Okul çağının ötesindeki çocuklarda atopik dermatit, prognoz ve persistan hastalık için risk faktörleri
Atopic dermatitis in children beyond school age, prognosis and risk factors for persistent disease
  1. Tez No: 1015348
  2. Yazar: NUMAN FIRAT EKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT MURAT ŞAHİNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, persistans, çocukluk çağı, risk faktörleri, SCORAD, astım, alerjik rinit, Dermatit-atopik, Atopic dermatitis, persistence, childhood, risk factors, SCORAD, asthma, allergic rhinitis, Dermatitis-atopic
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Allerjisi Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Atopik dermatit (AD), çocukluk çağında sık görülen, kronik inflamatuvar bir deri hastalığıdır ve seyri bireyler arasında değişkenlik gösterir. Bu çalışmada, erken çocukluk döneminde AD tanısı alan hastalarda hastalığın okul çağına kadar devam etme durumu incelenmiş ve persistans ile ilişkili klinik, demografik ve çevresel risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Retrospektif kesitsel tasarımdaki bu çalışmaya, 01.01.2020–31.12.2023 tarihleri arasında başvuran, semptomları yaşamın ilk 12 ayında başlayan toplam 496 hasta dahil edilmiştir. Tanı Hanifin–Rajka kriterlerine göre konulmuştur. Demografik, klinik, laboratuvar ve çevresel veriler hasta kayıtlarından elde edilmiştir. Üç ve beş yaşında semptom persistansı karşılaştırmaları yapılmış, ilişkili faktörler lojistik regresyon ile değerlendirilmiş ve semptom süresi Kaplan–Meier analizi ile incelenmiştir. Bulgular: Hastaların çoğunda semptomlar zamanla gerilerken, üç yaşta %20,7 ve beş yaşta %8,1 oranında persistans saptanmıştır. Kaplan–Meier analizinde medyan son semptom yaşı 16 ay bulunmuştur. Astım semptomları, alerjik rinit, yüksek hastalık şiddeti (objektif SCORAD), parental atopi ve erken yaşamda sigara maruziyeti semptom süresinde anlamlı uzama ile ilişkili bulunmuştur. Çok değişkenli analizde, ilk semptom yaşı, parental atopi, astım semptomları ve objektif SCORAD değeri her iki zaman noktası için bağımsız risk faktörleri olarak belirlenmiştir. Cinsiyet, doğum şekli, prematürite, anne sütü alma süresi, total IgE düzeyi ve eozinofil sayısı ile persistans arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Erken çocukluk döneminde başlayan AD çoğunlukla kendini sınırlayan bir seyir izlese de, belirli bir hasta grubunda hastalık persiste edebilmektedir. Hastalık şiddeti, parental atopi ve eşlik eden atopik hastalıklar, persistans açısından önemli belirleyicilerdir. Erken dönemde riskli hastaların tanımlanması, bireyselleştirilmiş izlem ve tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Atopic dermatitis (AD) is a common chronic inflammatory skin disease of childhood with a heterogeneous clinical course. This study aimed to evaluate the persistence of AD beyond early childhood and to identify clinical, demographic, and environmental risk factors associated with disease persistence in patients with symptom onset within the first year of life. Materials and Methods: This retrospective cross-sectional study included 496 pediatric patients diagnosed with AD between January 1, 2020 and December 31, 2023, whose symptoms began within the first 12 months of life. Diagnosis was based on the Hanifin–Rajka criteria. Demographic, clinical, laboratory, and environmental data were obtained from medical records. Comparisons were made according to AD persistence at ages 3 and 5 years. Logistic regression analyses were performed to identify independent risk factors, and Kaplan–Meier survival analysis was used to evaluate symptom duration. Results: While most patients showed spontaneous remission over time, AD persisted in 20.7% of patients at age 3 and in 8.1% at age 5. The median age at last symptom was 16 months. Kaplan–Meier analysis demonstrated significantly longer symptom duration in patients with asthma symptoms, allergic rhinitis, higher disease severity (objective SCORAD), parental atopy, and early-life exposure to tobacco smoke. In multivariate analysis, age at symptom onset, parental atopy, asthma symptoms, and objective SCORAD were identified as independent predictors of persistence at both time points. No significant associations were found between persistence and sex, mode of delivery, prematurity, breastfeeding duration, total IgE levels, or eosinophil counts. Conclusion: Although early-onset AD is generally self-limiting, a clinically relevant subgroup of patients exhibits persistent disease. Disease severity, parental atopy, and concomitant atopic conditions are key determinants of persistence. Early identification of high-risk patients may facilitate individualized management and long-term follow-up strategies.