Uluslararası insancıl hukuk bağlamında İkinci Karabağ Savaşı sorunları
Problems of the Second Karabakh War in the context of international humanitarian law
  1. Tez No: 1015270
  2. Yazar: RAMIN MARDANIAGHABEYGLOU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAVİD ABDULLAHZADE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Law, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Karabağ, Savaş hukuku, Uluslararası hukuk, Karabakh, War law, International law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Karabağ ihtilafının Uluslararası İnsancıl Hukuk bağlamında kapsamlı bir analizini sunmaktadır. Derin tarihi, etnik ve jeopolitik karmaşıklıklara dayanan çatışma, önemli can kaybına, nüfus yerinden edilmesine ve kültürel mirasın yok edilmesine neden olan çok sayıda silahlı çatışma aşamasına tanık oldu. Bu çalışma, uyuşmazlığın tarihsel arka planı ve tarih içindeki dönüşümünün yanı sıra, krizin seyrine yön veren uluslararası hukuk normlarını ve meselenin hukuki boyutlarını kapsamlı bir şekilde analiz etmektedir. Çatışmanın gelişimini etkileyen kilit dönemleri ve olayları tanımlar ve bunların olası bir çözüm için etkilerini değerlendirmektedir. Tez, UİH'a, tarihsel gelişimine, temel ilkelerine ve uygulama mekanizmalarına ayrıntılı bir genel bakış sunmaktadır. UİH'ın askeri gereklilik ile insani koruma arasında nasıl bir denge kurduğunu araştırmaktadır ve Karabağ Savaşı gibi çağdaş çatışmalardaki modern önemini incelemektedir. Araştırma ayrıca, Birinci Karabağ Savaşı, Hocalı Katliamı ve İkinci Karabağ Savaşı sırasında işlenen belirli UİH ve Uluslararası İnsan Hakları Hukuku ihlallerini de değerlendirmektedir. Ateşkes anlaşmalarının ve barış anlaşmalarının çatışmaları durdurmadaki ve kalıcı barışı teşvik etmedeki rolünü incelemektedir. Bulgular, zorla yerinden edilme, sivil nüfusa yönelik ayrım gözetmeyen saldırılar, kültürel mirasın yok edilmesi ve yasaklanmış silahların kullanımı dahil olmak üzere Ermenistan tarafından gerçekleştirilen tutarlı bir ihlalını ortaya koymaktadır. Çalışma, gereksiz acıları en aza indirmek ve insan onurunu korumak için UİH ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kalmanın önemini vurgulamaktadır. Ayrıca, kapsamlı ve kalıcı çözümlere ulaşmanın zorluklarını vurgulayarak, ateşkes anlaşmalarına ve barış anlaşmalarına uyumu sağlamak için sağlam izleme ve uygulama mekanizmalarına duyulan ihtiyacı da vurgulamaktadır. Tez, hesap verebilirliği ve adaleti teşvik etmeyi, ateşkes ve barış anlaşmasına uyumu güçlendirmeyi ve bölgesel diyalog ve işbirliğini teşvik etmeyi amaçlayan politika önerileriyle sona ermektedir. Kalıcı barışa ulaşmak için tarihsel şikayetler ve toprak anlaşmazlıklarını da dahil olmak üzere çatışmanın temel nedenlerinin ele alınmasının gerekliliğini vurgulamaktadır. Araştırma, çatışmanın ve bölgesel istikrar üzerindeki etkisinin incelikli bir şekilde anlaşılmasını sağlayarak akademik literatüre katkıda bulunmakta ve kapsamlı ve kalıcı bir çözüm için çalışan politika yapıcılar, hukuk bilginleri ve barış inşası örgütleri için değerli bilgiler sunuyor.
Özet (Çeviri)
This thesis provides a comprehensive analysis of the Nagorno-Karabakh conflict between Armenia and Azerbaijan within the context of International Humanitarian Law. The conflict, rooted in deep historical, ethnic, and geopolitical complexities, has seen multiple phases of armed confrontation, resulting in significant loss of life, displacement of populations, and destruction of cultural heritage. The research examines the historical and legal dimensions of the conflict, including the origins of the dispute, its evolution, and the legal principles that have shaped its trajectory. It identifies key periods and events that have influenced the development of the conflict and assesses their implications for a potential resolution. The thesis offers a detailed overview of International Humanitarian Law, its historical development, fundamental principles, and enforcement mechanisms. It explores how International Humanitarian Law balances military necessity with humanitarian protection and examines its modern relevance in contemporary conflicts such as the Nagorno-Karabakh War. The research also assesses specific violations of International Humanitarian Law and international human rights law (IHRL) committed during the First Karabakh War, the Khojaly Massacre, and the Second Karabakh War. It examines the role of ceasefire agreements and peace deals in halting hostilities and promoting lasting peace. The findings reveal a consistent pattern of violations by Armenia, including forced displacement, indiscriminate attacks on civilian populations, destruction of cultural heritage, and the use of prohibited weapons. The study underscores the importance of strict adherence to International Humanitarian Law principles to minimize unnecessary suffering and uphold human dignity. It also highlights the challenges in achieving comprehensive and durable resolutions, emphasizing the need for robust monitoring and enforcement mechanisms to ensure compliance with ceasefire agreements and peace deals. The thesis concludes with policy recommendations aimed at promoting accountability and justice, strengthening ceasefire and peace agreement compliance, and fostering regional dialogue and cooperation. It emphasizes the necessity of addressing the root causes of the conflict, including historical grievances and territorial disputes, to achieve lasting peace. The research contributes to the academic literature by providing a nuanced understanding of the conflict and its impact on regional stability, offering valuable insights for policymakers, legal scholars, and peacebuilding organizations working towards a comprehensive and lasting resolution.