Vertikal yetersizliği bulunan posterior maksillanın rehabilitasyonunda kısa implantlar ve farklı krestal yaklaşımların hasta konforu, perioperatif komplikasyonlar ve implant başarısı üzerine etkilerinin karşılaştırmalı olarak araştırılması
A comparative study of the effects of short implants and different crestal approaches on patient comfort, perioperative complications, and implant success in the rehabilitation of the posterior maxilla with vertical deficiency
- Tez No: 1015120
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MELİH ÖMEZLİ, DOÇ. DR. DAMLA TORUL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implant, kısa implantlar, krestal sinüs yükseltme, perioperatif komplikasyonlar, posterior maksilla rehabilitasyonu, Dental implant, short implants, crestal sinus elevation, perioperative complications, posterior maxilla rehabilitation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu prospektif, randomize, kontrollü klinik çalışmanın amacı, vertikal yetersizliği bulunan posterior maksillanın rehabilitasyonunda kısa implantlar ve farklı krestal sinüs yükseltme tekniklerinin hasta konforu, perioperatif komplikasyonlar ve implant başarısı üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Posterior maksillada diş eksikliği bulunan hastalar kısa implant (S), osteotom (O) ve krestal sinüs lift (D) olmak üzere üç gruba randomize olarak ayrılmıştır. Operasyon süresi ve primer stabilite intraoperatif olarak kaydedilmiştir. Postoperatif 7 günlük takip süresince ağrı düzeyleri Görsel Analog Skala (VAS) ile değerlendirilmiş, analjezik tüketimi ise kullanılan analjezik sayısı kaydedilerek belirlenmiştir. Ödem postoperatif 2. ve 7. günlerde ölçülmüş, yaşam kalitesi ise Ağız Sağlığı Etki Ölçeği-14 (OHIP-14) ile postoperatif 7. günde değerlendirilmiştir. Sekonder stabilite ve intrasinüs kemik kazanımı 4. ayda değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 22 hastada (12 erkek, 10 kadın) uygulanan toplam 24 implant dahil edilmiştir. Gruplar arasında operasyon süresi, implant stabilitesi, ağrı düzeyi, analjezik tüketimi, ödem, yaşam kalitesi ve intrasinüs kemik kazanımı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p > 0,05). Membran perforasyonu, benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) ve sinüzit gibi majör komplikasyonlar gözlenmemiştir. Sonuç: Bu çalışmanın kısıtlılıkları göz önünde bulundurulduğunda, kısa implantların ve krestal sinüs yükseltme teknikleri ile uygulanan standart implantların, atrofik posterior maksillanın rehabilitasyonunda hasta konforu, implant stabilitesi ve komplikasyon oranları açısından benzer klinik sonuçlar sağladığı görülmüştür. Kısa implantlar, sinüs ögmentasyonu gereksinimini ortadan kaldırarak daha az invaziv bir yaklaşım sunmaları nedeniyle klinik açıdan avantajlı bir alternatif olarak değerlendirilebilir. Ancak bu bulguların doğrulanması için daha geniş örneklemli ve uzun dönem takipli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this prospective, randomized controlled clinical study was to compare the effects of short implants and different crestal sinus elevation techniques on patient comfort, perioperative complications, and implant success in the rehabilitation of the vertically deficient posterior maxilla. Material and Method: Patients with missing teeth in the posterior maxilla were randomly allocated into three groups: short implant (S), osteotome (O), and crestal sinus lift (D). Operation time and primary stability were recorded intraoperatively. During the 7-day postoperative follow-up period, pain levels were evaluated using a Visual Analogue Scale (VAS), while analgesic consumption was determined by recording the number of analgesics used. Edema was measured on postoperative days 2 and 7, and quality of life was assessed on postoperative day 7 using the Oral Health Impact Profile-14 (OHIP-14). Secondary stability and intrasinus bone gain were evaluated at 4 months. Results: A total of 24 implants placed in 22 patients (12 males, 10 females) were included in the study. No statistically significant differences were found among the groups in terms of operation time, implant stability, pain level, analgesic consumption, swelling, quality of life, and intrasinus bone gain (p > 0.05). No major complications such as membrane perforation, benign paroxysmal positional vertigo (BPPV), or sinusitis were observed. Conclusion: Within the limitations of this study, short implants and standard implants placed with crestal sinus elevation techniques showed comparable clinical outcomes in the rehabilitation of the atrophic posterior maxilla in terms of patient comfort, implant stability, and complication rates. Short implants may be considered a clinically advantageous alternative because they eliminate the need for sinus augmentation and offer a less invasive approach. However, further studies with larger sample sizes and longer follow-up periods are needed to confirm these findings.