Adana ili Ceyhan ilçesi acil durum toplanma alanlarının peyzaj planlama yönüyle değerlendirilmesi
Evaluation of emergency gathering areas in Ceyhan district of adana province, from a landscape planning perspective
- Tez No: 1015322
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA BERBEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Peyzaj, Afet, Deprem, Toplanma Alanları, Yeşil Alanlar, Landscape, Disaster, Earthquake, Gathering Areas, Green Spaces
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bilim Dalı
Özet
Günümüzde kentlerde yaşayan nüfusun yoğunluğu, şehirleri doğal, teknolojik ve insan kaynaklı afetlere karşı savunmasız kılmaktadır. Afetler, birey ve toplumların kayıplar yaşamasına yol açan, günlük yaşamı aksatan ve mevcut kaynaklarla başa çıkılamayan olaylardır. Kentlerin dayanıklılığı, afet sonrası ağır ve kalıcı sonuçların önlenmesi açısından hayati öneme sahiptir. Afet ve acil durum toplanma alanları, erişilebilir ve işlevsel kentsel açık alanlar olarak toplumun güvenli toplanmasında kritik rol oynar. Türkiye'nin neotektonik ve topografik yapısı, farklı afet türlerine maruziyeti göstermektedir. Özellikle 6 Şubat 2023'te meydana gelen Pazarcık ve Elbistan merkezli depremler, onbir ilde ciddi hasar ve can kayıplarına yol açarak, afet ve acil durum toplanma alanlarının yeterliliği konusunu gündeme taşımıştır. Adana iline bağlı Ceyhan ilçesi, doğal afetler (özellikle depremler) ve insan kaynaklı afetler (endüstriyel kazalar) açısından yüksek risk taşımaktadır. Bu çalışma, Ceyhan ilçesindeki mahalleleri deprem riski açısından değerlendirmiş, mevcut toplanma alanlarını peyzaj planlama bağlamında inceleyerek yeterliliklerini belirlemiştir. Analiz edilen veriler doğrultusunda mahallelerin risk düzeyleri puanlandırılmış; Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından belirlenen 13 toplanma alanının tamamı incelenmiş ve risk puanı yüksek mahallelerde yer alan alanlar için öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The density of the urban population today leaves cities vulnerable to natural, technological, and human-induced disasters. Disasters are events that cause losses for individuals and communities, disrupt daily life, and cannot be managed with available resources. The resilience of cities is of vital importance in preventing severe and long-lasting consequences after disasters. Disaster and emergency assembly areas play a critical role in ensuring the safe gathering of the public as accessible and functional urban open spaces. Türkiye's neotectonic and topographic structure indicates exposure to various types of disasters. In particular, the earthquakes centered in Pazarcık and Elbistan on February 6, 2023 caused significant damage and loss of life across eleven provinces, bringing the adequacy of disaster and emergency assembly areas into focus. Ceyhan district of Adana province carries a high risk in terms of both natural disasters (especially earthquakes) and human-induced disasters (industrial accidents). This study evaluates the neighborhoods in Ceyhan district in terms of earthquake risk and examines existing assembly areas within the context of landscape planning to determine their adequacy. According to the analyzed data, the risk levels of the neighborhoods were scored; all 13 disaster and emergency assembly areas designated by the Disaster and Emergency Management Authority (AFAD) were examined, and proposals were developed for those located in high-risk neighborhoods.