Kenevir kaynaklı selüloz nanokristaller (CNC) ile güçlendirilmiş iletken polimer kompozitlerin geliştirilmesi ve esnek süperkapasitörlerde elektrokimyasal performanslarının incelenmesi
Development of conductive polymer composites containing hemp-derived cellulose nanocrystals (CNC) and investigation of their flexible supercapacitor electrode performances
  1. Tez No: 1015172
  2. Yazar: ALEYNA TECER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN TÜRKOĞLU, PROF. DR. ESRA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kenevir, Süperkapasitör, Hemp, Supercapacitor
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, doğal ve sürdürülebilir bir nanomalzeme olan kenevir kaynaklı selüloz nanokristallerinin (CNC) üretimi gerçekleştirilmiş ve CNC'lerin iletken polimer bazlı kompozit elektrot sistemlerindeki rolü incelenmiştir. Yüksek kristallik, geniş yüzey alanı ve biyobozunur yapıları sayesinde CNC'ler, esnek ve mekanik olarak dayanıklı elektrot yapılarının geliştirilmesinde kullanılmıştır. Bu doğrultuda polianilin (PANI), polipirol (PPy) ve PEDOT:PSS iletken polimerleri, polivinil alkol (PVA) matrisi ve CNC ile birlikte kullanılarak kompozit film elektrotlar hazırlanmıştır. Ayrıca elektriksel özellikleri geliştirmek amacıyla CuCl2 ve AgCl metal katkıları sisteme dahil edilmiştir. İletken polimer oranı, CNC konsantrasyonu, PVA derişimi, metal katkı miktarı ve proses parametrelerinin kompozitlerin yapısal, morfolojik ve fonksiyonel özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Yapısal özellikler ATR-FTIR ve TGA, morfolojik özellikler SEM analizleri ile incelenmiş; elektriksel davranışlar yüzey direnci ölçümleri ile değerlendirilmiştir. Ayrıca şişme davranışı ile elektrokimyasal performans, döngüsel voltametri (CV) ve elektrokimyasal empedans spektroskopisi (EIS) teknikleriyle analiz edilmiştir. Sonuçlar, metal katkısının etkisinin kullanılan iletken polimer türüne bağlı olduğunu göstermiştir. PANI sistemlerinde CuCl2 katkısı daha düşük yüzey direnci ve daha etkin yük taşınımı sağlarken, PEDOT:PSS sistemlerinde AgCl katkısı kapasitif performansı iyileştirmiştir. Buna karşılık PPy tabanlı sistemlerde metal katkısının etkisi daha sınırlı kalmıştır. Bu çalışma, kenevir bazlı CNC ve iletken polimer sistemleri kullanılarak esnek ve çevre dostu süperkapasitör elektrotlarının geliştirilmesine yönelik bir yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, hemp-derived cellulose nanocrystals (CNC), a natural and sustainable nanomaterial, were produced, and their role in conductive polymer-based composite electrode systems was investigated. Due to their high crystallinity, large surface area, and biodegradable nature, CNCs were used in the development of flexible and mechanically robust electrode structures. Conductive polymers including polyaniline (PANI), polypyrrole (PPy), and PEDOT:PSS were combined with polyvinyl alcohol (PVA) and reinforced with CNC to fabricate composite film electrodes. In addition, CuCl2 and AgCl were incorporated as metal additives to improve electrical properties. The effects of conductive polymer ratio, CNC content, PVA concentration, metal additive amount, and process parameters on the structural, morphological, and functional properties of the composites were investigated. Structural and morphological properties were characterized by ATR-FTIR, TGA, and SEM analyses, while electrical behavior was evaluated through surface resistance measurements. Swelling behavior and electrochemical performance were analyzed using cyclic voltammetry (CV) and electrochemical impedance spectroscopy (EIS). Electrochemical results showed that the effect of metal additives depended on the conductive polymer type. CuCl2 provided lower surface resistance and more efficient charge transport in PANI-based systems, whereas AgCl improved the capacitive performance of PEDOT:PSS-based systems. In contrast, the effect of metal additives in PPy-based systems was limited. Overall, this study presents an approach for developing flexible and environmentally friendly supercapacitor electrodes using hemp-derived CNC and conductive polymer systems.