Bireycilik, yalnızlık ve devlet politikaları: Türkiye örneği (2002-2024)
Individualism, loneliness and state policies: The case of Türkiye (2002-2024)
  1. Tez No: 1015549
  2. Yazar: BURHAN ÖZAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AİNUR NOGAYEVA KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bireycilik, Yalnızlık, Refah Devleti, Sosyal Politikalar, Individualism, Loneliness, Welfare State, Social Policies
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu çalışma, 2002–2024 Türkiye'sinde devlet politikalarının bireycilik ve yalnızlık üzerindeki etkilerini incelemektedir. Modernleşme, kentleşme ve neoliberalleşmenin birey üzerindeki yansımaları kuramsal ve ampirik boyutuyla ele alınmıştır. Araştırma, bu artışı refah, eğitim, sağlık ve sosyal yardım politikalarındaki kurumsal dönüşümlerle açıklamayı hedeflemektedir. Tezde, yalnızlığın kuramsal temelleri ve Türkiye'nin uluslararası konumu tartışılmıştır. 2002 sonrası devlet politikalarının incelendiği üçüncü bölümde ise; rekabetçi eğitim, sağlık sistemleri ve kentleşmenin yalnızlığı artırdığı, aile destekleri ve sosyal hizmetlerin ise bu süreci kısmen sınırlandırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçları, Türkiye'de bireycilik ve yalnızlığın çok boyutlu ve kurumsal dinamiklerle şekillendiğini göstermektedir. Bireyciliğin daha çok ekonomik koşullar ve günlük yaşam pratiklerinden beslenen“pragmatik bireycilik”, yalnızlığın ise kentleşme, dijitalleşme ve zayıflayan sosyal bağlarla bağlantılı“yapısal yalnızlık”şeklinde ortaya çıktığı belirlenmiştir. Bu bulgular, gelecekte daha kapsayıcı ve topluluk temelli sosyal politikalara ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study examines the effects of state policies on individualism and loneliness in Turkey between 2002 and 2024. The impact of modernization, urbanization, and neoliberalism on the individual is addressed through a theoretical and empirical framework. The research aims to explain this trend through institutional shifts in welfare, education, health, and social assistance policies. In this thesis, the theoretical foundations of loneliness and Turkey's position in international comparisons are discussed. The third chapter, which examines state policies after 2002, concludes that while competitive education, health systems, and urbanization increase loneliness, family support and social services partially mitigate this process. Research findings indicate that individualism and loneliness in Türkiye are shaped by multidimensional and institutional dynamics. It has been determined that individualism manifests as“pragmatic individualism,”fueled primarily by economic conditions and daily life practices, while loneliness manifests as“structural lonelıness,”linked to urbanization, digitalization and weakening social bonds. These findings indicate a need for more inclusive and community-based social policies in the future.