Eskiçağda demokrasi anlayışı
Understanding of democracy in antiquity
- Tez No: 1015149
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM MEMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Tarih, Law, History
- Anahtar Kelimeler: Antik Roma, Antik Yunan, Atina demokrasisi, Demokrasi, Eski Çağ tarihi, Hititler, Hukuk, Roma hukuku, Sümerler, Ancient Rome, Ancient Greece, Athenian democracy, Democracy, Old Age history, Hittites, Law, Roman law, Sumerians
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Demokrasi her şeydir. Eskiçağ tarihi aslında ilk demokratik, aynı zamanda ilk hukuksal gelişmelerin yaşandığı, demokrasinin ve dolayısıyla hukukun köklerinin ilk kez yeşerdiği bir çağdır. İlk kentleri kuranlar Sümerlerdir. Günümüzde mevcut devlet yönetim şekillerinin arasında en mükemmeli, en özgürlükçüsü ve en ideali olan demokrasinin kelime anlamı; Antik Yunanca'da“halk”anlamına gelen demos ve“yönetmek”anlamına gelen kratein sözcüklerinin birleşmesiyle oluşan ve bu anlamıyla“halkın yönetimi”anlamına gelen demokrasi, gerçekten de çok uzun ve zorlu süreçlerden geçmiştir. Antik Roma'dan ve Antik Yunan'dan önce demokrasinin ve uygarlığın ilk tohumlarının atıldığı yer olan Mezopotamya bölgesinde Sümerler vardı. Sümerler, Hititler, Antik Yunan ve Antik Roma uygarlıkları, yönetim biçimleri ve anlayışları birbirinden farklı olsalar da, toplumsal düzeni sağlama ve karar alma aşamalarında ortak bir anlayışın yani erken demokrasinin sesleri olmuşlardır. İşte bu tez çalışmasının amacı, demokrasinin sadece Antik Yunan'da başlamadığını, Sümerlerle birlikte ortaya çıktığını ve Mezopotamya'nın bereketli topraklarından, Antik Roma'nın kalbi olan forumlarına kadar demokrasi anlayışının ve hukukun izini sürmektir. Şunu unutmayalım; demokrasi, hukuk, adalet ve güvenlik birbirini tamamlayan eşsiz birer parçadır. Bu parçaları birbirine bağlanan zincirler gibi düşünebiliriz; bu zincirlerden birisi koptuğunda ise demokrasiden, hukuktan, adaletten ve dolayısıyla güvenlikten bahsedemeyiz.
Özet (Çeviri)
Democracy is everything. Ancient history is, in fact, an era that witnessed the first democratic and legal developments an era in which the roots of democracy, and consequently of law, first took hold. It was the Sumerians who founded the first cities. The word“democracy”which, as the most perfect, most freedom oriented, and most ideal form of government among those existing today, derives from the Ancient Greek words demos (meaning“people”) and kratein (meaning“to rule”), and thus literally means“rule by the people”has indeed undergone a very long and arduous process. In the Mesopotamian region where the first seeds of democracy and civilization were sown before Ancient Rome and Ancient Greece lived the Sumerians. Although the Sumerians, Hittites, Ancient Greeks, and Ancient Romans differed in their forms of government and philosophies, they all served as voices of an early democracy in their approaches to maintaining social order and decision making. The purpose of this thesis is to demonstrate that democracy did not originate solely in Ancient Greece, but emerged with the Sumerians, and to trace the evolution of democratic thought and the rule of law from the fertile lands of Mesopotamia to the forums at the heart of Ancient Rome. Let us not forget that democracy, law, justice, and security are unique, interdependent components. We can think of these components as interconnected links in a chain; if one of these links breaks, we can not longer speak of democracy, law, justice, and consequently, security.