Sporcularda üst ekstremite-çekiş dinamik kuvvet indeksinin değerlendirilmesi
Evaluation of upper extremity pulling dynamic strength index in athletes
- Tez No: 1015410
- Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET RAMAZANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kas kuvveti, Muscle strength
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, üst ekstremite çekiş hareket paterninde farklı tutuş stillerinin dinamik kuvvet indeksi (DKİ) üzerindeki etkisinin belirlenmesi ve bu indeksin sporcu performansını değerlendirmede bir parametre olarak kullanılabilirliğinin test edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 18-30 yaş aralığında, en az dört yıl lisanslı spor geçmişi ve kuvvet antrenman deneyimi olan 28 gönüllü erkek sporcu ile tamamlanmıştır. İzometrik oturarak karna çekiş (İOKÇ) ve balistik yatay barfiks (BYB) ölçümleri yapılmıştır. İki adet yük hücresi, İOKÇ ve BYB sırasında sağ, sol ve toplam zirve kuvvetlerini belirlemek için kullanılmıştır. Ölçümler, nötral, pronasyon ve supinasyon olmak üzere üç farklı tutuş stilinde gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Tüm tutuş stillerinde İOKÇ toplam zirve kuvvetleri benzer kuvvet değerleri ile sonuçlanmıştır. Nötral tutuşta BYB toplam zirve kuvvet üretimi pronasyon tutuştan anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p=0,022). Pronasyon tutuşta uygulanan İOKÇ sırasında sağ kol, sol kola oranla anlamlı düzeyde daha yüksek kuvvet üretmiştir ve izometrik görevde bilateral asimetriyi en belirgin kılan tutuş stili olduğu sonucuna varılmıştır (p<0,001). Buna karşılık BYB sırasında simetrik kuvveti koruyan tek tutuş stili pronasyon iken, supinasyon (p=0,005) ve nötral (p=0,008) tutuşlarda sol kol sağ kola kıyasla daha yüksek kuvvet üretmiştir. Farklı tutuş stillerinin DKİ puanları üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu doğrulanmıştır (p=0,044). En yüksek DKİ puanına nötral tutuşta (1.41±0.268), en düşük DKİ puanına ise pronasyon tutuşta (1.26±0.219) ulaşılmıştır. Sonuç: Nötral tutuş, biyomekanik avantajı sayesinde hem BYB kuvvet çıktılarında hem de DKİ puanlarında en yüksek performansı sağlamıştır. Her iki egzersizde de en düşük zirve kuvvetlerin gözlemlendiği tutuş stilleri aynı zamanda uzuvlar arası asimetri ile sonuçlanmıştır. Bu durum, kuvvet dengesizliklerinin biyomekanik bir verimsizlik yaratarak sporcunun gerçek potansiyeline ulaşmasını engellediğini göstermektedir. Elde edilen DKİ değerlerinin (P: 1.26 , S: 1.39 , N: 1.41) literatürdeki standart referans aralıklarından yüksek olması, üst ekstremite çekişine özgü yeni bir normatif veri setine ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Antrenörler, sporcularının kuvvet eksikliklerini takip etmek için bu çalışmada sunulan ölçüm metodunu tekrarlayan ölçümlerle uygulayarak DKİ'deki değişimlere göre antrenman planlamasını optimize edebilirler.
Özet (Çeviri)
Material and Method: The study was conducted with 28 healthy male volunteers (aged 18– 30 years) with at least four years of licensed sports background and resistance training experience. Isometric Seated Row (ISR) and Ballistic Inverted Row (BIR) measurements were performed. Two load cells were utilized during ISR and BIR to determine right, left, and total peak force values. Measurements were performed using three distinct grip styles: neutral, pronated, and supinated. Results: Total peak force values for the ISR were similar across all grip styles. In the BIR, total peak force production was significantly higher in the neutral grip compared to the pronated grip (p=0.022). During the ISR performed with a pronated grip, the right arm produced significantly higher force than the left arm, leading to the conclusion that this grip style most prominently reveals bilateral asymmetry during isometric tasks (p<0.001). Conversely, while the pronated grip was the only style that maintained symmetrical force during the BIR, the left arm produced higher force than the right arm in both supinated (p=0.005) and neutral (p=0.008) grips. It was confirmed that different grip styles had a significant effect on DSI scores (p=0.044). The highest DSI score was achieved with the neutral grip (1.41±0.268), whereas the lowest DSI score was observed with the pronated grip (1.26±0.219). Conclusion: Due to its biomechanical advantage, the neutral grip yielded the highest performance in both BIR force outputs and DSI scores. In both exercises, the grip styles associated with the lowest peak forces also resulted in increased inter-limb asymmetry. This finding suggests that force imbalances create biomechanical inefficiencies, thereby preventing athletes from reaching their true potential. The observed DSI values (P: 1.26, S: 1.39, N: 1.41), which exceed standard reference ranges in the literature, indicate a need for a new normative dataset specific to upper extremity pulling. Coaches may optimize training programming by implementing the measurement methodology presented in this study through longitudinal assessments to monitor force deficits and track changes in DSI.