Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin nomofobi düzeyleri ile psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between nomophobia levels and psychological well-being of sports sciences students
  1. Tez No: 1015271
  2. Yazar: NESLİHAN MURATDAĞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LALE ORTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, Nomofobi, Psikolojik iyi oluş, Üniversite öğrencileri, Physical activity, Nomophobia, Psychological well being, University students
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin nomofobi düzeyleri ile psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu doğrultuda akıllı telefon kullanım alışkanlıklarının bu değişkenlerle ilişkisi de araştırılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeli kapsamında yürütülmüş olup, örneklemini kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 203 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Nomofobi Ölçeği ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve korelasyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulguları katılımcıların büyük bir kısmının orta ve yüksek düzeyde nomofobiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Nomofobi düzeyi ile psikolojik iyi oluş arasında anlamlı bir ilişki bulunmamakla birlikte, nomofobi düzeyine göre psikolojik iyi oluş düzeyi farklılaşmaktadır. Demografik değişkenler açısından cinsiyet ve sınıf düzeyine göre anlamlı bir farklılık yoktur. Yaş, eğitim görülen il ve bölüm değişkenlerine göre nomofobi düzeyinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Buna karşılık branş ve spor yaşı değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık yoktur. Akıllı telefon kullanım alışkanlıklarına ilişkin bulgular, kullanım süresi ve telefonu kontrol etme sıklığı arttıkça nomofobi düzeyinin arttığını göstermektedir. Ayrıca uyanır uyanmaz telefonu kontrol etme, yatmadan önce telefon kullanma, telefonu kapatmama ve yanında şarj aleti bulundurma gibi davranışların nomofobi ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Buna karşılık psikolojik iyi oluş düzeyi bu değişkenlere göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Genel olarak bulgular, akıllı telefon kullanım alışkanlıklarının nomofobi düzeyi ile ilişkili olduğunu, özellikle kullanım süresi ve telefonu kontrol etme sıklığının bu düzeyi artıran önemli faktörler olduğunu, psikolojik iyi oluş düzeyinin bu değişkenlere göre her durumda anlamlı farklılık göstermediğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between nomophobia levels and psychological well-being of students studying in the Faculty of Sports Sciences. In this framework, the relationship between smartphone usage habits and these variables was investigated. The research was conducted within the framework of a relational survey model, and the sample consisted of 203 university students selected through convenience sampling. Data were collected using a Personal Information Form, the Nomophobia Scale, and the Psychological Well-Being Scale. Independent samples t-test, one-way ANOVA, and correlation analyses were used in the analysis of the data Findings revealed that the majority of the participants have moderate and high levels of nomophobia. Although there is no significant relationship between nomophobia and psychological well-being, psychological well-being differed according to nomophobia levels. There are no significant differences based on demographic variables. There are significant differences in nomophobia levels based on age, city of education, gender and class level, and department. However, no significant differences were found according to sports branch and sports experience Findings related to smartphone usage habits indicated that as the duration of use and the frequency of checking the smartphone increased, nomophobia levels also increased. In addition, behaviors such as checking the phone immediately after waking up, using the phone before sleep, not turning off the phone, and carrying a charger were found to be associated with nomophobia. On the other hand, psychological well-being did not show significant differences according to these variables In general, smartphone usage habits are associated with nomophobia levels, and especially the duration of use and frequency of checking the phone appear to be important factors increasing this level; psychological well-being does not show significant differences according to these variables in all cases.