Sistemik immun inflamasyon indeksinin akut iskemik inme prognozunu öngörmedeki rolü
The role of systemic immune inflammation index in prediction of acute ischemic stroke prognosis
- Tez No: 924218
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN CAHİT HALHALLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut iskemik inme, Acil servis, Sistemik immün inflamasyon indeksi, Modifiye rankin skoru, NIHSS, ASPECT, İnme şiddeti, Acute ischemic stroke, Emergency department, Systemic immune inflammation index, Modified rankin score, NIHSS, ASPECT, Severity of stroke
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Acil servise (AS) akut iskemik inme (Aİİ) kliniği ile başvuran hastalarda sistemik immün inflamasyon indeksinin (SII) Aİİ prognozunu öngörmedeki rolü ile ilgili literatürdeki veri sunumu kısıtlıdır. Çalışmamızda SII ile National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS), The Alberta Stroke Program Early CT Score (ASPECT) skoru ve diffüzyon manyetik rezonans görüntülerindeki (MRG) iskemi boyutunu karşılaştırdık ve SII ile inme mortalitesi arasındaki ilişkiyi değerlendirdik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli, prospektif ve gözlemsel bir çalışma olarak tasarlandı. Araştırmaya AS'ye iskemik inme semptomları ile başvuran hastalar dahil edildi. Bu hastaların başvuru sırasındaki NIHSS ve Glasgow Koma Skalası (GKS) puanları, semptom başlangıcından AS başvurusuna kadar geçen süre çalışma formlarına kaydedildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların 90 gün sonraki mortalite ve morbiditeleri mRS (Modifiye Rankin Skoru) ile incelendi. Bulgular: Aİİ kliniği ile başvuran 394 hasta değerlendirildi, 144 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu çalışmada, SII ve Aİİ arasında, 90 günlük mortalite ve prognoz açısından anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. NIHSS ve ASPECT gibi geleneksel risk skorları ve klinik ciddiyet göstergeleri ile SII arasında anlamlı bir korelasyon saptanmamıştır. Spesifik olarak, SII ile NIHSS skoru (p=0,948), ASPECT skoru (p=0,572) ve MR lezyon hacmi (p=0,471) arasında anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir. Sonuç: SII'nın Aİİ için tek başına güçlü bir prognostik belirteç olmadığı tespit edilmiştir. NIHSS ve ASPECT gibi geleneksel klinik değerlendirme araçları, inme şiddetini ve sonuçlarını öngörmede daha güvenilir görünmektedir. Bulgularımız, SII'nin Aİİ hastalarında tek başına prognostik bir belirteç olarak kullanılmasının sınırlı olabileceğini göstermesi açısından önemlidir. İnflamasyon ile Aİİ arasındaki ilişkiyi doğrulamak için daha büyük örneklem boyutlarına sahip çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The role of the systemic immune-inflammation index (SII) in predicting the prognosis of acute ischemic stroke (AIS) in patients presenting to the emergency department (ED) remains controversial. This study aimed to evaluate the prognostic value of SII in AIS by comparing it with the National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS), The Alberta Stroke Program Early CT Score (ASPECT) score, and ischemic lesion size on diffusion MRI. Materials and Methods: This single-center, prospective, and observational study included patients presenting to the ED with ischemic stroke symptoms. The NIHSS and Glasgow Coma Scale (GCS)scores at admission, along with the time from symptom onset to ED arrival, were recorded. The mortality and morbidity of the patients were assessed after 90 days with mRS (Modified Rankin Scale). Results: A total of 394 patients with AIS were evaluated, of whom 144 were included in the study. No significant association was found between SII and AIS in terms of 90-day mortality and prognosis. Additionally, no significant correlation was observed between SII and traditional risk scores or clinical severity indicators. Specifically, SII showed no significant relationship with the NIHSS score (p=0.948), ASPECT score (p=0.572), or MRI lesion volume (p=0.471). Conclusion: SII alone does not appear to be a strong prognostic marker for AIS. Traditional clinical assessment tools such as NIHSS and ASPECT seem to be more reliable in predicting stroke severity and outcomes. These findings suggest that the use of SII as a standalone prognostic marker in AIS patients may be limited. Further multicenter studies with larger sample sizes are needed to confirm the relationship between inflammation and AIS prognosis.