Opere meme kanserli kadınlarda aerobik egzersizin fonksiyonel kapasiteye, kognitif duruma, yaşam kalitesine ve kanserle ilişkili biyobelirteçlere etkisi
The effect of aerobic exercise on functional capacity, cognitive status, quality of life and cancer-related biomarkers in women with breast cancer
- Tez No: 1015283
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ KOCAMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fizik tedavi yöntemleri, Physical therapy modalities
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Meme kanserinde egzersiz eğitiminin fonksiyonel kapasite, yaşam kalitesi, bilişsel fonksiyonlar ve inflamatuar süreçler üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, remisyonda olan opere meme kanserli kadınlarda 12 haftalık aerobik egzersiz eğitimi programının fonksiyonel kapasite, kognitif durum, yaşam kalitesi ve biyobelirteçler üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Remisyonda, opere meme kanseri tanılı toplam 63 kadın rastgele olarak üç gruba ayrılmıştır: aerobik egzersiz eğitimi grubu (n = 22), fiziksel aktivite danışmanlığı grubu (n = 20) ve kontrol grubu (n = 21). Değerlendirmeler başlangıçta, 6. haftada ve 12. haftada yapılmıştır. Birincil sonuç ölçütü fonksiyonel kapasiteyi belirleyen 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT) olmuştur. İkincil sonuç ölçütleri; EORTC QLQ-C30 yaşam kalitesi alt ölçekleri (fiziksel, rol, duygusal, bilişsel ve sosyal fonksiyonlar), FACT-Cog bilişsel fonksiyon ölçeği ve serum biyobelirteçleri (IL-6, TNF-α, CRP, leptin, adiponektin, IGF-1, glikoz, insülin) olarak belirlenmiştir. Veriler dağılıma uygun olarak tekrarlı ölçümlerde ANOVA veya Friedman testi ile analiz edilmiş; anlamlı farklılıklar için post-hoc analizler yapılmış ve Cohen's d etki büyüklüğü hesaplanmıştır. Aerobik egzersiz eğitimi grubunda, fiziksel aktivite danışmanlığı ve kontrol grubuna kıyasla 6DYT mesafesinde daha fazla artış saptanmıştır (p < 0,05). Benzer şekilde, EORTC QLQ-C30 genel sağlık durumu ile fiziksel ve duygusal fonksiyon alt ölçeklerinde ve FACT-Cog toplam skorlarında yükselme belirlenmiştir (p < 0,05). Biyobelirteç analizlerinde CRP düzeylerinde azalma (p < 0,05), IL-6 ve adiponektin düzeylerinde ise düzenleyici yönde değişim gözlenmiştir (p < 0,05). Fiziksel aktivite danışmanlığı grubunda yorgunluk düzeyinde azalma ve algılanan bilişsel fonksiyonda orta düzeyde artış elde edilmiştir (p < 0,05). Sonuç olarak, 12 haftalık denetimli aerobik egzersiz programı remisyondaki meme kanserli kadınlarda fonksiyonel kapasiteyi, yaşam kalitesini ve bilişsel fonksiyonları geliştirmiş; inflamatuar süreçler üzerinde düzenleyici etki göstermiştir. Bulgular, aerobik egzersiz uygulamalarının ve fiziksel aktivite danışmanlığının meme kanseri tedavisini tamamlamış bireylerde onkolojik rehabilitasyon programlarına entegrasyonunun fiziksel ve psikososyal iyilik hâlini desteklediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Exercise training in breast cancer has been shown to exert beneficial effects on functional capacity, quality of life, cognitive function, and inflammatory processes. The aim of this study was to evaluate the effects of a 12-week aerobic exercise training program on functional capacity, cognitive status, quality of life, and cancer-related biomarkers in women with operated breast cancer in remission. A total of 63 women diagnosed with operated breast cancer in remission were randomly allocated into three groups: an aerobic exercise training group (n = 22), a physical activity counseling group (n = 20), and a control group (n = 21). Assessments were performed at baseline, at week 6, and at week 12. The primary outcome measure was functional capacity assessed by the Six-Minute Walk Test (6MWT). Secondary outcome measures included the EORTC QLQ-C30 quality of life subscales (physical, role, emotional, cognitive, and social functioning), the FACT-Cog cognitive function scale, and serum biomarkers (IL-6, TNF-α, CRP, leptin, adiponectin, IGF-1, glucose, and insulin). Data were analyzed using repeated-measures ANOVA or the Friedman test according to distribution characteristics; post-hoc analyses were conducted where appropriate, and effect sizes were calculated using Cohen's d. Compared with the physical activity counseling and control groups, the aerobic exercise training group demonstrated a significantly greater increase in 6MWT distance (p < 0.05). Similarly, significant improvements were observed in global health status and in the physical and emotional functioning subscales of the EORTC QLQ-C30, as well as in total FACT-Cog scores (p < 0.05). Biomarker analyses revealed a significant reduction in CRP levels (p < 0.05) and favorable regulatory changes in IL-6 and adiponectin levels (p < 0.05). In the physical activity counseling group, a reduction in fatigue levels and a moderate improvement in perceived cognitive function were observed (p < 0.05). In conclusion, a 12-week supervised aerobic exercise training program improved functional capacity, quality of life, and cognitive function in women with breast cancer in remission, and exerted a regulatory effect on inflammatory processes. These findings suggest that integrating structured aerobic exercise interventions and physical activity counseling into oncological rehabilitation programs may enhance physical and psychosocial well-being in breast cancer survivors.