Tip 2 Diabetes mellituslu hepatosteatozu olan ve olmayan hastalarda retinopati varlığının araştırılması
Retinopathy in patients with and without type 2 diabetes mellitus and hepatoosteatosis investigation of the presence of retinopathy
- Tez No: 1014872
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BASAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hepatosteatoz, Tip 2 Diyabet, Diabetik Retinopati, Hepatosteatosis, Diabetes, Diabetic Retinopathy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Dünyada T2 Diabetes Mellitus görme kaybının en önemli nedenlerinden biridir. Çalışmamızda Tip 2 Diabetes Mellituslu hepatosteatozu olan ve olmayan hastalarda retinopati sıklığı araştırıldı. Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya, Mayıs 2025–Ağustos 2025 tarihleri arasında iç hastalıkları polikliniğine başvuran, 18–65 yaş arası ve VKİ >25 kg/m² olan toplam 130 diyabetes mellitus hastası dahil edildi. Hepatosteatoz abdominal ultrasonografi ile, diyabetik retinopati ise aynı göz hekimi tarafından yapılan optik koherens tomografi (OCT) ile değerlendirildi. Hastalara ait demografik veriler, diyabet süresi, komorbid hastalıklar, kullanılan ilaçlar ve laboratuvar parametreleri hastane kayıtlarından elde edildi. Hastalar hepatosteatozu olan ve olmayan gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Olguların %30'u (n=39) erkek, %70'i (n=91) kadındır. Olguların yaşları 19 ile 65 arasında değişmekte olup; ortalaması 54,97±7,64 yıldır. Olguların %50,8'inde (n=66) hepatosteatoz negatifken,%49,2'sinde(n=64) hepatosteatoz pozitiftir. Olguların hepatosteatoz pozitif olanlarının %45,3'ü (n=29) grade 1, %48,4'ü (n=31) grade 2 ve %6,3'ü (n=4) grade 3 düzeyindedir. Olguların %71,5'inde (n=93) retinopati negatifken, %28,5'inde (n=37) retinopati pozitiftir. Hepatosteatoz görülme durumuna göre olguların retinopati pozitiflikleri istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). Sonuç: Yaptığımız çalışimada, hepatosteatozu olan ve olmayan tip2 DM hastalarında diabetik retinopati açısından anlamlı fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Objective: Type 2 Diabetes Mellitus is one of the most important causes of vision loss worldwide. In this study, the frequency of retinopathy was investigated in patients with Type 2 Diabetes Mellitus with and without hepatosteatosis. Methods: This cross-sectional study included 130 patients with diabetes mellitus aged 18–65 years and BMI >25 kg/m² who attended the internal medicine outpatient clinic between May 2025 and August 2025. Hepatic steatosis was evaluated by abdominal ultrasonography, and diabetic retinopathy was assessed by optical coherence tomography (OCT) performed by the same ophthalmologist. Demographic characteristics, diabetes duration, comorbidities, medications, and laboratory parameters were obtained from hospital records. Patients were divided into hepatosteatosis and non-hepatosteatosis groups for comparison. Results: Of the cases, 30% (n = 39) were male and 70% (n = 91) were female.The ages of the patients ranged between 19 and 65 years, with a mean age of 54.97 ± 7.64 years. Hepatosteatosis was negative in 50.8% (n = 66) of the patients and positive in 49.2% (n = 64). Among patients with hepatosteatosis, 45.3% (n = 29) were grade 1, 48.4% (n = 31) were grade 2, and 6.3% (n = 4) were grade 3. Retinopathy was negative in 71.5% (n = 93) of the patients and positive in 28.5% (n = 37). Retinopathy prevalence was not different between two groups. Conclusion: Our study found no statistically significant difference between hepatosteatosis and diabetic retinopathy in patients with Type 2 Diabetes Mellitus.