Aile sağlığı merkezlerine başvuran hastaların EUROPEP Ölçeğine göre memnuniyet düzeylerinin değerlendirilmesi: Karabük ili örneği
Evaluation of patient satisfaction levels according to the europep Scale among patients applying to family health centers: The case of Karabük province
  1. Tez No: 1015352
  2. Yazar: MUHARREM FURKAN KAPANŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİBE İNCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Hasta memnuniyeti, EUROPEP, Birinci basamak sağlık hizmetleri, Karabük, Family medicine, Patient satisfaction, EUROPEP, Primary health care, Karabük
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Birinci basamak sağlık hizmetleri, sağlık sistemlerinin temelini oluşturmakta olup hasta memnuniyeti bu hizmetlerin kalitesinin önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Aile hekimliği uygulamalarının değerlendirilmesinde hasta deneyimi ve memnuniyet düzeylerinin ölçülmesi, hizmet kalitesinin geliştirilmesi açısından kritik öneme sahiptir. EUROPEP ölçeği, birinci basamak sağlık hizmetlerinde hasta memnuniyetini çok boyutlu olarak değerlendiren, geçerlilik ve güvenilirliği kanıtlanmış bir ölçektir. Bu çalışmanın amacı, Karabük ilindeki aile sağlığı merkezlerine başvuran hastaların aile hekimliği hizmetlerinden memnuniyet düzeylerini EUROPEP ölçeği aracılığıyla değerlendirmek ve memnuniyeti etkileyen faktörleri ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Karabük il merkezindeki aile sağlığı merkezlerine başvuran hastalar üzerinde yürütülen tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir araştırmadır. Araştırma verileri, sosyodemografik özellikleri içeren anket formu ve 23 maddeden oluşan EUROPEP ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel analiz programı aracılığıyla değerlendirilmiş; memnuniyet puanları ile yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve kronik hastalık varlığı gibi değişkenler arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların genel memnuniyet düzeylerinin yüksek olduğu saptanmıştır. EUROPEP ölçeğinin özellikle hekim-hasta iletişimi, ilgi ve saygı boyutlarında yüksek puanlar elde edilirken, erişilebilirlik ve bekleme süresi gibi hizmet sunumuna ilişkin boyutlarda nispeten daha düşük puanlar gözlenmiştir. İleri yaş grubundaki ve kronik hastalığı bulunan bireylerde memnuniyet düzeyinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Eğitim düzeyi arttıkça bazı memnuniyet boyutlarında puanların nispeten düştüğü gözlenmiştir. Sonuç: Karabük ilinde Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran hastaların aile hekimliği hizmetlerinden genel olarak yüksek düzeyde memnun oldukları belirlenmiştir. Ancak hizmetin erişilebilirliği ve organizasyonel süreçlere ilişkin iyileştirmeler memnuniyet düzeyini daha da artırabilir. Elde edilen bulgular, birinci basamak sağlık hizmetlerinin kalitesinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik yerel ve ulusal sağlık politikalarına katkı sağlayabilecek niteliktedir. Hasta memnuniyetinin düzenli aralıklarla ölçülmesi ve geri bildirim mekanizmalarının güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Primary health care services constitute the foundation of health systems, and patient satisfaction is considered a key indicator of service quality. Measuring patient experience and satisfaction in family medicine practice is essential for improving health care quality. The EUROPEP scale is a validated and reliable instrument widely used to evaluate patient satisfaction in primary care settings. This study aimed to assess the satisfaction levels of patients attending Family Health Centers in Karabük province using the EUROPEP scale and to identify factors associated with satisfaction. Materials and Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted among patients who applied to Family Health Centers in Karabük city center. Data were collected through face-to-face interviews using a structured questionnaire including sociodemographic characteristics and the 23-item EUROPEP scale. Statistical analyses were performed to evaluate satisfaction scores and their associations with variables such as age, gender, educational level, and presence of chronic disease. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: Overall patient satisfaction levels were found to be high. Higher scores were observed particularly in domains related to doctor–patient communication, respect, and personal attention, while relatively lower scores were noted in accessibility and waiting time domains. Satisfaction levels were higher among older patients and those with chronic diseases. A slight decrease in satisfaction scores was observed with increasing educational level in some domains. Conclusion: Patients attending Family Health Centers in Karabük province demonstrated generally high levels of satisfaction with family medicine services. However, improvements in accessibility and organizational aspects of service delivery may further enhance patient satisfaction. The findings contribute to the evaluation and development of primary health care services at both local and national levels. Regular assessment of patient satisfaction and strengthening feedback mechanisms are recommended.