The impacts of electricity market integration on the EU and Türkiye relations in the light of the Green Deal
Yeşil Mutabakat ışığında elektrik piyasası entegrasyonunun AB ve Türkiye ilişkilerine etkileri
  1. Tez No: 1014882
  2. Yazar: HASANALİ ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK MESUT EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, İşletme, Economics, Energy, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Enerji, Türkiye, European Union, European Green Deal, Energy, Türkiye
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Avrupa Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği İktisadı ve İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne resmi katılım müzakerelerinin askıya alındığı ve üst düzey siyasi diyaloğun önemli ölçüde zayıfladığı bir dönemde elektrik piyasası entegrasyonunun bu iki köklü ortak arasındaki ilişkilere olumlu katkı sağlayıp sağlayamayacağı değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme hem AB'nin hem de Türkiye'nin mevzuat gelişimi, elektrik piyasalarının serbestleşme süreçleri ile iki taraf arasında giderek derinleşen sınır ötesi elektrik ticareti ve kurumsal iş birlikleri çerçevesinde ele alınmıştır. Süregelen diplomatik gerginliklere karşın elektrik piyasası entegrasyonunun sunduğu fırsatlar ve önündeki engeller karşılaştırmalı bir perspektiften incelenmiştir. Politika önerisi bağlamında ise AB'nin kapsamlı dönüşüm programı olan Avrupa Yeşil Mutabakatı ve akabinde hayata geçen Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasının Türkiye'nin enerji yoğun ekonomisi üzerindeki sonuçları ele alınmış; Türkiye'nin İklim Kanunu'nu kabul etmesiyle başlayan Emisyon Ticaret Sistemi kurulum sürecinin, iki ortak arasındaki stratejik iş birliğini elektrik piyasası entegrasyonu ekseninde derinleştirebileceği savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis assesses whether electricity market integration can make a positive contribution to the relationship between the European Union and Türkiye at a time when formal accession negotiations remain suspended and high-level political dialogue has been considerably weakened. The assessment is framed around the legislative development of both parties, the liberalization processes of their respective electricity markets, and the steadily deepening cross-border electricity trade and institutional cooperation between the two partners. The opportunities offered by electricity market integration and the obstacles standing in its way are examined from a comparative perspective, notwithstanding the persistent diplomatic tensions characterizing the bilateral relationship. In terms of policy recommendations, the thesis addresses the consequences of the European Green Deal and the subsequently enacted Carbon Border Adjustment Mechanism for Türkiye's energy-intensive economy, and argues that the establishment of an Emissions Trading System, set in motion by Türkiye's adoption of the Climate Law, has the potential to deepen strategic cooperation between the two partners within the framework of electricity market integration.