Uluslararası bir suç olarak soykırım
Genocide as an international offense
  1. Tez No: 528968
  2. Yazar: ROJBİN BABALİTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE ÇATALOLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Soykırım suçu, insancıl hukuk, Holokost, İnsan Hakları İhlalleri, The Crime of Genocide, Humanitarian Law, Holocaust, Human Rights Violations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Uluslararası Hukuk kapsamında ilk kez Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi ile hukuki bir zemin kazanan soykırım suçu; etnik, milli, ırki veya dini bir grubun salt bu nitelikleri nedeni ile kısmen veya tamamen yok edilmesi maksadıyla sözleşmede tahdidi olarak ifade edilen fiillerin gruba yönelik işlenmesi ile gerçekleşmektedir.Soykırım suçu 9 Aralık 1948 tarihinde kabul edilen ve 12 Ocak 1951 tarihinde yürürlüğe giren Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesiyle hukuki düzenleme içerisinde yerini almıştır. Soykırım suçu, uluslararası insancıl hukuk bağlamında en ağır insan hakları ihlallerinin başında gelmektedir. Bu çalışmanın birinci bölümünde, soykırım kavramının ve soykırım suçunun tarihsel süreci anlatılmakta olup ikinci bölümünde de suç olarak tanımlanan soykırım ile ilgili uluslararası ceza mahkemelerinin kararlarından bahsedilmektedir. Üçüncü ve son bölümde ise; çalışmanın amacı çerçevesinde Holokost, Ruanda ve Darfur soykırım örnekleri üzerinden soykırım tartışması yapılarak meselenin detaylı bir şekilde incelenmesi yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
The genocide crime has gained legal grounds with United Nations Genocide Convention for the first time under the scope of International Law; it occurs when the restricted acts committed with intent to destroy, in whole or in part, a national, ethnical, racial or religious group, because of these features. The genocide crime has taken its place in legal regulation with United Nations Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide accepted on 9th December 1948 and became effective on 12th January 1951. The Genocide takes the main place in the severest human rights violation under international humanitarian law. In the first section of this study, the genocide concept and its historical process are stated, and in the second section; criminal court jurisdictions related to genocide, which is described as a crime are mentioned. In the third and last chapter; -under the purpose of the study, the issue will be examined in detail by discussing the genocide through the Holocaust, Rwanda and Darfur genocide examples.