Sosyolojik kuramda yalnızlık: Modern toplum ve mesafe kültürü
Loneliness in sociology: Modern society and social distance culture
  1. Tez No: 581856
  2. Yazar: EBRAR KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR GÜNEŞ AYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yalnızlık, bireycilik, güven, risk toplumu, mesafe kültürü, Loneliness, individualism, trust, risk society, culture of distance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı, modern toplumda görünür hale gelen yalnızlaşma eğiliminin sosyolojik nedenlerinin araştırılmasıdır. Yalnızlık, kişilerin fiziksel ve ruhsal olarak deneyimlediği bir olgu olmasıyla tarihin her döneminde rastlanan bir duygu durumudur. Fakat modern bireyin ortaya çıkışıyla birlikte yalnızlık ve uyandırdığı duygu yön değiştirir. Modern birey, içinden çıktığı cemaatin kendisini mecbur ettiği bazı ilişkilerin bağlarından kopar. Cemaatin sıcak ve samimi ilişkilerinin yanı sıra birliktelik ruhunun sağladığı güven duygusundan kopan birey, modern toplumda ortaya çıkan bazı risklerle karşı karşıya kalır. Birey, beklenmedik bu risklere karşı yalnızlığı bir kalkan olarak kullanır. Böylece birey ortaya çıkan risklerden korunmak isterken ilişkilerine belli bir mesafe koyar. Bunun sonucunda ortaya çıkan mesafe kültürü, bireyselliğin korunmasına yardımcı olurken yalnızlığı da ihtiyaç haline getirir. Böylece mevcut toplumsal yapının değişmesiyle ortaya çıkan yalnızlık bir olgu olarak sosyoloji disiplini ile ele alınabilecek bir alan haline gelir. İnsanlık tarihi kadar eski olan yalnızlık bu çalışmada toplumsal şartların değişimine bağlı olarak oluşan mesafe kültürü bağlamında ele alınmıştır Yalnızlığın psikolojik bir anomali veya sosyal tecritten ziyade yeni güven ve risk problemleriyle ilişkisini vurgulayan ve değişen sosyal şartlara ayak uydurmak için yaratılan mesafe kültürünün bir ürünü olduğunu savunan bu çalışma, klasik ve çağdaş sosyolojik kuramcıların analizlerinin sentezine dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to look into the sociological causes of the tendency to turn to loneliness, which has become more and more apparent in modern society. As a phenomenon people experience physically and mentally, loneliness is a state of emotion encountered throughout history. However, with the emergence of the modern individual, loneliness and the feeling evoked by it have changed direction. The modern individual loses connections to some relations forced upon them by the community they come from. The individual who loses not only the warm and sincere relations of their community but also the feeling of security provided by the spirit of togetherness in these communities faces some risks that have emerged in the modern society. This individual uses loneliness as a shield against these unexpected risks, thus putting a certain distance on their relations while trying to protect themselves from these risks. What comes out is a culture of distance, which helps protect individuality while turning loneliness into a need. Therefore, loneliness which arises as a result of the change in the existing social structure becomes a field which can be sociologically analysed. In this study, the concept of loneliness, which is as old as human history, is discussed within the context of the culture of distance, which has come about as a result of the changing social conditions. Based on a synthesis of analyses of classical modern sociology theoreticians, this study underscores the connection of isolation with the new problems of trust and risk rather than a psychological anomaly or a social isolation, and argues that it is a product of the culture of distance created with an attempt to keep up with changing social conditions.