Kronik myeloproliferatif hastalığı olanlarda depresif semptomların normal popülasyon ve kendi alt grupları ile kıyaslanması
Comparison of depressive symptoms in patients with chronic myeloproliferative disease with the normal population and its own subgroups
  1. Tez No: 1015013
  2. Yazar: TALHA ABA
  3. Danışmanlar: UZMAN ESRA YILDIZHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Beck Depresyon Envanteri, Depresyon, Esansiyel Trombositoz, Kronik Myeloproliferatif Neoplazi, Miyelofibrozis, MPN-SAF, Polisitemia Vera, Semptom Yükü, Beck Depression Inventory, Chronic Myeloproliferative Neoplasms, Depression, Essential Thrombocythemia, MPN-SAF, Myelofibrosis, Polycythemia Vera, Symptom Burden
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada, kronik myeloproliferatif hastalık (KMPH) tanısı alan hastalarda (Esansiyel Trombositoz [ET], Polisitemia Vera [PV], Miyelofibrozis [MF]) semptom yükü ve depresif semptom düzeyinin sağlıklı bireylerle karşılaştırılması, hastalık alt grupları arasındaki olası farklılıkların değerlendirilmesi ve bu klinik tablonun temel hematolojik ve klinik parametrelerle (hemoglobin, lökosit, trombosit, laktat dehidrogenaz [LDH] ve dalak boyutu) ilişkisinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif ve kesitsel çalışmaya, hematoloji polikliniğinde takipli 60 KMPH hastası (20 ET, 20 PV, 20 MF) ile yaş, cinsiyet ve komorbiditeler açısından benzer özelliklere sahip 20 hematolojik olarak sağlıklı gönüllü kontrol dahil edildi. Tüm katılımcılara sosyodemografik veri formu ile birlikte, semptom yükünü değerlendirmek amacıyla Myeloproliferatif Neoplazi Semptom Değerlendirme Formu Toplam Semptom Skoru (MPN-SAF TSS) ve depresif semptom düzeyini belirlemek için Beck Depresyon Envanteri (BDE) uygulandı. Hastaların eş zamanlı laboratuvar bulguları ve klinik özellikleri kaydedildi. Veriler uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edildi; değişkenler arası ilişkiler korelasyon ve regresyon analizleri ile değerlendirildi. Bulgular: KMPH hastalarında MPN-SAF TSS ve BDE skorları, kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulundu (sırasıyla p<0,001 ve p=0,016). Alt grup analizlerinde, ET, PV ve MF grupları arasında semptom yükü (p=0,477) ve depresyon düzeyi (p=0,304) açısından anlamlı fark saptanmadı. Regresyon analizinde, MPN-SAF TSS'nin BDE skorları ile pozitif yönde ve anlamlı ilişki gösterdiği belirlendi (R²=0,380; p<0,001). Hemoglobin düzeyinin düşüklüğü, hem semptom yükü (p=0,030) hem de depresyon skorları (p=0,008) ile ilişkili bulundu. Lökosit düzeyi ile depresyon skoru arasında negatif yönlü ilişki saptanırken (p=0,049), trombosit sayısı, LDH düzeyi ve dalak boyutu ile depresyon ve semptom yükü arasında anlamlı bir ilişki izlenmedi (p>0,05). Sonuç: KMPH, yalnızca hematolojik parametrelerle sınırlı olmayan, semptom yükü ve depresif belirtiler açısından belirgin etkilenme ile seyreden bir hastalık grubudur. Semptom yükü ile depresyon arasındaki güçlü ilişki, fiziksel ve psikolojik süreçlerin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Alt gruplar arasında anlamlı fark saptanmaması, bu etkinin hastalık tipinden bağımsız olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca, hemoglobin düzeyinin semptom yükü ve depresyon ile ilişkili bulunması, aneminin klinik yönetimde önemli bir parametre olabileceğine işaret etmektedir. Bu bulgular doğrultusunda, KMPH hastalarının izleminde yalnızca hematolojik hedeflerin değil, semptom yükü ve psikolojik durumun da dikkate alındığı bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study was to compare the symptom burden and depressive symptom levels in patients diagnosed with chronic myeloproliferative neoplasms (MPNs)—specifically, Essential Thrombocythemia (ET), Polycythemia Vera (PV), and Myelofibrosis (MF)—with those of healthy individuals. Additionally, we sought to evaluate potential differences among MPN subgroups and investigate the association between this clinical presentation and key clinical and hematological parameters, including hemoglobin, leukocyte and platelet counts, lactate dehydrogenase (LDH) levels, and spleen size. Materials and Methods: This prospective cross-sectional study enrolled 60 patients with MPNs (20 ET, 20 PV, and 20 MF) followed at our hematology outpatient clinic, along with 20 hematologically healthy volunteer controls matched for age, sex, and comorbidities. All participants completed a sociodemographic questionnaire, the Myeloproliferative Neoplasm Symptom Assessment Form Total Symptom Score (MPN-SAF TSS) to assess somatic symptom burden, and the Beck Depression Inventory (BDI) to evaluate depressive symptom severity. Concurrent clinical and laboratory data were prospectively recorded. Associations between variables were analyzed using appropriate correlation and regression models. Results: MPN-SAF TSS and BDI scores were significantly higher in the MPN cohort compared to the healthy controls (p < 0.001 and p = 0.016, respectively). Subgroup analyses revealed no significant differences in symptom burden (p = 0.477) or depression severity (p = 0.304) among the ET, PV, and MF cohorts. Regression analysis demonstrated a significant positive association between MPN-SAF TSS and BDI scores (R² = 0.380; p < 0.001). Furthermore, lower hemoglobin levels were significantly associated with both increased symptom burden (p = 0.030) and higher depression scores (p = 0.008). A negative association was observed between leukocyte counts and depression scores (p = 0.049); however, platelet count, LDH levels, and spleen size showed no significant association with either symptom burden or depression (p > 0.05). Conclusion: MPNs are associated with substantial symptom burden and depressive manifestations, extending beyond mere hematological abnormalities. The strong association between somatic symptom burden and depression underscores the necessity of evaluating physical and psychological processes concurrently. The absence of significant differences among MPN subtypes suggests that this psychosocial and symptomatic impact is independent of the specific clinical phenotype. Additionally, the association of lower hemoglobin levels with elevated symptom burden and depression highlights anemia as a critical parameter in clinical management. Consequently, these findings support a holistic approach in MPN care, integrating the monitoring of symptom burden and psychological well-being alongside traditional hematological targets.