarında bireysel varyasyonların dikkate alınması gerektiğini göstermektedir. Tedavi sürecinde havayolu değerlendirmesi, fonksiyonel ve multidisipliner yaklaşım açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
CEPHALOMETRIC ASSESSMENT OF AIRWAY CHANGES FOLLOWING MINISCREW-ASSISTED MANDIBULAR DISTALIZATION (Specialty Thesis in Dentistry) Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of miniscrew-assisted mandibular distalization treatment on the upper airway using lateral cephalometric radiographs and to investigate the relationship between changes in airway dimensions and skeletal and dental parameters. Materials and Methods: The study included two groups: the study group consisted of individuals who underwent miniscrew-assisted mandibular distalization, and the control group consisted of age- and sex-matched individuals who received non-extraction, simple fixed orthodontic treatment. In both groups, upper airway dimensions (SPS, MPS, IPS, PNS-AD1, PNS-AD2, AD1-Ba, AD2-Ho) were measured on lateral cephalometric radiographs obtained before (T0) and after (T1) treatment. Intragroup and intergroup comparisons were performed. Additionally, correlations between airway dimensions and skeletal and dentoalveolar changes were analyzed using Pearson and Spearman's Rho correlation analyses. Results: No statistically significant changes were observed in upper airway dimensions following mandibular distalization treatment in the study group (p>0.05), and no significant differences were found between the study and control groups in intergroup comparisons (p>0.05). However, Pearson and Spearman's Rho correlation analyses revealed statistically significant relationships between certain parameters. In the control group, a statistically significant moderate negative correlation was found between the change in SPS and the change in ANB° (r =-0.438; p = 0.047), and between the change in IPS and the change in SN-GoGn° (r =-0.490; p = 0.024). In the study group, statistically significant moderate negative correlations were observed between the change in SPS and the change in FMA (MP-FH)° (r =-0.454; p = 0.039), and between the change in SPS and the change in Mx Occ Plane-FH° (r =-0.438; p = 0.047). In contrast, a statistically significant moderate positive correlation was found between the change in SPS and the change in L6–PT Vertical (mm) (r = 0.493; p = 0.023). Additionally, statistically significant moderate negative correlations were identified between the change in IPS and the change in ANB° (r =-0.519; p = 0.016), and between the change in IPS and the change in SN-GoGn° (r =-0.434; p = 0.049). Furthermore, statistically significant moderate positive correlations were observed between the change in AD1–Ba and the change in FMA (MP-FH)° (r = 0.514; p = 0.017), and between the change in AD1–Ba and the change in Mx Occ Plane-FH° (r = 0.509; p = 0.018). A statistically significant moderate positive correlation was also found between the change in AD2–Ho and the change in FMA (MP-FH)° (r = 0.445; p = 0.043). Conclusion: Miniscrew-assisted mandibular distalization treatment did not have a significant effect on upper airway width. Nevertheless, the presence of correlations between airway dimensions and some skeletal and dentoalveolar changes suggests that individual anatomical variations should be taken into account during orthodontic treatment planning. Airway evaluation should be considered within a functional and multidisciplinary approach throughout the treatment process.