Afet nedenli zorunlu göç ve sosyal hizmet sunumu: 6 Şubat 2023 depremleri sonrası Eskişehir örneği
Disaster-induced forced migration and social service provision: The case of Eskişehir after the February 6, 2023 earthquakes
  1. Tez No: 1014891
  2. Yazar: ŞEVVAL OVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASMİN KAVAS YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmet, Public Administration, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal afetler, Zorunlu göç, Natural disasters, Forced emigration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Afetler ve bu afetler sonrasında ortaya çıkan zorunlu göç süreçleri, toplumu derinden etkileyen ve toplumsal eşitsizlikleri artırabilen önemli olgulardır. Bu süreçlerde etkili bir afet yönetiminin sağlanması ve iyileştirme ile yeniden inşa aşamalarında sosyal hizmetlerin çok aktörlü ve koordinasyon temelli bir yaklaşımla yürütülmesi, oluşabilecek toplumsal dönüşümün ve eşitsizliklerin azaltılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, afet sonrası zorunlu göç süreçlerinde sosyal hizmet sunumunun niteliğini ve kurumlar arası koordinasyonu incelemektir. Bu kapsamda, 6 Şubat 2023 Depremleri sonrasında Eskişehir'e göç eden depremzedelerin sosyal hizmet deneyimleri incelenmiştir. Çalışma, nitel yaklaşım çerçevesinde durum çalışması deseni ile yürütülmüş; depremzedeler ve sosyal hizmet sunumunda rol oynamış ilgili aktörlerle yarı-yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle; eğitim, sağlık, barınma, psiko-sosyal destek ve maddi yardım hizmetleri gibi başlıklar altında incelenmiştir. Çalışma sonucunda, Eskişehir'e gelen depremzedelere sunulan sosyal hizmetlerde çok aktörlü bir yapının rol oynadığı, birden fazla alanda sosyal hizmet uygulamaları gerçekleştirildiği fakat hizmetlerin sunumunda kurumlararası koordinasyonun bazı noktalarda eksik kaldığı bulgularına ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, afet sonrası zorunlu göç süreçlerinde sosyal hizmet sunumunun geliştirilmesi ve koordinasyonun güçlendirilmesine yönelik politika önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Disasters and the resulting forced migration processes are significant phenomena that profoundly affect society and can exacerbate social inequalities. Ensuring effective disaster management during these processes and delivering social services through a multi-stakeholder, coordination-based approach during the recovery and reconstruction phases play a crucial role in mitigating potential social transformations and reducing inequalities. The aim of this study is to examine the quality of social service delivery and inter-institutional coordination in post-disaster forced migration processes. In this context, the social service experiences of earthquake survivors who migrated to Eskişehir following the February 6, 2023, earthquakes were examined. The study was conducted using a case study design within a qualitative framework; semi-structured interviews were conducted with earthquake survivors and relevant actors involved in social service delivery. The data obtained were analyzed using thematic analysis under headings such as education, health, housing, psychosocial support, and material aid services. The findings revealed that a multi-stakeholder structure played a role in the social services provided to earthquake survivors arriving in Eskişehir, and that social service interventions were implemented across multiple domains; however, inter-institutional coordination in service delivery was found to be lacking in certain areas. Based on these findings, recommendations were made to improve social service delivery and strengthen coordination during post-disaster forced migration processes.