Cultural primacy and self-orientalism in Netflix Turkey original productions: The transformation of local narratives within global media dynamics
Netflix Türkiye orijinal yapımlarında kültürel öncelik ve self-oryantalizm: Yerel anlatıların küresel medya dinamikleriyle dönüşümü
  1. Tez No: 1015557
  2. Yazar: DİLARA AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURCU SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Radyo-Televizyon, Communication Sciences, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Self-oryantalizm, dijital platform mantığı, Netflix Türkiye, yerelleşme stratejileri, kültürel imgeler, Video akış servisleri, Self-orientalism, digital platform logic, Netflix Turkey, localization strategies, cultural imagery, Video streaming services
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Netflix'in Türkiye pazarına giriş sürecinde geliştirdiği yerli orijinal yapım stratejisini ve bu stratejinin kültürel imgeler aracılığıyla nasıl şekillendiğini incelemektedir. Hakan: Muhafız, Atiye ve tematik sürekliliği nedeniyle ele alınan Şahmaran dizileri üzerinden yapılan analiz, platformun hem yerel hem de küresel izleyiciye hitap etme çabasının anlatı ve görsel tercihlere nasıl yansıdığını araştırmaktadır. Çalışma, bu yapımları Netflix'in erken dönem yerelleşme stratejisinin bir parçası olarak konumlandırmakta; self-oryantalizm kavramını merkezine almakta ve bunu, platform kapitalizmi, kültürel öncelik, küresel değer zincirleri (GVC), endüstri söylencesi ve pazarlanabilir yerellik gibi kavramlarla desteklenen daha geniş bir teorik çerçeve içerisinde ele almaktadır. Nitel tematik analiz yöntemiyle yürütülen çalışmada, self-oryantalizme dair unsurlar; tarih ve mitoloji, mistisizm ve semboller, mekân ve mimari ile sanatsal unsurlar olmak üzere dört ana tema üzerinden incelenmiştir. Tez, bu içeriklerin yerel imgeleri küresel görünürlük mantığına uygun biçimde yeniden yapılandırdığını ve dijital platformların yerel anlatılar üzerinde yönlendirici bir etki kurduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the original content strategy developed by Netflix during its entry into the Turkish market, focusing on how this strategy was shaped through cultural imagery. Analyzing The Protector, The Gift, and Şahmaran, the research explores how the platform's initial attempt to appeal to both local and global audiences is reflected in narrative and visual preferences. While not strictly chronological, these productions are considered as part of Netflix's initial localization strategy due to their shared symbolic emphasis on mysticism, mythology, and culturally stylized imagery. The study centers on the concept of self-Orientalism and situates it within a broader theoretical framework supported by concepts such as platform capitalism, cultural primacy, global value chains, industry lore, and marketable localism. Using a qualitative thematic analysis, the research investigates self-Orientalist elements across four main themes: history and mythology, mysticism and symbolism, space and architecture, and artistic components. The thesis argues that these productions restructure local imagery in alignment with platform logic and demonstrates how digital platforms act as shaping forces in the construction of localized narratives for global circulation.