Okçuluk sporcularında kinezyo bantlamanın atış ve üst ekstremite performansı üzerine etkisi
The effect of kinesio taping on shooting and upper extremity performance in archery athletes
- Tez No: 641669
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU BAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Okçuluk, Kinezyo bantlama, Atış performansı, Kuvvet, Patlayıcı güç, Denge, Endurans, Propriosepsiyon, Archery, Kinesio taping, Shooting performance, Strength, Explosive power, Balance, Endurance, Proprioception
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışma okçuluk sporcularında kinezyo bantlamanın atış performansı, üst ekstremite kuvvet, güç, endurans, denge ve proprioseptif duyu üzerine etkisini incelemek amacı ile gerçekleştirildi. Çalışmaya 12-18 yaş arası 10 makaralı yay okçuluk sporcusu dahil edildi. Sporcuların tanımlayıcı bilgileri kaydedildikten sonra ilk ölçümler gerçekleştirildi. İlk ölçümlerin ardından kinezyo bantlama uygulaması çekiş kolunda deltoid ve rhomboid kaslarına kas fasilitasyon tekniği ile itiş kolunda deltoid ve el bileği fleksör kaslarına fasilitasyon tekniği, triceps kasına ise hem kas fasilitasyon tekniği hem de tendon koreksiyon tekniği ile yapıldı. Kinezyo bantlamadan 45 dk ve 72 saat sonra ölçümler tekrarlandı. Sporcularda okçuluk atış performansı Okçuluk Atış Puan Testi ile değerlendirildi. Üst ekstremite kas kuvveti Üst Ekstremite İzometrik Kas Kuvveti Testi, üst ekstremite patlayıcı gücü Sağlık Topu Fırlatma Testi, üst ekstremite enduransı Kapalı Kinetik Zincir Üst Ekstremite Stabilite Testi, üst ekstremite dengesi Üst Ekstremite Y Denge Testi ve üst ekstremite propriosepsiyon duyusu Lazer İmleç Yardımlı Açı Tekrarlama Testi ile değerlendirildi. Çalışmaya katılan sporcuların yaş ortalaması 15.9±1.45 yıldır. Makaralı yay okçuluk sporcularında yapılan kinezyo bantlamanın okçuluk atış performansını etkilemediği görüldü (p>0.05). Kinezyo bantlamanın üst ekstremite izometrik kuvvet ve endurans parametrelerini arttırdığı kaydedildi (p0.05). Kinezyo bantlamanın üst ekstremite propriosepsiyon duyusunu sol taraf 90° fleksiyon pozisyonunda azalttığı (p0.05). Araştırmanın sonucunda makaralı yay okçuluk sporcularında kinezyo bantlamanın atış performansını etkilemediği tespit edildi. Kinezyo bantlamanın üst ekstremite performansının bazı parametrelerini arttırarak genel performansı iyileştirebileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the effect of kinesio taping on shooting performance, upper extremity strength, power, endurance, balance and proprioceptive sensation in archery athletes. 10 compound bow archery athletes aged 12-18 were included in the study. After the descriptive information of the athletes was recorded, the first measurements were made. After the first measurements, kinesio taping was performed with muscle fascilitation technique on deltoid and rhomboid muscles in the drawing arm, with muscle fascilitation technique on deltoid and wrist flexors muscles on the bow arm, and muscle fascilitation technique and tendon correction technique on the triceps muscle on the bow arm. The measurements were repeated 45 minutes and 72 hours after the kinesio taping.. Archery shooting performance of athletes was evaluated with Archery Shooting Score Test. Upper extremity muscle strength with Upper Extremity Isometric Muscle Strength Test, upper extremity power with Medicine Ball Throwing Test, upper limb endurance with Closed Kinetic Chain Upper Extremity Stability Test, upper extremity balance with Upper Quarter Y Balance Test and the sensation of upper extremity proprioception was evaluated with The Laser-Pointer Assisted Angle Reproduction Test. The average age of the athletes participating in the study is 15.9 ± 1.45 years. It was observed that the kinesio taping application in compound bow archery athletes did not affect the archery shooting performance (p>0.05). It was recorded that kinesio taping increased isometric strength and endurance parameters of upper limb (p0.05). It was found that kinesio taping reduced the sense of upper extremity proprioception at the 90° flexion position of the left side (p0.05). As a result of the research, it was determined that kinesio taping does not affect the shooting performance of compound bow archery athletes. It was thought that kinesio taping could improve general performance by increasing some parameters of upper limb performance.