CAD/CAM blok ve 3D yazıcı daimi rezin materyallerin yüzey ıslanabilirliğinin adeziv simanla makaslama bağ dayanımına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of surface wettability of CAD/CAM blocks and 3d-printed definitive resin materials on shear bond strength to adhesive resin cement
  1. Tez No: 1015126
  2. Yazar: BÜŞRA GÜL GÜVENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUMAN AYDIN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM Blok, Makaslama Dayanımı, Temas Açısı, Üç Boyutlu Baskı, Yüzey Pürüzlülüğü, CAD/CAM Block, Shear Bond Strength, Contact Angle, Three-Dimensional Printing, Surface Roughness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi (ankara)
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Dijital diş hekimliğinde CAD/CAM ve 3D baskı teknolojileri, daimi restorasyonların üretiminde yaygın kullanılmaktadır. Bu restorasyonların klinik başarısı, materyalin mekanik özelliklerinin yanı sıra rezin simanla oluşturulan adeziv bağlantının kalitesiyle ilişkilidir. Bu çalışmada, farklı CAD/CAM bloklar ve 3D baskı rezinlerinde yüzey işlemlerinin pürüzlülük, ıslanabilirlik ve makaslama bağlanma dayanımı üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Gereç ve yöntem: Çalışmada iki 3D baskı rezini [DLP yazıcı (Crowntec rezin), SLA yazıcı (Permanent Crown rezin)] ve üç CAD/CAM blok materyali [rezin nanoseramik (Cerasmart), lityum disilikat seramik (GC Initial LiSi), rezin infiltre seramik (Vita Enamic)] kullanılmıştır. Her materyalden 40 adet olmak üzere toplam 200 örnek hazırlanmıştır. Başlangıç pürüzlülük ve temas açısı ölçümlerinin ardından örneklere Al₂O₃ kumlama veya %9'luk hidroflorik asit uygulanmış, sonrasında ölçümler tekrarlanmıştır. Her yüzey işlem grubu, kullanılan rezin siman sistemine göre; self-adeziv dual-cure rezin siman (G-Cem One) ve adeziv dual-cure rezin siman (Panavia V5) olmak üzere iki alt gruba ayrılmıştır (n=10). Örnekler 24 saat 37°C'de suda bekletildikten sonra makaslama bağlanma dayanımı testi uygulanmıştır. Kırılma tipleri stereomikroskop altında değerlendirilmiştir. Verilerin normal dağılıma uygunluğu değerlendirildikten sonra, yüzey pürüzlülüğü ve temas açısı verileri lineer karma model ile, makaslama bağlanma dayanımı verileri ise üç yönlü varyans analizi (ANOVA) ile analiz edilmiştir. Bulgular: Materyal türü, yüzey işlemi ve pürüzlendirme durumu; yüzey pürüzlülüğü ve temas açısı değerleri üzerinde anlamlı etki göstermiştir (p<0,001). Kumlama SLA, DLP ve rezin nanoseramik materyallerde pürüzlülüğü artırırken, hidroflorik asit ise lityum disilikat ve rezin infiltre seramik materyallerde daha etkili olmuştur. Temas açısı, kumlama uygulaması sonrası SLA, DLP ve rezin nanoseramik materyallerinde artmış, hidroflorik asit uygulaması sonrası ise lityum disilikat ve rezin infiltre seramik materyallerde azalmıştır. En yüksek bağlanma dayanımı DLP materyalinde kumlama ve self-adeziv dual-cure rezin siman kombinasyonunda elde edilmiştir. Genel olarak self-adeziv dual-cure rezin siman, adeziv dual-cure rezin siman'a göre daha yüksek bağlanma dayanımı göstermiştir. Pürüzlülük ile makaslama bağ dayanımı arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunurken, temas açısı ile bağ dayanımı arasındaki ilişki zayıf düzeyde kalmıştır. Sonuç: Yüzey işlemlerinin etkisi materyal türüne bağlı olarak değişmiştir. Kumlama, rezin esaslı materyallerde; hidroflorik asit ise cam seramik veya seramik ağ yapısı belirgin materyallerde daha etkili sonuçlar göstermiştir. Bağlanma dayanımı yalnızca pürüzlülük ile açıklanamamış; materyal yapısı, yüzey işlemi ve siman-primer sistemi birlikte belirleyici olmuştur. Islanabilirliğin ise bağlanma dayanımı üzerinde doğrudan belirleyici bir parametre olmadığı görülmüştür. Bu nedenle CAD/CAM ve 3D baskı restoratif materyallerde yüzey işlem protokolü ve siman seçimi materyale özgü olarak planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: In digital dentistry, CAD/CAM and 3D printing technologies are widely used in the production of definitive restorations. The clinical success of these restorations is associated with the mechanical properties of the material as well as the quality of the adhesive bond formed with resin cement. In this study, the effects of surface treatments on roughness, wettability, and shear bond strength in different CAD/CAM blocks and 3D-printed resins were evaluated. Materials and Method: In the study, two 3D-printed resins [DLP printer (Crowntec resin), SLA printer (Permanent Crown resin)] and three CAD/CAM block materials [resin nanoceramic (Cerasmart), lithium disilicate ceramic (GC Initial LiSi), resin-infiltrated ceramic (Vita Enamic)] were used. A total of 200 specimens were prepared, 40 from each material. After baseline roughness and contact angle measurements, Al₂O₃ sandblasting or 9% hydrofluoric acid was applied to the specimens, and then the measurements were repeated. Each surface treatment group was divided into two subgroups according to the resin cement system used, as self-adhesive dual-cure resin cement (G-Cem One) and adhesive dual-cure resin cement (Panavia V5) (n=10). After the specimens were stored in water at 37°C for 24 hours, the shear bond strength test was performed. Failure types were evaluated under a stereomicroscope. After the conformity of the data to normal distribution was evaluated, surface roughness and contact angle data were analyzed with a linear mixed model, and shear bond strength data were analyzed with three-way analysis of variance (ANOVA). Results: Material type, surface treatment, and roughening status showed significant effects on surface roughness and contact angle values (p<0.001). While sandblasting increased roughness in SLA, DLP, and resin nanoceramic materials, hydrofluoric acid was more effective in lithium disilicate and resin-infiltrated ceramic materials. Contact angle increased after sandblasting application in SLA, DLP, and resin nanoceramic materials, whereas it decreased after hydrofluoric acid application in lithium disilicate and resin-infiltrated ceramic materials. The highest bond strength was obtained in the combination of sandblasting and self-adhesive dual-cure resin cement in the DLP material. In general, self-adhesive dual-cure resin cement showed higher bond strength than adhesive dual-cure resin cement. While a positive significant relationship was found between roughness and shear bond strength, the relationship between contact angle and bond strength remained weak. Conclusion: The effect of surface treatments varied depending on material type. Sandblasting showed more effective results in resin-based materials, whereas hydrofluoric acid showed more effective results in materials with a prominent glass-ceramic or ceramic network structure. Bond strength could not be explained only by roughness; material structure, surface treatment, and cement-primer system were determinative together. Wettability was seen not to be a directly determinative parameter on bond strength. Therefore, surface treatment protocol and cement selection in CAD/CAM and 3D-printed restorative materials should be planned specific to the material.