Doğal diş implant destekli sabit protez uygulamalarında meydana gelen streslerin sonlu elemanlar analiz yöntemi ile karşılaştırılması
Comparison of stresses occuring in natural tooth implant supported fixed prosthesis applications with finite element analysis method
  1. Tez No: 1015139
  2. Yazar: İPEK TEZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN TURP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: sonlu elemanlar stres analizi, dental implant, diş implant destekli sabit protezler, köprü protezi, kantileverli köprü protezi, finite element stress analysis, dental implant, tooth implant supported fixed prosthesis, bridge prosthesis, cantilever bridge prosthesis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda, mandibula posteriorda farklı diş ve implant dayanak tasarımlarına sahip köprü restorasyonlarında, karşıt çenedeki protetik restorasyon tipinin ve uygulanan kuvvetlerin yönü ile büyüklüğünün stres dağılımına etkisinin sonlu elemanlar analizi yöntemiyle incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda 44, 45 ve 46 numaralı bölgelerde dört model oluşturulmuş; doğal diş ve implant dayanak tiplerine sahip, kantilever veya gövde tasarımında farklı modeller kurgulanmıştır. Modeller, karşıt çenede diş destekli ve implant destekli restorasyon olduğu varsayılarak iki alt gruba ayrılarak toplam sekiz model elde edilmiştir. Modellere, karşıt çene restorasyon tipine bağlı olarak vertikal ve 30 derece açıyla oblik kuvvetler uygulanmıştır. Diş destekli senaryoda her dişe 300 N dik kuvvet uygulanırken, implant destekli senaryoda değer 380 N olarak belirlenmiştir. Oblik yüklemelerde kuvvetler bukkal tüberküller üzerinden uygulanmıştır. Toplamda on altı analiz gerçekleştirilmiştir. Analizlerde implant, abutment ve vida için von Mises gerilme değerleri; monolitik zirkonya ve kemik dokularında maksimum ve minimum asal gerilmeler değerlendirilmiştir. Bulgular, kantileverli tasarımlarda streslerin arttığını ve bazı durumlarda sınır değerlerinin aşıldığını göstermiştir. Köprü tasarımlarının, özellikle implantın mezial konumlandığı durumlarda daha dengeli stres dağılımı sağladığı belirlenmiştir. İmplant destekli karşıt çene ve oblik yüklemelerde stres artışı gözlenmiştir. Streslerin çoğunlukla implant boyun bölgesinde yoğunlaştığı ve kantileverli modellerde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, kantilever tasarımlardan kaçınılması, implantın mezialde konumlandırılması ve oblik yüklerin azaltılarak oklüzal kuvvetlerin mümkün olduğunca vertikal yönde yönlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effect of opposing prosthetic restoration type and the direction and magnitude of applied forces on stress distribution in bridge restorations with different tooth and implant abutment designs in the mandibular posterior region using finite element analysis. Accordingly, four models were created in the 44, 45 and 46 regions, with natural tooth and implant abutments, and were designed in cantilever or pontic configurations. The models were divided into two subgroups assuming tooth supported and implant supported restorations in the opposing arch, resulting in eight models. Vertical and oblique forces at a 30 degree angle were applied according to the opposing restoration type. In the tooth supported scenario, 300 N vertical force was applied to each tooth, whereas in the implant supported scenario, this value was set at 380 N. In oblique loading, forces were applied through the buccal cusps. A total of sixteen analyses were performed. Von Mises stresses were evaluated for the implant, abutment and screw, while maximum and minimum principal stresses were assessed in the monolithic zirconia and bone tissues. Stress values increased in cantilever designs and, in some cases, exceeded acceptable limits. Bridge designs provided more balanced stress distribution, particularly when the implant was positioned mesially. Higher stresses were observed in implant supported opposing arches and under oblique loading. Stresses were mainly concentrated around the implant neck region. Based on these findings, avoiding cantilever designs, positioning the implant mesially, and minimizing oblique loading by directing occlusal forces as vertically as possible are recommended.