PSA yüksekliği nedeniyle TRUS eşliğinde prostat biyopsisi yapılan hastalarda plazma semaforin 3 ailesi düzeyi ile kanser ilişkisi
Association of plasma semaphorin-3 family levels with prostate cancer in patients undergoing TRUS-guided prostate biopsy for elevated PSA levels
- Tez No: 1014866
- Danışmanlar: DR. ÖMER ERGİN YÜCEBAŞ, DR. KEMAL KAYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: PI-RADS, Prostat kanseri, PSA (Prostat Spesifik Antijen), TRUS (Transrektal Ultrasonografi), Prostat biyopsisi, Semaforin-3 ailesi, Biyobelirteç, PI-RADS, Prostate cancer, PSA (Prostate-Specific Antigen), TRUS (Transrectal Ultrasonography), Prostate biopsy, Semaphorin-3 family, Biomarker
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, PSA yüksekliği nedeniyle TRUS eşliğinde prostat biyopsisi yapılan hastalarda, kanser progresyonunda rol oynadığı bildirilen hücre dışı sinyal proteinlerinden Semaforin-3 ailesi üyelerinin plazma düzeyleri ile prostat kanseri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya, Mayıs 2025–Aralık 2025 tarihleri arasında PSA yüksekliği nedeniyle TRUS eşliğinde prostat biyopsisi yapılan ve bilgilendirilmiş onamı alınan 156 hasta dahil edildi. Hastaların demografik,laboratuvar, multiparametrik MR, rektal muayene ve patoloji verileri kaydedildi.Plazma Sema3A, Sema3C, Sema3E ve Sema3F düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü ve prostat volümüne göre dansite değerleri hesaplandı. Hastalar benign-malign ayrımına göre ve klinik anlamlı prostat kanseri varlığı açısından gruplandırılarak karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 27 programı ile yapıldı. İstatistiksel analizlerde Mann-Whitney U testi, ki-kare testi, ROC analizi ve çok değişkenli lojistik regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Hastaların 85'i benign, 71'i malign grupta yer aldı; malign hastaların 42'si klinik anlamlı prostat kanseri olarak sınıflandırıldı. Malign grupta yaş, total PSA ve PSA dansitesi anlamlı olarak yüksek, prostat volümü ise düşük bulundu. Yüksek PI- RADS kategorisi ve anormal rektal muayene bulguları malignite ile anlamlı ilişkiliydi. Semaforinlerin mutlak plazma düzeyleri gruplar arasında farklılık göstermezken, Sema3A, Sema3C, Sema3E ve Sema3F dansiteleri malign grupta anlamlı olarak yüksekti. Malignite ve klinik anlamlı prostat kanseri öngörüsünde PSA dansitesi en yüksek tekil tanısal performansı gösterdi. Çok değişkenli modellerde semaforin dansitelerinin eklenmesiyle model performansında artış izlendi; benign-malign ayrımında en yüksek EAKA Sema3C dansitesini içeren modelde, klinik anlamlı prostat kanseri öngörüsünde ise Sema3F dansitesini içeren modelde elde edildi. PI-RADS 3 alt grubunda yalnızca Sema3C dansitesi malignite ile anlamlı ilişkili bulundu. Sonuç: Semaforin-3 ailesi üyelerinin prostat volümüne göre normalize edilmiş dansite değerleri, prostat kanseri ve klinik anlamlı prostat kanseri ile daha belirgin ilişki göstermektedir. Semaforin dansiteleri tek başına sınırlı tanısal performansa sahip olmakla birlikte, klinik ve radyolojik parametrelerle birlikte değerlendirildiğinde risk sınıflamasına katkı sağlayabilecek yardımcı biyobelirteçler olarak öne çıkmaktadır. Bu bulguların doğrulanması için daha geniş hasta serilerinde prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the relationship between plasma levels of Semaphorin-3 family members, extracellular signaling proteins reported to play a role in cancer progression, and prostate cancer in patients undergoing TRUS- guided prostate biopsy due to elevated PSA levels. Material and Methods: This prospective study included 156 patients who underwent TRUS-guided prostate biopsy due to elevated PSA levels between May 2025 and December 2025 and provided informed consent. Demographic, laboratory, multiparametric prostate MRI, digital rectal examination, and pathological data were recorded. Plasma Sema3A, Sema3C, Sema3E, and Sema3F levels were measured using the ELISA method, and density values normalized to prostate volume were calculated. Patients were grouped and compared according to benign–malignant status and the presence of clinically significant prostate cancer. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics version 27. The Mann–Whitney U test, chi-square test, ROC analysis, and multivariable logistic regression analysis were used for statistical evaluation. Results: Of the patients, 85 were included in the benign group and 71 in the malignant group; among the malignant patients, 42 were classified as having clinically significant prostate cancer. Age, total PSA, and PSA density were significantly higher in the malignant group, whereas prostate volume was significantly lower. Higher PI-RADS categories and abnormal digital rectal examination findings were significantly associated with malignancy. While absolute plasma levels of semaphorins did not differ between the groups, Sema3A, Sema3C, Sema3E, and Sema3F densities were significantly higher in the malignant group. PSA density demonstrated the highest individual diagnostic performance in predicting malignancy and clinically significant prostate cancer. In multivariable models, the addition of semaphorin densities improved model performance; the highest AUC for benign–malignant discrimination was obtained in the model including Sema3C density, whereas the highest AUC for predicting clinically significant prostate cancer was obtained in the model including Sema3F density. In the PI-RADS 3 subgroup, only Sema3C density was significantly associated with malignancy. Conclusion: Prostate volume-normalized density values of Semaphorin-3 family members showed a more prominent association with prostate cancer and clinically significant prostate cancer. Although semaphorin densities have limited diagnostic performance when evaluated alone, they may serve as auxiliary biomarkers contributing to risk stratification when assessed together with clinical and radiological parameters. Further prospective studies with larger patient cohorts are needed to validate these findings.