Ebeveyn sosyo-demografik belirteçlerinin, tutumunun ve besleme tarzının erken çocukluk çağı çürüğü üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of parental socio-demographic characteristics, attitudes, and feeding styles on early childhood caries
  1. Tez No: 1015476
  2. Yazar: İPEK AKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA CEYHAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Kitle İndeksi, Besleme Tarzı Anketi, Erken Çocukluk Çağı Çürüğü, Risk Faktörleri, Tutum Ölçeği, Diş çürükleri, Ebeveyn-çocuk ilişkisi, Vücut kitle indeksi, Body Mass Index, Feeding Style Questionnaire, Early Childhood Caries, Risk Factors, Attitude Scale, Dental caries, Parents-child relation, Body mass index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
Özet
ÖZET Ebeveyn Sosyo-Demografik Belirteçlerinin, Tutumunun ve Besleme Tarzının Erken Çocukluk Çağı Çürüğü Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Bu çalışmada; erken çocukluk çağı çürüğü (EÇÇ) görülen çocukların ebeveynlerine ait sosyo-demografik özelliklerin, besleme tarzlarının ve tutumların değerlendirilmesi ve bu unsurların, EÇÇ ile ilişkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Araştırmaya; Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Ana Bilim Dalı'na başvuran, yazılı onamları edinilen, en az bir adet çürük, çürük nedeniyle çekilmiş veya dolgulu süt dişi bulunan, yaşı 71 ay ve altında olan çocuklar ve anneleri dahil edildi. Çocukların klinik değerlendirmeleri gerçekleştirildi; dmft, dmfs, pufa, plak indeks değerleri ve EÇÇ sınıflandırılması belirlendi. Boy ve kilo ölçümleri mekanik tartı ve boy ölçer ile yapılarak beden kitle indeks değerlendirmesi (BKİ) gerçekleştirildi. Annelere, erken çocukluk çağı çürüğü bilgi edinme formu, Ebeveyn Tutum Ölçeği ve Ebeveyn Besleme Tarzı Anketi doldurtuldu. Elde edilen veriler, istatistiksel olarak analiz edildi. Tüm hesaplamalarda anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak dikkate alındı. Çalışmaya yaş ortalaması 63,42±9,28 ay olan toplam 201 çocuk (97 kız, 104 erkek) dahil edildi. Çocukların dmft, dmfs, plak ve pufa indeks ortalamaları sırasıyla; 10,15±3,44, 21,46±10,52, 1,17± 0,11 ve 0,88±1,36 idi. EÇÇ sınıflandırılmasına göre çocukların çoğunluğu (%77,1), Tip 2 sınıfında yer aldı. Hamilelikte hastalık geçiren annelerin çocuklarının dmft indeks değerleri daha yüksek bulunurken (p=0,016) yaşı 34 ve altında olan annelerin çocuklarının plak indeks değerleri daha yüksek belirlendi (p=0,04). Düşük doğum kilosuna sahip çocukların dmfs ve pufa indeks değerleri daha yüksek tespit edilirken (sırasıyla; p=0,016, p=0,018) normal doğumla dünyaya gelen çocukların plak indeks değerleri daha yüksek saptandı (p=0,038). Üç ayda bir diş hekimine giden çocukların dmfs ve plak indeks değerleri, yılda bir diş hekimine giden çocukların değerlerinden yüksek bulundu (sırasıyla; p=0,004, p=0,037). Plak indeks değeri; gece biberonla beslenen çocuklarda daha yüksek, gece beslenmesi sonrası diş temizliği yapılan çocuklarda ise daha düşüktü (sırasıyla; p=0,030, p=0,030). Çocukların BKİ ortalaması, 14,93 ± 1,2 idi ve BKİ değerlerinin artmasıyla dmft indeks değerlerinin de arttığı saptandı (r=0,15, p=0,033). Ebeveyn Tutum Ölçeği'nde en yüksek ortalama puan 70,66±6,53 ile demokratik tutumda, Ebeveyn Besleme Tarzı Anketi'ne göre en yüksek ortalama puan 29,41±5,44 ile cesaretlendirici besleme tarzında görüldü. Ebeveynlerin aşırı koruyucu alt boyut puanlarının artması ile çocukların dmft, dmfs ve plak indeks değerlerinin arttığı tespit edildi (sırasıyla r=0,182, p=0,010; r=0,210, p=0,003; r=0,177, p=0,012). Ebeveynlerin cesaretlendirici besleme alt boyut puanlarının artması ile çocukların dmfs, plak, ve pufa indeks değerlerinde azalma görülürken (sırasıyla r=-0,228, p=0,001; r= -0,201, p=0,004; r=-0,223 p=0,001) sıkı kontrollü besleme alt boyut puanlarının artmasıyla çocukların dmfs ve plak indeks değerlerinde azalma saptandı (sırasıyla r=-0,223, p=0,001; r=-0,182, p=0,010). Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlar; EÇÇ'nin yalnızca çocuğa ait faktörlerden kaynaklanmadığını, aynı zamanda ebeveynlerin tutumlarının, besleme tarzlarının ve çocuk bakımına yönelik davranışlarından da etkilendiğini göstermektedir. Bu doğrultuda, ebeveynlere yönelik eğitim çalışmalarının artırılması, sağlıklı besleme alışkanlıklarının desteklenmesi ve düzenli diş hekimi kontrollerinin teşvik edilmesi, EÇÇ'nin önlenmesinde önemli bir yer tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of the Effects of Parental Socio-Demographic Characteristics, Attitudes, and Feeding Styles on Early Childhood Caries This study aimed to evaluate the socio-demographic characteristics, feeding styles, and attitudes of parents of children with early childhood caries (ECC) and to determine the relationship between these factors and ECC. The study included children aged 71 months and younger who had at least one decayed, missing due to caries, or filled primary tooth, and their mothers, who applied to the Department of Pediatric Dentistry, Faculty of Dentistry at Süleyman Demirel University, and whose written informed consent was obtained. Clinical evaluations of the children were performed; the values of dmft, dmfs, pufa, plaque indices, and ECC classification were determined. Height and weight measurements were obtained using a mechanical weighing scale and a height measuring device, and body mass index (BMI) was calculated. Mothers were asked to complete an early childhood caries information form, the Parent Attitude Scale, and the Parent Feeding Style Questionnaire. The data obtained were statistically analyzed. A significance level of p<0.05 was considered in all analyses. A total of 201 children (97 females, 104 males) with a mean age of 63,42±9,28 months were included in the study. The mean values of dmft, dmfs, plaque, and pufa indices of the children were 10,15±3,44, 21,46±10,52, 1,17±0,11, and 0,88±1,36, respectively. According to the ECC classification, the majority of children (77,1%) were in Type 2. The mean value of dmft index was higher among children whose mothers had experienced illness during pregnancy (p=0,016), while the mean value of plaque index was higher among children whose mothers were aged 34 years or younger (p=0,04). Children with low birth weight had higher mean value of dmfs and pufa indices (p=0,016 and p=0,018, respectively), while children born through normal delivery had higher mean value of plaque index (p=0,038). Children who visited the dentist at three-month intervals had higher mean dmfs and plaque index values than those who visited once a year. (p=0,004 and p=0,037, respectively). The Plaque index values were higher in children who were fed with a bottle at night and lower in those whose teeth were cleaned after nighttime feeding (p=0,030 and p=0,030, respectively). The mean BMI value of the children was 14.93 ± 1.2, and dmft index values were found to increase with increasing BMI. (r=0,15, p=0,033). The highest mean score on the Parenting Attitude Scale was 70,66 ± 6,53 for democratic parenting, and the highest mean score on the Parenting Feeding Style Questionnaire was 29,41 ± 5,44 for encouraging feeding style. An increase in parents' overprotective subscale scores was associated with an increase in children's dmft, dmfs, and plaque index values (respectively, r=0,182, p=0,010; r=0,210, p=0,003; r=0,177, p=0,012). An increase in parents' encouraging feeding subscale scores was associated with a decreases in children's dmfs, plaque, and pufa index values (respectively, r=-0,228, p=0,001; r=-0,201, p=0,004; r=-0,223 p=0,001), an increase in children's strict feeding subscale scores was associated with a decrease in their dmfs and plaque indices values (r=-0,223, p=0,001; r=-0,182, p=0,010, respectively). The results of our study showed that ECC was not only caused by factors specific to the child, but was also influenced by parents' attitudes, feeding styles, and behaviors related to child care. In this regard, increasing educational efforts for parents, supporting healthy feeding habits, and encouraging regular dental check-ups play an important role in preventing ECC.