Anlamlı koroner arter darlığı olan (MIOCA) ve olmayan (MINOCA) miyokard infarktüsü hastalarında tam kan viskozitesi ve MAPH skorunun anjiyografik ve klinik sonuçlar üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the impact of whole blood viscosity and maph score on angiographic findings and clinical outcomes in patients with myocardial infarction with obstructive coronary arteries (MIOCA) and myocardial infarction with non-obstructive coronary arteries (MINOCA)
- Tez No: 1015478
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELMA KALAYCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kan Viskozitesi, MINOCA, Miyokard İnfarktüsü, Blood Viscosity, MINOCA, Myocardial Infarction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Anlamlı koroner arter darlığı olan (MIOCA) ve anlamlı koroner arter darlığı olmayan (MINOCA) miyokard infarktüsü hastalarında tam kan viskozitesi ve MAPH skorunun klinik, laboratuvar ve anjiyografik bulgular açısından taşıdığı öngördürücü değerin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 1 Ocak 2024 ile 31 Aralık 2025 tarihleri arasında Ankara Etlik Şehir Hastanesinde akut koroner sendrom ön tanısıyla koroner anjiyografi (KAG) yapılmış toplam 780 hasta retrospektif olarak dahil edildi. Hastalar KAG sonuçlarına göre MIOCA (n=427) ve MINOCA (n=353) olmak üzere iki ana gruba ayrıldı. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik, klinik, laboratuvar ve anjiyografik bulguları elektronik kayıtlar üzerinden tarandı. Tam kan viskozitesi; hematokrit (%) ve total protein (g/dL) düzeyleri kullanılarak de Simone ve arkadaşlarının doğrulanmış formülleriyle hem düşük (LSR: 0.5 s-1) hem de yüksek (HSR: 208 s-1) kayma hızları için hesaplandı. MAPH skoru bileşenleri için ROC eğrisi analizi ile kesim değerleri belirlenerek MAPH skorları hesaplandı. MINOCA varlığını öngören potansiyel faktörleri belirlemek amacıyla tek ve çok değişkenli lojistik regresyon analizleri; hastane içi mortaliteyi öngördüren faktörler için ise iki ayrı modelde çok değişkenli Cox regresyon analizleri yapıldı. Bulgular: Çalışma grupları arasında yaş ortalamaları açısından anlamlı bir fark saptanmazken (p=0,374), MIOCA grubunda erkek cinsiyet (%75,4), diabetes mellitus (%40,0), sigara kullanımı (%47,5) ve hiperlipidemi (%78,9) daha sık görüldü. MINOCA grubunun büyük bir çoğunluğu NSTEMI (%90,9) tablosu ile başvururken, MIOCA grubunda STEMI (%56,4) oranı daha yüksekti. HSR ve LSR tam kan viskozitesi seviyeleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi (p>0,05). Ancak, MINOCA grubunda MAPH skoru MIOCA grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek saptandı (medyan 2'ye karşı 1, p<0,001). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde MAPH skorunun MINOCA varlığını öngörmede bağımsız bir prediktör olduğu (OR: 1.527, %95 GA: 1.186-1.966, p=0.001) tespit edildi. Çok değişkenli Cox regresyon analizlerinde ise bozulmuş TIMI akımı (HR: 0.439, p=0,033) ve STEMI tablosuyla başvurunun (HR: 3.366, p=0,042) hastane içi mortalitenin bağımsız öngördürücüleri olduğu saptanırken, MAPH skorunun hastane içi mortalite için bağımsız bir prediktör olmadığı saptandı. Sonuç: Çalışmamızda hesaplanan tam kan viskozitesi değerleri MINOCA ve MIOCA hasta gruplarını ayırt etmede istatistiksel bir fark yaratmamıştır. Buna karşın, hücresel inflamasyon ve hemoreolojik faktörleri entegre eden MAPH skorunun MINOCA varlığını öngörmede bağımsız ve güçlü bir belirteç olduğu saptanmıştır. Bu durum, MINOCA patogenezinde global bir hiperviskoziteden ziyade, lokalize trombo-inflamatuvar süreçlerin ve mikrovasküler disfonksiyonun ön planda olduğunu düşündürmektedir. MAPH skoru, KAG öncesi MINOCA ayırıcı tanısını öngörmede pratik, maliyetsiz ve kolay erişilebilir bir skorlama aracı olarak klinik pratikte kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the predictive value of whole blood viscosity and the MAPH score in terms of clinical, laboratory, and angiographic findings in patients with myocardial infarction with obstructive coronary arteries (MIOCA) and myocardial infarction with non-obstructive coronary arteries (MINOCA). Materials and Methods: A total of 780 patients who underwent coronary angiography (CAG) with a preliminary diagnosis of acute coronary syndrome at Ankara Etlik City Hospital between January 1, 2024, and December 31, 2025, were retrospectively included in the study. Based on CAG results, the patients were divided into two main groups: MIOCA (n=427) and MINOCA (n=353). The demographic, clinical, laboratory, and angiographic findings of the included patients were screened through electronic records. Whole blood viscosity was calculated for both low shear rate (LSR: 0.5 s-1) and high shear rate (HSR: 208 s-1) using the validated formulas of de Simone et al., based on hematocrit (%) and total protein (g/dL) levels. Cut-off values for the MAPH score components were determined using ROC curve analysis, and MAPH scores were calculated. Univariate and multivariate logistic regression analyses were performed to identify potential factors predicting the presence of MINOCA, and multivariate Cox regression analyses were conducted in two separate models to determine the predictors of in-hospital mortality. Results: While there was no significant difference in mean age between the study groups (p=0.374), male gender (75.4%), diabetes mellitus (40.0%), smoking (47.5%), and hyperlipidemia (78.9%) were more frequently observed in the MIOCA group. The vast majority of the MINOCA group presented with NSTEMI (90.9%), whereas the rate of STEMI (56.4%) was higher in the MIOCA group. No statistically significant difference was observed between the groups in terms of HSR and LSR whole blood viscosity levels (p>0.05). However, the MAPH score was found to be significantly higher in the MINOCA group compared to the MIOCA group (median 2 vs. 1, p<0.001). In the multivariate logistic regression analysis, the MAPH score was identified as an independent predictor for the presence of MINOCA (OR: 1.527, 95% CI: 1.186-1.966, p=0.001). In the multivariate Cox regression analyses, impaired TIMI flow grade (HR: 0.439, p=0.033) and presentation with STEMI (HR: 3.366, p=0.042) were found to be independent predictors of in-hospital mortality, while the MAPH score was not identified as an independent predictor for in-hospital mortality. Conclusion: In our study, the calculated whole blood viscosity values did not create a statistical difference in distinguishing between the MINOCA and MIOCA patient groups. In contrast, the MAPH score, which integrates cellular inflammation and hemorheological factors, was found to be a strong and independent predictor for the presence of MINOCA. This suggests that localized thrombo-inflammatory processes and microvascular dysfunction, rather than global hyperviscosity, play a predominant role in the pathogenesis of MINOCA. The MAPH score can be used in clinical practice as a practical, cost-effective, and easily accessible scoring tool to predict the differential diagnosis of MINOCA prior to CAG.