Kişilerarası iletişim perspektifinde algılanan aile desteği ve özgüven ilişkisinin incelenmesi: Üstün yetenekli çocuklar örneği
Examination of the relationship of family support and selfconfidence in the perspective of interpersonal communication: The example of gifted children
- Tez No: 1015171
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SEYFİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Eğitim ve Öğretim, Public Relations, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aile desteği, Algılanan destek, Kişiler arası iletişim, Öz güven, Üstün yetenekli çocuklar, İletişim becerisi, Family support, Perceived support, Interpersonal communication, Self confidence, Gifted children, Communication skill
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde bireylerin gelişiminin yalnızca bilişsel özelliklerle değil, sosyal ve duygusal süreçlerle birlikte ele alınması gerektiği kabul edilmektedir. Özellikle üstün yetenekli çocuklarda bireyin kendini ifade etme biçimi, çevresiyle kurduğu ilişkiler ve ailesinden algıladığı destek, gelişim süreciyle yakından ilişkili değişkenlerdir. Buradan hareketle araştırmanın amacı, üstün yetenekli öğrencilerde algılanan aile desteği, kişilerarası iletişim becerileri ve özgüven düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kapsamında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini Tokat ilinde Bilim ve Sanat Merkezi'nde (BİLSEM) eğitim gören 10–16 yaş aralığında toplam 260 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde kişilerarası iletişim ölçeği, özgüven ölçeği ve algılanan aile desteği ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, bağımsız örneklemler ttesti, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis H testi ve Pearson Korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, algılanan aile desteği, kişilerarası iletişim becerileri ve özgüven arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişkiler bulunmaktadır. Kişilerarası iletişim becerileri ile özgüven arasındaki ilişkinin diğer değişkenlere kıyasla daha güçlü olduğu belirlenmiştir. Algılanan aile desteği ile özgüven arasındaki ilişkinin ise düşük düzeyde olduğu, ancak özgüvenin alt boyutları incelendiğinde aile desteğinin hem iç özgüven hem de dış özgüven ile anlamlı ilişkiler gösterdiği görülmüştür. Ayrıca aile desteği ile dış vi özgüven arasındaki ilişkinin iç özgüvene kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Demografik değişkenler açısından bazı değişkenlere göre farklılıklar bulunurken, bazı değişkenler açısından farklılık gözlenmemiştir. Özellikle kişilerarası iletişim becerileri ve algılanan aile desteğinin bazı demografik değişkenlere göre farklılaştığı görülmüştür. Sonuç olarak, üstün yetenekli öğrencilerin özgüven düzeylerinin hem kişilerarası iletişim becerileri hem de algılanan aile desteği ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, üstün yetenekli öğrencilerin gelişiminde sosyal ve duygusal süreçlerin birlikte ele alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
It Nowadays, it is increasingly recognized that an individual's development must be considered not only in terms of cognitive characteristics but also in conjunction with social and emotional processes. Especially in gifted children, the way an individual expresses themselves, the relationships they form with their environment, and the support they perceive from their family are variables closely linked to the developmental process. Therefore, this study aims to examine the relationships between perceived family support, interpersonal communication skills, and self-confidence levels in gifted students. The study was conducted using the correlational survey model, a quantitative research method. The study sample consists of a total of 260 students aged 10–16 enrolled at the Science and Arts Center (BİLSEM) in Tokat province. The Interpersonal Communication Scale, Self-Confidence Scale, and Perceived Family Support Scale were used in the data collection process. Data analysis involved descriptive statistics, the independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), the Mann-Whitney U test, the KruskalWallis H test, and Pearson correlation analysis. According to the research findings, there are positive and significant relationships between perceived family support, interpersonal communication skills, and selfconfidence. It was determined that the relationship between interpersonal communication skills and self-confidence is stronger compared to other variables. While the relationship between perceived family support and self-confidence was found to be weak, an examination of the subdimensions of self-confidence revealed that family support showed viii significant relationships with both internal and external self-confidence. Additionally, it was found that the relationship between family support and external self-confidence is stronger than that with internal self-confidence. While differences were observed for some demographic variables, no differences were noted for others. In particular, interpersonal communication skills and perceived family support were found to vary according to certain demographic variables. In conclusion, it was determined that the self-confidence levels of gifted students are associated with both interpersonal communication skills and perceived family support. These findings indicate that social and emotional processes must be considered together in the development of gifted students.