Kadınların annelik ve çocuk sahibi olmaya yönelik tutumları ile yaşam doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between women's attitudes toward motherhood and having children and their life satisfaction
- Tez No: 1015401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF KARA ÖZATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Aile Planlaması, Psychology, Family Planning
- Anahtar Kelimeler: Türk kadını, Yaşam doyumu, Turkish women, Life satisfaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın ve Aile Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Kadın ve Aile Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kadınların anneliğe ve çocuk sahibi olmaya yönelik tutumları ile yaşam doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Günümüzde kadınların doğurganlık ve annelik kararlarının ekonomik, sosyal ve psikolojik birçok faktörden etkilendiği görülmektedir. Bu bağlamda çalışmada, kadınların yaşam doyumu düzeylerinin annelik ve çocuk sahibi olmaya yönelik tutumlarıyla ilişkisi ele alınmıştır. Araştırma nicel yöntemle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini Türkiye'nin başkenti Ankara'da yaşayan 20 yaş ve üzeri toplam 288 kadın oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak sosyo-demografik bilgi formu, Yaşam Doyumu Ölçeği ve Doğurganlığa ve Çocuk Sahibi Olmaya Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiş; tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklemler t-testi ve korelasyon analizlerinden yararlanılmıştır. Ayrıca evli ve bekâr kadınlar arasında karşılaştırmalar yapılmıştır. Araştırma bulguları, kadınların yaşam doyumu düzeyleri arttıkça anneliğe ve çocuk sahibi olmaya yönelik tutumlarının orta düzeyde ve pozitif yönde arttığını göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, kadınların anneliğe ve doğurganlığa yönelik tutumlarının yaşam doyumu ve yaşam koşullarıyla ilişkili olarak şekillendiğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda kadınların yaşam doyumunu artırmaya yönelik sosyal, ekonomik ve psikolojik destek mekanizmalarının güçlendirilmesi; iş-aile yaşamı dengesini destekleyen politikaların geliştirilmesi ve kadınların çocuk sahibi olma kararlarını daha güvenli koşullarda verebilmelerini sağlayacak uygulamaların yaygınlaştırılması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between women's attitudes toward motherhood and childbearing and their life satisfaction. Today, women's fertility and motherhood decisions are influenced by many economic, social, and psychological factors. In this context, the study addresses the relationship between women's levels of life satisfaction and their attitudes toward motherhood and having children. The research was conducted using a quantitative method. The sample consists of 288 women aged 20 and over living in Ankara which is the capital city of Türkiye. A socio-demographic information form, the Life Satisfaction Scale, and the Attitudes Toward Fertility and Childbearing Scale were used as data collection tools. The data were analyzed using the SPSS program. Descriptive statistics, independent samples t-test, and correlation analyses were employed. In addition, comparisons were made between married and single women. The findings indicate that as women's life satisfaction levels increase, their attitudes toward motherhood and childbearing also increase at a moderate and positive level. The results reveal that women's attitudes toward motherhood and fertility are shaped in relation to life satisfaction and living conditions. In this regard, it is important to strengthen social, economic, and psychological support mechanisms that enhance women's life satisfaction, to develop policies that support work–family balance, and to expand practices that enable women to make childbearing decisions under more secure conditions.