Kronik plantar fasiit tedavisinde düşük yoğunluklu ESWT ve düşük yoğunluklu lazer tedavisinin karşılaştırılması; randomize kontrollü çalışma
Comparison of the effectiveness of low-intensity ESWT and low-intensity laser therapy in the treatment of chronic plantar fasciitis: A randomized controlled trial
- Tez No: 1015441
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİFE KAPAN TUNÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ekstrakorporeal şok dalga tedavisi, Lazer tedavisi, Plantar fasiit, Postural denge, Ultrasonografi, Laser therapy, Plantar fasciitis, Postural balance, Ultrasonography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Plantar fasiit (PF) etyolojisi net olarak açıklanamayan, inflamasyon ve dejenerasyonun suçlandığı, topuk ağrısının en sık nedenlerinden biridir. Özellikle 4-6. dekatlarda ve fazla kilolu kadınlarda daha sık görülmektedir. PF sabah ilk adımlarda ortaya çıkan ağrı ile karakterizedir. Tanısı klinik ve fizik muayene ile konur. USG'de plantar fasya kalınlığının 4 mm ve daha fazla olması tanıyı destekler. PF öncelikle konservatif tedavi edilir. Konservatif tedavi verilmesine rağmen şikayetleri devam eden hastalarda ileri non invaziv tedaviler kullanılır. ESWT ve Lazer PF tedavisinde sık kullanılan tedavi yöntemlerindendir. Bu tez çalışması kronik PF tedavisinde ESWT ve Lazer tedavilerinin karşılaştırılması ve kontrol grubuna karşı üstünlüklerini araştırmak için randomize kontrollü tek kör olarak tasarlanmıştır. Randomize edilen gruplardan 1. gruba haftada 1 gün toplam 3 seans ESWT, 2. gruba haftada 3 gün 3 hafta boyunca 9 seans LLLT verildi. 2 gruba da ev egzersiz programı verildi. 3. gruba ise ESWT ve LLLT tedavisi verilmeyerek sadece evde yapacakları egzersiz programı verildi. Hastalar tedavi öncesi, tedavi sonrası (3. Hafta) ve 12. haftada VAS-İ, VAS-İB, VAS-A, AFİ, Biodex denge cihazında denge ölçümü yapıldı. Tedavi öncesi ve 12. haftada USG ile plantar fasya kalınlığı ölçüldü. Tedavi öncesi değerlendirmede VAS-İ, VAS-İB, VAS-A, AFİ, Biodex denge parametreleri ve plantar fasya kalınlığı ölçümünde anlamlı fark yoktu (p>0,005). VAS-İ, VAS-İB ve VAS-A'da 3. hafta ve 12. haftada tüm gruplar anlamlı iyileşme saptandı (p<0,05) ve gruplar arasında 3. hafta ve 12. haftada fark yoktu (p>0,05). Ancak 12. hafta ve tedavi öncesi değişimde iyileşme farkı ESWT grubunda Egzersiz grubuna kıyasla daha fazlaydı (p<0,05). Lazer tedavisinin diğer gruplardan farkı yoktu (p>0,05). AFİ-toplam skor, ağrı, yetersizlik ve aktivite kısıtlılığı alt parametrelerinde 3. hafta ve 12. haftada tüm gruplarda anlamlı iyileşme saptandı (p<0,05) ve gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p>0,05). Düşme riski değerlerine bakıldığında 3. hafta ve 12. haftada ESWT ve Lazer grubunda anlamlı iyileşme elde edildi (p<0,05) ancak Egzersiz grubunda anlamlı iyileşme saptanmadı (p>0,05). Postüral stabilite total skor değerlerinde 3. hafta ve 12. haftada tüm gruplarda anlamlı iyileşme bulundu (p<0,05). 3. hafta ve tedavi öncesi değişim değerlerinde ESWT'nin Lazer'e göre daha etkili olduğu bulundu (p<0,05). Postüral stabilite anteroposterior skorlarında 3. hafta ve 12. haftada tüm gruplarda anlamlı iyileşme bulduk (p<0,05) ve gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p>0,05). Postüral stabilite mediolateral skorlarında 3. haftada tüm gruplarda anlamlı iyileşme yoktu (p>0,05). 12 haftada ise tüm gruplarda anlamlı iyileşme bulduk (p<0,05). 3. hafta-tedavi öncesi ve 12. hafta- tedavi öncesi değişime bakıldığında ESWT'nin Lazer tedavisine göre üstün olduğunu bulduk (p<0,05), Egzersiz tedavisi ise diğerlerinden farklı değildi (p>0,05). Plantar fasya kalınlığı ölçümünde 12. haftada tüm gruplarda anlamlı iyileşme vardı ve ESWT grubu diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı farklıydı (p<0,05). Sonuç olarak kronik PF'si olan hastalarda ESWT ve Lazer tedavileri etkin ve güvenli yöntemlerdir. Düşme riskinde ESWT ve Lazer tedaviler Egzersiz tedavisine göre daha üstündür. Plantar fasya kalınlığının azalmasında ESWT hem Lazer hem de Egzersiz tedavisine üstündür. Ağrı skorlarında 3 grupta da anlamlı iyileşme saptanmışken değişim değerlerinde ESWT üstün bulunmuştur. Düşme riskinde Egzersiz tedavisine eklenene ESWT ve Lazer tedavilerinin etkili olduğunu, plantar fasya kalınlığını iyileştirmede ise ESWT'nin üstün olduğunu düşünüyoruz. ESWT ve Lazer tedavilerinin optimal süre ve uygulama sıklığını belirlemek için daha uzun süreli randomize kontrollü klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Plantar fasciitis (PF) is one of the most common causes of heel pain, with inflammation and degeneration being implicated in its etiology, although the exact pathophysiology has not been clearly elucidated. It is more frequently observed particularly in the 4th–6th decades of life and in overweight women. PF is characterized by pain occurring with the first steps in the morning. Diagnosis is established clinically and through physical examination. A plantar fascia thickness of 4 mm or greater on ultrasonography (USG) supports the diagnosis. PF is primarily treated conservatively. In patients whose symptoms persist despite conservative treatment, advanced non-invasive treatment methods are used. Extracorporeal shock wave therapy (ESWT) and laser therapy are among the commonly used treatment modalities in PF management. This thesis study was designed as a randomized controlled single-blind trial to compare ESWT and laser therapy in the treatment of chronic PF and to investigate their superiority over the control group. Among the randomized groups, Group 1 received a total of 3 sessions of ESWT once weekly, while Group 2 received 9 sessions of low-level laser therapy (LLLT), administered 3 days per week for 3 weeks. Both groups were also given a home exercise program. Group 3 did not receive ESWT or LLLT and was assigned only a home exercise program. Patients were evaluated before treatment, immediately after treatment (3rd week), and at the 12th week using VAS at rest (VAS-R), VAS during the first steps in the morning (VAS-FS), VAS during activity (VAS-A), Foot Function Index (FFI), and balance assessment with the Biodex Balance System. Plantar fascia thickness was measured by USG before treatment and at the 12th week. In the pretreatment evaluation, there were no significant differences among the groups in terms of VAS-R, VAS-FS, VAS-A, FFI, Biodex balance parameters, and plantar fascia thickness measurements (p>0.05). Significant improvements were observed in all groups in VAS-R, VAS-FS, and VAS-A scores at both the 3rd and 12th weeks (p<0.05), with no significant differences between groups at these time points (p>0.05). However, the improvement between pretreatment and the 12th week was greater in the ESWT group compared to the Exercise group (p<0.05). Laser therapy did not differ significantly from the other groups (p>0.05). Significant improvements were observed in all groups at the 3rd and 12th weeks in total FFI score and in its subparameters of pain, disability, and activity limitation (p<0.05), with no significant differences between groups (p>0.05). Regarding fall risk values, significant improvement was achieved in the ESWT and Laser groups at the 3rd and 12th weeks (p<0.05), whereas no significant improvement was detected in the Exercise group (p>0.05). Significant improvement was found in postural stability total scores in all groups at the 3rd and 12th weeks (p<0.05). ESWT was found to be more effective than Laser therapy in the change scores between pretreatment and the 3rd week (p<0.05). In postural stability anteroposterior scores, significant improvements were observed in all groups at the 3rd and 12th weeks (p<0.05), with no significant differences between groups (p>0.05). In mediolateral postural stability scores, no significant improvement was observed in any group at the 3rd week (p>0.05). However, significant improvement was detected in all groups at the 12th week (p<0.05). When comparing the changes between pretreatment and the 3rd week, and between pretreatment and the 12th week, ESWT was found to be superior to Laser therapy (p<0.05), whereas Exercise therapy did not differ from the others (p>0.05). In plantar fascia thickness measurements, significant improvement was observed in all groups at the 12th week, and the ESWT group showed statistically significant superiority compared to the other groups (p<0.05). In conclusion, ESWT and Laser therapies are effective and safe treatment methods in patients with chronic PF. ESWT and Laser therapies were superior to Exercise therapy in reducing fall risk. ESWT was superior to both Laser and Exercise therapies in reducing plantar fascia thickness. Although significant improvement in pain scores was observed in all three groups, ESWT demonstrated superior change scores. We believe that adding ESWT and Laser therapies to Exercise therapy is effective in reducing fall risk, while ESWT is superior in improving plantar fascia thickness. Further long-term randomized controlled clinical studies are needed to determine the optimal duration and application frequency of ESWT and Laser therapies.