Plantar fasiitli hastalarda ağrı tedavisinde kortikosteroid ve ozon uygulamalarının etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of corticosteroid and ozone treatments in pain treatment in patients with plantar fasciitis
- Tez No: 985784
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU GERÇEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Analog algometre, FAAM, kortikosteroid, ozon, VAS, Analog algometer, FAAM, corticosteroid, ozone, VAS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı plantar fasiit ağrı hastalarında kortikosteroid tedavisi ile beraber ozon tedavisi de uygulandığında tedavi yanıtının daha iyi olup olmadığının araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: GETAT Klinik Uygulamaları Etik Kurulu (Onay no: 2025-061) onayı sonrası 45 hasta kapalı zarf yöntemi ile üç gruba ayrıldı. - Grup 1 (Deksametazon Grubu); sırtüstü pozisyonda bacağın altına bir yastık yerleştirilerek bacak yükseltildi. Dezenfeksiyon için %10 povidon iyot kullanıldı. Kalkaneus ile plantar fasya birleşiminin orta hattına bir dental iğne yerleştirildi. Ardından bu iğne aracılığıyla 10 mg bupivakain hydroklorür + 8 mg deksametazon enjekte edildi. - Grup 2 (Ozon Grubu); Grup 1'deki önceki ilaçlara ek olarak 5 ml 10 g/ml ozon-oksijen karışımı enjekte edildi. - Grup 3 (Oksijen Grubu); Grup 1'deki önceki ilaçlara ek olarak 5 ml %100 medikal oksijen enjekte edildi. Ağrının şiddeti, ağrının hastanın fonksiyonları üzerine etkisi ve basınç-ağrı eşiği (Pressure pain threshold-PPT) enjeksiyon öncesi, enjeksiyon sonrası 1.hafta ve 4. haftada Görsel Analog Skala (Visual Analogue Scale-VAS), Ayak ve ayak bilek hareketliliği ölçümü'nün (Foot and Ankle Ability Measure-FAAM) günlük yaşam aktiviteleri alt ölçeği ve analog algometre ile değerlendirildi Bulgular: Deksametazon grubu, Ozon grubu, Oksijen grubu arasında işlemden önce, işlemden 1 hafta sonra ve işlemden 4 hafta sonraki VAS (p = 0,273), PPT (p = 0,231) ve FAAM skor yüzdeleri (p = 0,610) karşılaştırıldığında birbirleri arası anlamlı fark olmadığı görülmüştür. Deksametazon grubu, Ozon grubu, Oksijen grubu kendi grupları içinde VAS, PPT ve FAAM skor yüzdeleri üzerinde T0, T1 ve T4 zamanlarında anlamlı tedavi yanıtı (p < 0,05) olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Plantar fasiit tekrarlayan mikrotravmalar sonucu gelişen kronik inflamasyon zemininde oluşan bir hastalık olması nedeniyle üç grup da uygulanan kortikosteroid tedavisinden fayda görmüştür. Antiinflamatuar, antioksidan ve analjezik etkili ozon enjeksiyonunun da tedaviye olumlu katkı sağlayacağı öngörülmektedir. Ancak ozon tedavisinin etkisi çalışma süresi içerisinde farklılık oluşturmamış olup; daha fazla hasta sayısı ve daha uzun takipli çalışmalarda anlamlı fark yaratacağı düşünülmektedir. Bu çalışmanın ışığında, kortikosteroid ve lokal anestezik tedavisinin plantar fasiit tedavisinde olumlu bir etkiye sahip olduğu sonucuna varabiliriz.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to investigate if the treatment response is better when ozone therapy is applied together with corticosteroid treatment in patients with plantar fasciitis pain. Materials and Methods: After approval from the GETAT Clinical Applications Ethics Committee (Approval no: 2025-061), 45 patients were divided into three groups using the sealed envelope method. - Group 1 (Dexamethasone Group); at the supine position, the leg is elevated by placing a pillow under the leg. 10% povidone iodine is used for dysinfection. A dental needle inserted through midline junction of calcaneous and plantar facia. Then 10 mg bupivacaine hydrochloride + 8 mg dexamethasone are injected via this needle. - Group 2 (Ozone Group); adding to previous drugs in Group 1 5 ml of 10 g/ml ozone-oxygen mixture is injected. - Group 3 (Oxygen Group); adding to previous drugs in Group 1 5 ml of medical 100% oxygen is injected. Pain intensity, the effect of pain on the patient's functions, and the pressure-pain threshold (PPT) is evaluated before injection, at 1 week and 4 weeks after injection using the visual analogue scale (VAS), the activities of daily living subscale of the Foot and Ankle Ability Measure (FAAM), and the analog algometer. Results: When the VAS (p = 0.273), PPT (p = 0.231) and FAAM score percentages (p = 0.610) were compared among Dexamethasone group, Ozone group, Oxygen group before the procedure, 1 week after the procedure and 4 weeks after the procedure, it was seen that there was no significant difference among them. Dexamethasone group, Ozone group, Oxygen group were found to have a significant treatment response (p < 0.05) on VAS, PPT and FAAM score percentages within their groups at T0, T1 and T4 times. Conclusions: Because of being plantar fasciitis a disease that develops on the basis of chronic inflammation resulting from repetitive microtrauma, all three groups benefited from corticosteroid treatment. It is anticipated that ozone injection, which has anti-inflammatory, antioxidant and analgesic effects, will also contribute positively to the treatment. However the effect of ozone therapy didn't show any difference during the study period, it is thought that if we increase the number of patient and do longer follow up we assume that a significant difference can be seen among the groups. İn the light to this study we can conclude that corticosteroid and local anesthetic treatment has positive impact on the treatment of plantar fasciitis.