Astım hastası çocuklarda görülen uyku bozukluklarının ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesi üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of sleep disorders in children with asthma on oral health related quality of life
- Tez No: 1015477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ÖZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ağız Sağlığı, Astım, Uyku Bozuklukları, Yaşam Kalitesi, Oral Health, Asthma, Sleep Disorders, Quality of Life
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
Özet
Astım Hastası Çocuklarda Görülen Uyku Bozukluklarının Ağız Sağlığı ile İlişkili Yaşam Kalitesi Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, 7-12 yaş aralığındaki astım tanılı çocuklarda astıma eşlik eden uyku bozukluklarının, ağız sağlığı ve ağız sağlığıyla ilişkili yaşam kalitesi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalı'na başvuran astım tanılı çocuklar ve aynı yaş grubunda, sistemik olarak sağlıklı Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Kliniği'ne başvuran toplam 178 çocuk dahil edildi. Ebeveynlerin ve çocuğun sosyodemografik ve antropometrik özellikleri ve çocuğun ağız sağlığına ilişkin bilgileri içeren anket soruları uygulandı; klinik ağız içi muayenede DMFT/dft, DMFS/dfs, plak indeksi, gingival indeks ve Basitleştirilmiş Eroziv Aşınma İndeksi (BEWE) kullanıldı. Ayrıca okluzal ilişkiler ve ağız alışkanlıkları değerlendirildi. Uyku bozuklukları“Çocuklar için Uyku Bozukluğu Ölçeği”, uyku davranışları ise“Çocuk Uyku Alışkanlıkları Anketi' ile analiz edildi. Ağız sağlığıyla ilişkili yaşam kalitesi, ”Pediatrik Ağız Sağlığıyla İlişkili Yaşam Kalitesi İndeksi" ile hem çocuklar hem de ebeveynler tarafından değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler, istatistiksel olarak analiz edildi. Anlamlılık düzeyi 'p<0,05' olarak dikkate alındı. Bulgular: Çalışma ve kontrol grupları arasında yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi (VKİ) ve ebeveyn eğitim düzeyi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0,05). Çalışma grubunda erken doğum prevalansı ve ailesel alerjik hastalık öyküsü anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,05). Çalışma grubunda dft ve dfs skorları anlamlı farklılık gösterirken (p<0,05), DMFT ve DMFS skorları açısından fark saptanmadı (p>0,05). Plak indeksi değerleri çalışma grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0,001), gingival indeks açısından fark izlenmedi (p>0,05). Uyku değerlendirmelerinde, çalışma grubunda uykuda solunum bozuklukları, aşırı uykululuk ve terleme ile toplam ölçek puanlarının anlamlı derecede yüksek olduğu belirlendi (p<0,05). Ayrıca yatma zamanı direnci, uyku kaygısı ve solunumla ilişkili uyku bozukluklarının alt boyutlarında da anlamlı farklılık bulundu (p<0,05). Buna karşın, ağız sağlığıyla ilişkili yaşam kalitesi puanları açısından, gruplar arasında anlamlı düzeyde farklılık saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Astım tanılı çocuklarda uyku bozukluklarının belirli alt boyutlarda arttığı ve ağız sağlığı parametreleri arasında; özellikle plak birikimi ile dft, dfs skorları üzerinde etkili olduğu görülmektedir. Bu bulgular, astımlı çocuklarda multidisipliner yaklaşımın önemini ve uyku bozukluklarının ağız sağlığı ile ilişkili olası etkilerinin dikkate alınması gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Effects of Sleep Disorders in Children with Asthma on Oral Health Related Quality of Life Aim: The aim of this study is to evaluate the effects of sleep disorders associated with asthma on oral health and oral health-related quality of life in children aged 7-12 years diagnosed with asthma. Materials and Methods: The study included a total of 178 children diagnosed with asthma who applied to the Department of Pediatrics, Child Immunology and Allergy at Süleyman Demirel University Faculty of Medicine, and systemically healthy children of the same age group who applied to the Department of Pediatric Dentistry of the Faculty of Dentistry. Parents were administered questionnaires containing sociodemographic data and information on oral health; DMFT/dft, DMFS/dfs, plaque index, gingival index, and BEWE index were used in clinical intraoral examinations. Occlusal relationships and oral habits were also assessed. Sleep disorders were analyzed using the“Children's Sleep Disorder Scale,”and sleep behaviors were analyzed using the“Children's Sleep Habits Questionnaire.”Oral health-related quality of life was assessed by both children and parents using the“Pediatric Oral Health-Related Quality of Life Index.”The obtained data were statistically analyzed. Results: No statistically significant differences were found between the study and control groups in terms of age, gender, BMI, and parental education level (p>0.05). The prevalence of premature birth and family history of allergic diseases was significantly higher in the study group (p<0.05). While dft and dfs scores showed a significant difference in the study group (p<0.05), no difference was found in DMFT and DMFS scores (p>0.05). Plaque index values were significantly higher in the study group (p<0.001), while no difference was observed in gingival index (p>0.05). In sleep assessments, sleep-related breathing disorders, excessive sleepiness, and sweating, as well as total scale scores, were found to be significantly higher in the study group (p<0.05). Significant differences were also found in the sub-dimensions of bedtime resistance, sleep anxiety, and breathing-related sleep disorders (p<0.05). However, no significant difference was found between the groups in terms of oral health-related quality of life scores (p>0.05). Conclusion: Sleep disturbances in children diagnosed with asthma have been shown to increase in certain sub-dimensions and to affect oral health parameters, particularly plaque accumulation and DFT and DFS scores. These findings highlight the importance of a multidisciplinary approach in asthmatic children and the need to consider the potential effects of sleep disturbances on oral health.