Using Data Analytics to Optimize Strategic Decision-Making and Enhance the Effectiveness of Marketing Analytics in Affiliate Programs
Stratejik Karar Vermeyi Optimize Etmek ve Satış Ortaklığı Programlarında Pazarlama Analitiğinin Etkinliğini Artırmak İçin Veri Analitiği Kullanımı
  1. Tez No: 1014989
  2. Yazar: MOHAMED ALİ MATHLOUTHİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Analitiği Yeteneği, Pazarlama Analitiği, Affiliate Pazarlama, Stratejik Karar Verme, Veri Odaklı Strateji, Data Analytics Capability, Marketing Analytics, Affiliate Marketing, Strategic Decision-Making, Data-Driven Strategy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, veri analitiği yeteneğinin stratejik karar verme performansı üzerindeki etkisini, pazarlama analitiği etkinliği ve affiliate pazarlama programı performansının aracılık rolü üzerinden incelemektedir. Günümüz dijital ekonomisinde işletmeler, pazarlama faaliyetlerini geliştirmek ve stratejik yönetim süreçlerini desteklemek amacıyla giderek daha fazla veri odaklı yaklaşımlara yönelmektedir. Ancak birçok işletme, büyük miktarda veriyi etkili bir şekilde analiz ederek uygulanabilir stratejik içgörülere dönüştürme konusunda zorluk yaşamaktadır. Bu araştırmanın amacı, işletmelerin veri analitiği yeteneklerini kullanarak pazarlama analitiği süreçlerini nasıl geliştirebileceklerini ve stratejik karar verme performansını nasıl artırabileceklerini incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır ve veri toplama aracı olarak anket yöntemi tercih edilmiştir. Pazarlama, veri analitiği ve stratejik karar alma süreçlerinde görev alan profesyonellerden elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Analiz kapsamında tanımlayıcı istatistikler ve korelasyon analizi uygulanarak Veri Analitiği Yeteneği (DAC), Pazarlama Analitiği Etkinliği (MAE), Affiliate Pazarlama Programı Performansı (AMPP) ve Stratejik Karar Verme Performansı (SDM) değişkenleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırma sonuçları, veri analitiği yeteneğinin pazarlama analitiği etkinliğini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Ayrıca pazarlama analitiği etkinliğinin artması, affiliate pazarlama programlarının performansını iyileştirmekte ve bu durum stratejik karar verme süreçlerinin daha etkili bir şekilde yürütülmesine katkı sağlamaktadır. Elde edilen bulgular, işletmelerin rekabet avantajı elde edebilmek için veri analitiği altyapısına yatırım yapmalarının önemini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, veri analitiği yetenekleri ile pazarlama performansı ve stratejik karar verme süreçleri arasındaki ilişkiyi bütüncül bir çerçevede ele alarak literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study investigates the impact of data analytics capabilities on the improvement of strategic decision-making performance with the mediation of marketing analytics effectiveness and affiliate marketing programs performance. The digital economy is increasingly relying on data-driven information to better marketing and support strategic management in today's companies. But converting raw data into insights that might impact the bottom line is still a challenge for many firms. The purpose of this study is to investigate the evolution of data analytics by firms to improve marketing analytics and strategic decision making. The design of the study was quantitative. The report is based on survey data from professionals involved in decision-making for marketing, analytics, and strategy. The statistical techniques utilized to analyze the primary research variables which are Data Analytics Capability (DAC), Marketing Analytics Effectiveness (MAE), Affiliate Marketing Program Performance (AMPP) and Strategic Decision Making Performance (SDM) are Descriptive Statistics and Correlation Analysis. The results indicate that the data analytics is more successful with the marketing analytics and so the affiliate marketing efforts are more effective . Good marketing data and good affiliate marketing performance statistics assist organizations make good strategic decisions. The findings point to the value of analytical skills in strategic management and marketing activities. The study contributes to the area by offering an integrative holistic paradigm, with analytical capabilities, marketing performance and strategic decision making conclusions. The results underline the importance of investing in analytics infrastructure, state of the art analytical tools and data driven marketing techniques to improve decision making and performance in competitive digital environments.