Kronik plantar fasiit konservatif tedavisinde düşük yoğunluklu lazer tedavisinin etkinliğinin araştırılması
- Tez No: 610234
- Danışmanlar: UZMAN YASEMİN PEKİN DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Plantar fasiit, Lazer tedavisi, Egzersiz, Plantar fasciitis, Laser treatment, Exercise
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş: Plantar fasiit (PF) erişkinlerde en sık görülen topuk ağrısı nedenidir. Sıklıkla kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Tedavisinde ise çok sayıda yöntem önerilmektedir. Bu çalışmada amaç; düşük yoğunluklu lazer tedavisinin (LLLT) kronik dirençli PF'li hastalarda ağrı, fonksiyon ve aktivite kısıtlılığı yönünden etkinliğini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada anamnez fizik muayene ve görüntüleme ile PF tanısı konulan 60 hastanın dosyası retrospektif olarak tarandı. PF tanısı ile LLLT ve egzersiz verilen 30 hasta tedavi grubunu oluşturdu. Aynı tanı ile henüz tedaviye alınmamış sadece egzersiz başlanan 30 hasta ise kontrol grubunu oluşturdu.Tedavi grubuna 10 gün boyunca, günde bir kez 12 dakika süreyle LED Galyum- Alüminyum-Arsenid (Ga-Al-As) 1.6 W, 808 nm dalga boyunda diyod lazer tedavisi (düşük yoğunluklu lazer tedavisi-LLLT) ve egzersiz tedavisi, kontrol grubuna ise sadece egzersiz tedavisi uygulanmıştı. Olguların sabah ilk adım, istirahat ve aktivite sırasındaki ağrı düzeyi vizüel analog skala (VAS) ile; ağrı düzeyi ve fonksiyonel durumları; Ayak Fonksiyon İndeksi (AFİ) ve Amerikan Ortopedik Ayak Ve Ayakbileği Topluluğu Ayakbileği Arkaayak Skoru (AOFAS) skalaları kullanılarak değerlendirilmişti. Tüm bu testler her iki grupta tedavi öncesi, tedavi sonrası 1. ay ve tedavi sonrası 2. ayda kaydedilmişti. Bu verilerle PF'li hastalarda LLLT tedavisinin etkinliği retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Tedavi grubundaki hastaların sabah ilk adım, istirahat ve aktivite sırasındaki VAS değerlerinde, AFİ skalasının tüm alt parametrelerinde ve ortalama değerlerinde, dizilim skoru hariç AOFAS skalasının tüm alt skorlarında ve toplam skorunda tedavi öncesine göre tedavi sonrası hem 1. ayda hem de 2. ayda anlamlı azalma saptandı (p ˂ 0.05). Tedavi grubundaki bu azalma miktarı kontrol grubuna göre her 2 ayda da anlamlı olarak daha yüksekti (p ˂ 0.05). Kontrol grubunda AFİ ağrı skorunda ve AOFAS ağrı ve dizilim skorlarında tedavi öncesine göre tedavi sonrası anlamlı azalma olmadı (p ˃ 0.05). Bunun dışındaki tüm testlerde tedavi sonrası anlamlı iyileşme elde edildi (p ˂ 0.05). viii Sonuç: Bu çalışmada LLLT, PF konservatif tedavisinde ağrı, fonksiyonel aktiviteler ve yaşam kalitesi üzerine faydalı bulundu. LLLT uygulamasının PF konservatif tedavisinde güvenilir ve etkili bir fizik tedavi modalitesi olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Introductıon: Plantar fasciitis (PF) is the most common cause of heel pain. It is usually a self-limiting condition. Numerous interventions have been described for the treatment. In the current study, we investigated the beneficial role of low level laser therapy (LLLT) in PF. Material and Methods: In this study, the files of 60 patients diagnosed with PF by anamnesis physical examination and imaging were retrospectively reviewed.30 patients who have been applied LLLT and given exercise program constituted treatment group. On the other side, 30 patients who have been given exercises but not applied LLLT were selected as control group. Treatment group had 10 day continuous, once daily 12-minute LED Galium- Aluminium-Arsenide (Ga-Al-As) 1.6 W, 808 nm wavelength diode laser treatment in addition to exercise treatment whereas control group had only exercise treatment. The patients'rest, first step and activity pain level was measured with Visual Analogue Scale (VAS), Foot pain and functional status was evaluated by the Foot Function Index (FFI) and American Orthopaedic Foot and Ankle Society (AOFAS) ankle-hindfoot scale. All these evaluations were recorded before, after one month, and after two months of the therapy. Results: In treatment group, rest VAS score, activity VAS score, first step VAS score, all FFI scores, average FFI score , all measurements of AOFAS scale and total aofas score except alignment score all has been significantly improved both in the first and the second month compared to initial state.The improvement in these scores was higher in the treatment group than the control group in the first and the second month both.There has been no significant reduction in AOFAS pain and alignment scores compared to initial state in the control group. A significant improvement has been observed in all other measurements in the control group. Conclusion: In this study, it has been observed that low level laser treatment is useful in conventional PF in terms of pain, functional activities and life quality. It has been concluded that LLLT is a reliable and effective application in physical treatment of PF.