Yozgat ilinde yetiştirilen siyah alaca, simmental ve esmer sığırlarda süt ve döl verim özellikleri üzerine bazı çevre faktörlerin etkileri
Effects of some environmental factors on milk and reproductive performance traits in holstein-friesian, simmental and brown swiss cattle raised in Yozgat province
  1. Tez No: 1015050
  2. Yazar: HİLMİ YETER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ERMETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Süt verim özellikleri, Döl verim özellikleri, Çevre faktörleri, Siyah Alaca, Simmental, Esmer, Döl verimi, Fenotipik parametreler, Genetik parametreler, Süt sığırları, Süt verimi, Milk yield characteristics, Fertility characteristics, Environmental factors, Holstein, Simmental, Brown Swiss, Phenotypic parameters, Genetic parameters, Dairy cattles, Milk yield
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zootekni Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Yozgat ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üye işletmelerde yetiştirilen süt sığırlarında süt ve döl verim özelliklerine ait fenotipik parametrelerin belirlenmesi ve bu özellikler üzerine etkili başlıca çevre faktörlerinin ortaya konulmasıdır. Araştırmada, Siyah Alaca (n=1840), Simmental (n=2293) ve Esmer (n=764) ırklarına ait toplam 4897 baş ineğe ait süt ve döl verim kayıtları değerlendirilmiştir. Araştırmada süt verim özelliklerinden biri olan 305 gün süt verimi üzerinde ırk etkisi istatistiksel olarak P<0.001 düzeyinde anlamlı bulunmuştur. En yüksek süt verimi Siyah Alaca ırkında (7356.33 kg) olarak belirlenmiş, bunu Simmental 5517.96 kg) ve Esmer (3705.39 kg) ırkları izlemiştir. İşletme büyüklüğü, laktasyon sırası ve buzağılama mevsimi faktörleri, 305 gün süt verimi üzerinde P<0.001 düzeyinde anlamlı etki oluşturmuştur. Laktasyon süresi genel ortalaması 341.50 gün olarak hesaplanmış ve ırk, işletme büyüklüğü ve buzağılama mevsiminin laktasyon süresi üzerine anlamlı etki olduğu belirlenmiştir. Kuruda kalma süresi ortalaması 59.34 gün olarak belirlenmiş olup, bu değerin ideal sınırlara yakın olduğu görülmüş; ayrıca kuruda kalma süresi üzerine ırk, işletme büyüklüğü ve laktasyon sırasının etkisinin de önemli olduğu saptanmıştır. Döl verim özelliklerinden servis periyodu ve buzağılama aralığı üzerinde özellikle ırk faktörünün etkisi P<0.001 düzeyinde önemli bulunmuş ve Siyah Alaca ırkında bu değerlerin daha uzun olduğu, Simmental ve Esmer ırklarında ise daha kısa ve daha dengeli olduğu saptanmıştır. Irk bazlı değerlendirmede, Siyah Alaca ırkında süt verimi yönünden iyi performans sergilerken, döl verimi açısından hassas bir yapı gösterdiği görülmüştür. Simmental ve Esmer ırkların ise süt ve döl verim özellikleri bakımından daha dengeli bir profil sergilediği görülmüştür.Bu çalışmada, Yozgat ili süt sığırcılığı işletmelerinde süt ve döl verim özelliklerinin çevresel faktörlerden etkilenme düzeyi belirlenmiş; elde edilen bulgular, sürü yönetimi ve ıslah stratejilerinin geliştirilmesine katkı sunmuştur. 2026, x + 65 Sayfa
Özet (Çeviri)
This thesis aimed to determine the phenotypic parameters of milk yield and reproductive traits in dairy cattle raised in member farms of the Cattle Breeders' Association in Yozgat Province, and to identify the major environmental factors affecting these traits. In the study, milk and reproductive performance records for a total of 4,897 cows from Holstein Friesian (n=1,840), Simmental (n=2,293), and Brown Swiss (n=764) breeds were evaluated. In the analysis, the effect of breed on 305-day milk yield, a key milk production trait, was statistically significant (P<0.001). The highest milk yield was observed in Holstein cows (7,356.33 kg), followed by Simmental (5,517.96 kg) and Brown Swiss (3,705.39 kg) breeds. Farm size, parity, and calving season had significant effects on 305-day milk yield (P<0.001). The overall mean lactation length was calculated as 341.50 days, and breed, farm size, and calving season were found to have significant effects on this trait. The average dry period was determined as 59.34 days, which was close to the optimal range; moreover, breed, farm size, and parity also had significant effects on the dry period. Among reproductive traits, breed effects on service period and calving interval were highly significant (P<0.001). These parameters were longer in Holstein cows, whereas Simmental and Brown Swiss breeds exhibited shorter and more balanced values. Breed-based evaluation indicated that Holstein cows showed superior milk yield but were more sensitive in reproductive performance. In contrast, Simmental and Brown Swiss breeds showed a more balanced profile across milk and reproductive traits. This study determined the extent to which milk and reproductive performance traits in dairy cattle enterprises in Yozgat Province are influenced by environmental factors; the findings contribute to the development of herd management and breeding strategies. 2026, x + 65 Pages