Annelerin ani bebek ölümü sendromu riskiyle ilişkili bebek bakımına yönelik uygulamaları üzerinde sosyodemografik ve gelişimsel etmenlerin rolü
The role of sociodemographic and developmental factors on infant care practices related to the risk of sudden infant death syndrome
  1. Tez No: 655161
  2. Yazar: RUKİYE KAYAR
  3. Danışmanlar: DR. İRFAN ŞENCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ani Bebek Ölümü Sendomu, Anne, Bebek, Risk Faktörleri
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş ve Amaç: Ani bebek ölümü sendromu (ABÖS), 1 yaş altındaki sağlıklı olduğu düşünülen bebeklerin, anamnez, fizik muayene, ölü yeri incelemesi ve otopsi bulgularıyla nedeni bulunamayan ölümü olarak tanımlanır. Özellikle erkek bebeklerde %30-50 daha sık görülür. Gelişmiş ülkelerde binde 0,2-0,5 insidansa sahip olup, ülkemizde prevelansa dair net veriler bulunmamakta ve veriler adli tıp ve patoloji olgu serilerinden sağlanmaktadır. Etyolojisi bilinmese de Amerikan Pediatri Akademisi tarafından ABÖS'e ilişkin riskli ve koruyucu faktörlere dair tavsiyeler belirlenmiş olup annelerin bu önerilere uyumunun arttırılmasıyla ABÖS'ün önüne geçilebilir. Bu çalışmada 1 yaş altında bebeği olan annelerin ABÖS ile ilişkili riskli uygulamalarının tespiti ve bu uygulamalar üzerinde sosyodemografik ve gelişimsel risk etmenlerinin rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız tanımlayıcı, kesitsel tipte bir araştırmadır. Ankara Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi'nde yenidoğan ve sosyal pediatri bölümlerine başvuran anneler ile facebook platformunda 0-1 yaş çocuğu olan annelere ait guruplara üye olan anneler çalışmanın evrenini oluşturmaktadır. Çalışmaya katılmaya gönüllü olan annelere yüz yüze ve internet üzerinden anket uygulanmıştır. Özgün olarak yapılandırılmış ve 30 sorudan oluşan anket Haziran 2020-Temmuz 2020 tarihleri arasında gerekli izinler alındıktan sonra uygulanmıştır. Çalışmada ulaşılmak istenen en düşük katılımcı sayısı %95 güven seviyesinde ve %5 hata payı ile 363 olarak belirlenmiştir. İstatistiksel sonuçlar için anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak alınmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 0-12 aylık bebeği olan 368 anne katılmıştır. Çalışmaya katılan annelerin yaş ortalaması 29,11±4,95 yaş, bebeklerin yaş ortalaması ise 4,4±3,43 ay idi. Bebeklerin %54,9'u erkek idi. Annelerin %13,3'ü gebeliği boyunca %13,6'sı da halihazırda sigara kullanıcısıydı. Eğitim düzeyi daha düşük olan anneler ile gebelik boyunca sigara kullanımının artması arasındaki ilişki anlamlı bulundu. Annelerin %47,6'sı daha önce ABÖS'u duymadıklarını belirtmişlerdir. Çekirdek ailede yaşayan, eğitim ve ekonomik durumu yüksek olan annelerin, ABÖS'u anlamlı oranda daha çok duydukları bulundu. Çalışmamıza göre ABÖS için risk oluşturabilecek en sık yapılan yanlış uygulama bebeklerin %98,1 'nin beşiğin ayakucuna yatırılmayıp, baş ve orta kısmına yatırılmasıydı. İkinci sıklıkta görülen yanlış uygulama ise annelerin %88,3'nün bebeğini yan pozisyonda yatırmasıydı. Bebeğini her zaman sırtüstü pozisyonda yatıran annelerin oranı %29,1 idi. Annelerin her zaman sırtüstü pozisyonda yatırma durumları ile kız bebek sahibi olmaları arasında anlamlı ilişki bulundu. Sonuç: Çalışmamıza katılan annelerin bebek bakımları ABÖS için risk oluşturabilecek uygulamaları içermektedir. Bu uygulamalar annelerin eğitimi, ekonomik düzeyleri, aile yapısı, anne ve bebek yaşı, anne sütü alımı ve ABÖS'ü önceden duyma ile ilişkili bulunmuştur. Annelerin yaklaşık yarısının ABÖS'un daha önce adını bile duymamış olması bu konuda eğitimin gerekliliğini gözler önüne sermekte, gebe ve bebek izlemlerinin de yapıldığı ana kuruluş olan birinci basamaktaki sağlık çalışanlarına ve bilhassa aile hekimlerine önemli görevler düşmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Sudden infant death syndrome (SIDS) is defined as the death of babies who are thought to be healthy under the age of 1 year, whose cause cannot be found by anamnesis, physical examination, dead space examination and autopsy findings. It is seen 30-50% more frequently, especially in male babies. It has an incidence of 0.2-0.5 per thousand in developed countries, there are no clear data on prevalence in our country, and the data are obtained from forensic medicine and pathology case series. Although the etiology is not known, recommendations on risky and protective factors related to SIDS have been determined by the American Academy of Pediatrics, and SIDS can be prevented by increasing mothers' compliance with these recommendations. In this study, it was aimed to determine the risky practices associated with SIDS in mothers with babies under 1 year old and to investigate the role of sociodemographic and developmental risk factors on these practices. Material and Method: Our research is a descriptive, cross-sectional study. The mothers who apply to the neonatal and social pediatrics departments at the Children's Hospital of Ankara City Hospital and the mothers who are members of the groups belonging to mothers with 0-1 year old children on the facebook platform are the universe of the study. A face-to-face and online questionnaire was applied to mothers who volunteered to participate in the study. The uniquely structured and 30-question questionnaire was administered between June 2020 and July 2020, after the necessary permissions were obtained. The lowest number of participants desired to be reached in the study was determined as 363 with 95% confidence level and 5% margin of error.