Hemşirelerin infertiliteye yönelik tutumlarını ve yardımcı üreme tekniklerine yönelik görüşlerini etkileyen faktörler
Factors affecting nurses' attitudes towards infertility and their vi̇ews towards assisted reproductive techni̇ques
  1. Tez No: 563708
  2. Yazar: DERYA YÜKSELEN EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YURDAGÜL YAĞMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşireler, infertilite, yardımcı üreme teknikleri, Nurses, infertility, assisted reproductive techniques
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı hemşirelerin infertiliteye yönelik tutumları ve yardımcı üreme tekniklerine yönelik görüşlerini etkileyen faktörleri belirlemektir. Metaryal ve Metot: Araştırma kesitsel tipte yapıldı. Araştırmanın örneklemini Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Turgut Özal Tıp Merkezinde çalışan toplam 485 hemşire oluşturdu. Verilerin toplanmasında anket formu ve İnfertiliteye Yönelik Tutum Ölçeği (İYTÖ) kullanıldı. Verilerin analizinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, ki kare testi, bağımsız gruplarda t testi ve one way anova testi kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin %92.2'sinin tüp bebek tedavisini tercih edeceği, %74.4'ünün sperm dondurulmasını uygun bulduğu, %70.3'ünün oositlerin dondurulmasını uygun bulduğu, %5.4'ünün taşıyıcı anneliği kabul edebileceği bulundu. Cinsiyet ile tüp bebek tedavisine yönelik görüşler arasında anlamlı fark bulundu (p0.05). Sonuç: Kadınların tüp bebek tedavisini tercih etme oranı erkeklerden yüksekti. Bekar olanların ve çocuğu olmayanların sperm ve oositlerin dondurulmasını uygun bulma oranları daha yüksekti. Bekar olanların ve çocuğu olmayanların oosit bağışıyla ve taşıyıcı annelikle çocuk sahibi olmayı isteme oranları daha yüksekti. 35 yaş altındakilerin, kadınların, üniversite ve üzeri mezunların, bekar olanların, çocuğu olmayanların infertiliteye yönelik tutumları daha olumluydu.
Özet (Çeviri)
Factors Affecting Nurses' Attitudes Towards Infertility and Their Views Towards Assisted Reproductive Techniques Aim: The aim of the study is to determine the factors affecting nurses' attitudes towards infertility and their views towards assisted reproductive techniques. Material and Method: This is cross-sectional research. The sample of study consisted of 485 nurses working in Malatya Training and Research Hospital and Turgut Özal Medical Center. Questionnaire form and the Attitudes towards Infertility Scale were used to collect data. For data analysis number, percentage, mean, standard deviation, chi-square test, t test in independent groups and one-way anova test were used. Results: It was found that 92.2% of nurses would prefer In Vitro Fertilization (IVF) treatment, 74.4% found freezing sperms suitable, 70.3% found freezing oocytes suitable, 5.4% could accept surrogacy. There was significant difference between gender and views towards IVF (p 0.05). Conclusion: The rate of women preferring IVF was higher. The rate of nurses who are single and childless approval sperm and oocytes donation was higher. Single and non-children were more likely to have children by oocyte donation and surrogacy. The attitudes of under 35, graduates of university and higher, singles, childless' towards infertility were more favorable.