بيع المرابحة في المصارف الإسلامية المصرية: دراسة تحليلية تطبيقية
Mısır'daki İslami bankalarda murâbaha satışlarının uygulamalı analizi
  1. Tez No: 1015550
  2. Yazar: KUTAIBA WIS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMMAD GHAITH MAHAINI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Albara Türk, Elektronik sözleşmeler, Murabaha, İslam ekonomisi, İslam hukuku, Albaraka Turk, Electronic agreements, Murabaha, Islamic economy, Islamic law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, üç İslami banka olan Albaraka İslami Bank, Alahly İslami Bank şubesi ve Faysal İslam Bankası tarafından sunulan murabaha sözleşmelerini incelemeyi ve analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, bu sözleşmelerin İslam şeriatı kuralları ve İslami Finans Kurumları Muhasebe ve Denetim Organizasyonu (AAOIFI) standartlarına uygunluk düzeyini değerlendirmeyi hedeflemektedir. Araştırmalarda Albaraka İslami Bank, Faysal İslam Bankası ve Alahly İslami Bank şubesinde kullanılan murabaha sözleşmelerinin analizi sonucunda şu bulgular elde edilmiştir: Albaraka İslami Bank: Diğer bankalara göre sözleşme şartlarında daha fazla şeffaflık ve detay sunmaktadır. Ayrıca, anlaşmazlık ve gecikme durumlarında net çözüm mekanizmaları benimsemektedir.Albaraka İslami Bank'taki murabaha sözleşmesi, şeffaflığı ve şeriata uygunluğu artırarak banka ile müşteri arasındaki güveni güçlendirmektedir . Faysal İslam Bankası: Net düzenlemeler ve şeriata yüksek uyum göstermektedir. Ticari işlemlerin titiz bir şekilde düzenlenmesiyle sözleşmelerin şeriat standartlarına uygunluğunu sağlamaktadır. Bu düzenleme, şeffaflığı ve güveni artırarak ticari işlemlerde netlik sağlamaktadır. Alahly İslami Bank Şubesi: Tarafların haklarını korumak için çeşitli yasal mekanizmalar ve garantiler sunmaktadır. Detaylı yasal işlemlerle tüm tarafların haklarını korumayı hedeflemektedir. Bu sayede İslam şeriatı standartlarına uygun sözleşmelerle tarafların hakları güvence altına alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research focuses on examining the Murabaha contracts provided by three Islamic banks: Al Baraka Islamic Bank, Al Ahli Islamic Bank, and Faisal Islamic Bank. The objective is to assess the degree to which these contracts adhere to Islamic Sharia principles and the guidelines established by the Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions (AAOIFI) . The analysis of the Murabaha contracts at Al Baraka Islamic Bank of Egypt, Faisal Islamic Bank, and Al Ahli Islamic Bank lead to several findings: Al Baraka Islamic: The Murabaha contract at Al Baraka Islamic Bank of Egypt demonstrated a higher level of transparency and detailed specifications compared to its counterparts, along with a reliance on special ways to solve disputes and delays. Additionally, while the contract at Al Baraka Islamic Bank showed some non-compliance with Islamic Sharia, it did not undermine the trust established with clients. Faisal Islamic Bank: In contrast, Faisal Islamic Bank exhibited clear classifications and a strong alignment with Islamic Sharia standards, ensuring compliance through well-organized procedures that foster trust and transparency. Al Ahli Islamic Bank: Meanwhile, the Islamic department of Al Ahli Islamic Bank has distinct branches that prioritize the protection of members' rights through comprehensive procedures, thereby ensuring adherence to Islamic Sharia standards.