Kişisel gelişim yöneliminin, yaşam kalitesi ve turizme katılma motivasyonuna etkisi: Seyahatsever projesi
The impact of personal development orientation on quality of life and motivation to participate in tourism: The example of the traveler project
- Tez No: 1015187
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE AYKAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Davranış, Kişisel gelişim, Motivasyon, Turizm, Yaşam kalitesi, Behavior, Personal development, Motivation, Tourism, Quality of life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İskenderun Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
Özet
Turizm endüstrisinin gelişen yapısı içinde bireylerin psikolojik ihtiyaçlarını, yaşam deneyimlerini ve kişisel gelişim süreçlerini destekleyen unsurlar giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bu doğrultuda kişisel gelişim yönelimi, bireylerin yaşamlarına ilişkin hedef belirleme, değişime açıklık ve kaynakları etkin kullanabilme gibi bilişsel ve davranışsal süreçlerini içeren temel bir psikolojik yapı olarak değerlendirilmekte; yaşam kalitesi ve turizme katılma motivasyonu gibi değişkenlerle etkileşim halinde turistik davranışları şekillendirebilmektedir. Yaşam kalitesi ise bireyin fiziksel, psikolojik, sosyal ve çevresel alanlardaki genel iyi oluş algısını yansıtırken, turizme katılma motivasyonu bireyin seyahat etmeye yönelik içsel ve dışsal sebeplerini ortaya koymaktadır. Bu kapsamda çalışma, bireylerin kişisel gelişim yönelimlerinin, yaşam kaliteleri ve turizm katılım motivasyonları üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemi, Hatay'ın İskenderun ilçesinde Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında konaklayan ve Seyahatsever Projesi'ne dâhil olan katılımcılardan oluşmaktadır. Kolayda örneklem yöntemiyle seçilen 434 bireye anket uygulanmış; elde edilen veriler betimsel istatistikler, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında yapılan analizler sonucuna göre: Kişisel gelişim yöneliminin bireylerin yaşam kalitesi üzerinde doğrudan bir etkisi olmadığını; ancak turizme katılma motivasyonunu anlamlı düzeyde artıran önemli bir psikolojik belirleyici olduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, turizm davranışlarının şekillenmesinde kişisel gelişim odaklı tutumların önemli bir role sahip olduğuna işaret etmekte ve sektör paydaşlarına, katılımcıların gelişim ihtiyaçlarına yönelik hizmet ve pazarlama stratejileri geliştirmeleri yönünde öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Within the evolving structure of the tourism industry, elements that support individuals' psychological needs, life experiences, and personal development processes have gained increasing importance. In this context, personal growth orientation is regarded as a fundamental psychological construct that encompasses cognitive and behavioral processes such as goal setting, openness to change, and effective use of resources. This construct interacts with variables such as quality of life and motivation to participate in tourism, thereby shaping touristic behaviors. While quality of life reflects individuals' overall well-being across physical, psychological, social, and environmental domains, motivation to participate in tourism represents the internal and external factors that encourage individuals to travel. In this regard, the study aims to examine the effects of individuals' personal growth orientation on their quality of life and motivation to participate in tourism. The research sample consists of participants staying in Credit and Dormitories Institution (KYK) dormitories in the İskenderun district of Hatay and taking part in the Seyahatsever Project. A total of 434 individuals selected through convenience sampling were surveyed, and the collected data were analyzed using descriptive statistics, correlation analysis, and regression analysis. The findings of the study indicate that personal growth orientation does not have a direct effect on individuals' quality of life; however, it significantly increases their motivation to participate in tourism, suggesting that it is an important psychological determinant in this regard. The results emphasize the critical role of personal growth–oriented attitudes in shaping tourism behaviors and offer several recommendations for sector stakeholders to develop services and marketing strategies that address participants' developmental needs.