Küresel aktör Avrupa Birliği ortak paydasında Portekiz ve Türkiye kamu yönetim sistemlerinin karşılaştırılması
Comparison of public administration systems of Portugal and Turkey under the common ground of the global actor European Union
  1. Tez No: 1015237
  2. Yazar: SERDAR SENA YETGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ KUNDAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Kamu yönetimi, Portekiz, Türkiye, Yönetişim, European Union, Public administration, Portugal, Türkiye, Governance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Gelişen ve küreselleşen dünya şartlarında, özellikle de son elli yılda yaşanılan değişim, ülkelerin idaresini elinde bulunduran iktidarların; kendileri dışındaki bölgesel ve küresel aktörler ile koordineli olarak hareket etmesini zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda AB üyelik sürecinde oldukça inişli çıkışlı bir grafik çizmekte olan Türkiye Cumhuriyeti'nin yaşadığı sürecin açıklamasını sağlamak maksadıyla, birliğe kabul edilmiş olan başka ülkelerin; siyasi tarihi, yönetim anlayışı ve kurumlarıyla karşılaştırılması yoluna gidilerek sorunların ve güçlü tarafların belirlenmesinde lüzum görülmektedir. Her ne kadar birbirleri arasında güçlü bir tarihi ve organik bağ olmasa da günümüz Portekiz'i yönetsel ve ekonomi alanlarında Türkiye ile aynı dönemlerde değişimler benzer değişimler yaşamıştır. Bugün AB'nin diğer ülkelere oranla oldukça kırılgan bir ekonomiye sahip olduğunu bildiğimiz Portekiz, Avrupa ve hatta dünya tarihi açısından birçok değişimin mimarıdır. Portekiz, küçük bir kontlukken dünya çapında bir imparatorluğa dönüşmüş, Avrupa'da cumhuriyet rejimini erken deneyimlemiş ve ardından otoriter bir diktatörlük döneminden geçmiştir. Günümüzde ise AB normlarını benimseyen kırılgan bir ekonomi ve demokratik bir kamu yönetimi yapısına sahiptir. Bu çalışma ile Portekiz'in tarihsel deneyimleri ve yönetim sistemleri ile Türkiye'nin kamu yönetimi pratiklerinin karşılaştırılması, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde karşılaştığı zorluklar ve güçlü yönlerin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Böylece, iki ülkenin kamu yönetimi sistemlerinin AB ortak paydasında nasıl şekillendiği ve birbirinden öğrenilebilecekleri tecrübeler de değerlendirilebilecektir.
Özet (Çeviri)
In the evolving and globalizing conditions of the world, especially with the changes experienced over the last fifty years, it has become mandatory for governments in power to act in coordination with regional and global actors. In this context, to explain the fluctuating trajectory of the Republic of Turkey's EU membership process, it is deemed necessary to identify problems and strengths by comparing them with the political history, administrative mentality, and institutions of other countries already admitted to the Union. Although there is no strong historical or organic bond between them, present-day Portugal has undergone similar changes in administrative and economic areas during the same periods as Turkey. Today, while we recognize Portugal as having a relatively fragile economy compared to other EU nations, it has been the architect of numerous transformations in European and even world history. Portugal evolved from a small county into a global empire, experienced a republican regime early in Europe, and subsequently underwent a period of authoritarian dictatorship. Today, it possesses a democratic public administration structure and a fragile economy that has adopted EU norms. This study aims to compare Portugal's historical experiences and administrative systems with Turkey's public administration practices, thereby revealing the challenges and strengths Turkey faces in the EU membership process. Thus, how the public administration systems of both countries are shaped within the common denominator of the EU and the experiences they can learn from one another will be evaluated.