Pektus karinatum hastalarında minimal invaziv cerrahinin solunum fonksiyonlarına etkisi
Effect of minimal invasive surgery on respiratory function in patients with pectus carinatum
- Tez No: 424858
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. YASEMİN BİLGİN BÜYÜKKARABACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Minimal invaziv, konjenital göğüs duvarı deformiteleri, pektus carinatum, solumun fonksiyon testi, Congenital chest wall deformities, minimal invasive, pectus carinatum, respiratory function test
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kardiyopulmoner Fizyoterapi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç Pektus Karinatum (PK) için son yıllarda uygulanmaya başlanan Minimal İnvaziv Düzeltme Operasyonu'nun (Abramson operasyonu), hastaların toraks hacminin küçülmesi ile ortaya çıkan solunum fonksiyonlarına etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'na 2011 - 2015 tarihleri arasında başvuran PK tanılı, Abramson operasyonu uygulanan 11-20 yaş aralığında bulunan 10 hasta çalışmaya alınmıştır. Operasyondan bir gün önce hastalar servise yatırılıp ve rutin kan tetkikleri, solunum fonksiyon testleri (SFT) yapılmıştır. Postoperatif ikinci günde hastalar taburcu edilmiştir. SFT'nin objektif olarak değerlendirilmesini engelleyecek negatif faktörlerin (ağrı, atelektazi vs.) dışlanabilmesi/azaltılabilmesi için test postoperatif üçüncü ayda yapılmıştır. Çalışmaya alınan her hastanın verileri hasta izlem formuna kayıt edilmiştir. Çalışmanın örneklem sayısı %80 test gücü ve % 95'lik güven için kullanılabilecek minumum 10 kişi olacak şekilde hesaplanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 15.0 programı kullanılarak yapılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi olarak p < 0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Hastaların %90'ı (n=9) erkektir ve 1 kişinin aile öyküsünde Pektus Ekskavatum (PE) deformitesi mevcuttur. Olguların yaş ortalaması 16,0±2,49'dur. En sık görülen şikayetler sırasıyla çarpıntı (n=5) çabuk yorulma (n=4), nefes darlığı (n=4), efor dispnesi (n=3) ve sırt ağrısı (n=1)'dır. Bununla birlikte hastaların tamamı görünüşlerinden şikayetçi olduklarını belirtmiştir. Operasyon öncesi ve sonrası boy ortalamaları ve FEV1% ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Buna karşın operasyon öncesi ve sonrası ortalama FVC, FEV1lt, PEF, FEF25, FEF50, FEF75 ve FEF25-75 değerleri arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Operasyon öncesi ve sonrası dönem karşılaştırıldığında solunum fonksiyon testleri içerisinde sadece FEV1% değerinde anlamlı bir artış saptanmışken diğerlerinde bir farklılık görülmemiştir. Minimal invaziv cerrahinin, PK'lı hastalarda solunum fonksiyonları üzerinde negatif etkinliği olmayan, hasta memnuniyetinin yüksek ve güvenli bir cerrahi yöntem olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Minimally Invasive Operation Correction (Abramson operation) is a method which has been recently used in patients with pectus carinatum The aim of this study is to evaluate the effect of this operation on the respiratory functions related to the decreased volume of the thorax. Material and Method: Ten PC patients at the ages of 11-20 who applied to Samsun 19th May University, Department of Thoracic Surgery between 2011-2015 were included in the study. A day before the operation, the patients were hospitalized, and routine blood tests and pulmonary function tests (PFT) were performed. The patients were discharged on the postoperative second day. The test was performed in the postoperative third month to exclude/reduce the negative factors (pain, atelectasis, etc.) which could interfere the objective assessment of PFT. The data of all patients included in the study were recorded in the patient follow-up form. The number of the samples in the study was 10; the minimum number that meets the 80% test power and 95% confidence. Statistical analyzes were performed by using SPSS software. P values less than 0.05 was considered to be statistically significant. Results: Of the patients, 90% (n = 9) were male, and one patient had family history of pectus excavatum. The mean age was 16.0 ± 2.49. The most common complaints were palpitation (n = 5), fatigue (n = 4), dyspnea (n = 4), exertional dyspnea (n = 3) and back pain (n = 1) respectively. Additionally, all patients complained about their physical appearance. Significant difference was observed between the preoperative and postoperative mean heights and mean FEV1%. However, there was no significant difference between the preoperative and postoperative mean values of FVC, FEV1lt, PEF, FEF25, FEF50, FEF75 and FEF 25-7 Conclusion: When the preoperative and postoperative periods were compared, a significant increase was observed only in the FEV1% value. No difference was observed in other values.We believe that minimally invasive surgery is a reliable surgical method with high patient satisfaction, and it has no negative effect on the respiratory functions of the PC patients.