Resimsel mekânda panoptikon bakış; Cumbalı evler
Panopticon view in pictural space; Houses with cumba
- Tez No: 958665
- Danışmanlar: PROF. FEVZİYE EYİGÖR PELİKOĞLU
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Panoptikon, Cumbalı Ev, Gözetim, Resimsel Mekân, Sanatsal Temsil, Oryantalizm, Modern Sanat, Panopticon, House with cumba, Surveillance, Pictorial Space, Artistic Representation, Orientalism, Modern Art
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Batı'nın oryantalizmi ile Doğu'nun oksidentalizmine karşılık gelen iki farklı kültürün buluşmasından/çatışmasından doğan ve cumbalı evlerin konu edildiği resimsel mekânlarda görünürlük kazanan kültürlerarası etkilerin modern toplumun inşasına ilişkin sonuçlar doğurduğu varsayımına dayanılarak geleneksel bir mimari öğe olan cumba formunun plastik sanatlar alanına taşınması, göstergebilimsel bir bakış açısıyla incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma, nitel araştırma yöntemi kullanılarak geliştirilmiş, veri toplamada belgesel tarama modeli kullanılmıştır. Kapsamlı bir alan araştırması sonucunda ulaşılan yazılı ve görsel kaynakça içerik analizi yöntemine tabi tutulmuştur. Cumbalı evlerin, sanat tarihsel açıdan mimari özelliklerine; Doğu-Batı kültürüne özgü sosyal ve siyasal işlevlerine; kültürel hegemonya perspektifinden ve felsefi bakış açısından gözetim toplumlarının modernleşme sürecini kavramaya odaklı kuramsal çalışma paralelinde, sanatsal uygulamalar yapılmıştır. Bulgular: Batı toplumlarının Doğu kültürüne bakışının ürünü olan oryantalizme özgü 'Cumbalı ev' temasının işlendiği resimlerde neyin gösterildiği, neyin gizlendiği meselesi, göstergebilimsel açıdan cumbanın temsili bir iktidar formu olduğuna işaret etmiştir. Bu bağlamda cumba, zaman ve mekân bağlamında farklı kültürlere farklı açılardan bakma yolu ve yordamı olarak değerlendirilmiştir. Doğu kültürü ve geleneğine özgü mimari unsur olan 'cumba' sayesinde evin içindekilerin dışarıdakilere görünmeden dış mekânı izleyererek hayata egemen olması durumu ile Batının bir topluluğu içerde veya dışarda tutarak iktidar olmayı olanaklı kılan panoptikon hapishane modelinin benzerliği tartışılmıştır. Her iki mimari unsur, anlambilimsel olarak 'hâkimiyet', 'ötekileştirme', 'mahremiyet ve namahremiyet', 'temsiliyet ve belirtisellik', 'taklit ilişkisi', 'mekân' ve 'kapatma“ kavramlarıyla bağlantılandırılmıştır. Sonuç: Doğu-Batı kültürünün karşılaştırmalı olarak incelenmesini gerektiren araştırmada cumbalı evlerin gösterge değerinin modern toplumlara özgü gözetim biçimlerine ilham verdiği tespit edilmiştir. XIX. Yüzyıl İngiliz filozof ve hukukçusu Jeremy Bentham'ın (1748-1832) disiplinci toplum felsefesinden doğan panoptikon hapishane modeli ve XVI. yüzyıldan XIX. yüzyıla Batı düşüncesini iktidar, bilgi, disiplin, ceza ve cinsellik kavramları üzerinden inceleyen Fransız filozof, tarihçi ve sosyal kuramcı Michael Foucault'nun (1926-1984) gözetim toplumu kavramlarıyla buluşulmuştur. Mimarlık, sosyoloji, tarih, hukuk ve felsefe alanlarını içeren bir bakış açısıyla ”cumbalı ev", Batı'nın Doğu'ya yönelik romantik ilgisinin etkisi altındaki Doğulunun kendine dönük bakışını tersine çeviren bir bilgi nesnesi olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine the transfer of the bay window form, a traditional architectural element, to the field of plastic arts from a semiotic perspective, based on the assumption that intercultural influences arising from the meeting / clash of two different cultures corresponding to the orientalism of the West and the occidentalism of the East, and gaining visibility in pictorial spaces where houses with bay windows are the subject, have consequences for the construction of modern society. Method: The study was developed using qualitative research method and documentary screening model was used in data collection. The written and visual bibliography obtained as a result of a comprehensive literature review was subjected to content analysis method. In parallel with the theoretical study focusing on the architectural features of the bay window houses from an art historical perspective; social and political functions specific to East-West culture; and the modernisation process of surveillance societies from the perspective of cultural hegemony and philosophical perspective, artistic practice was carried out. Findings: The issue of what is shown and what is hidden in the paintings depicting the orientalism-specific 'oriel window house' theme, which is a product of Western societies' view of Eastern culture, has pointed out that the bay window is a representational form of power from a semiotic point of view. In this context, the bay window was evaluated as a way and procedure of looking at different cultures from different angles in the context of time and space. The similarities between the 'oriel window', an architectural element specific to Eastern culture and tradition, which allows those inside the house to dominate life by watching the outside space without being visible to those outside, and the panopticon prison model of the West, which makes it possible to be in power by keeping a community inside or outside, were discussed. Both architectural elements are semantically linked to the concepts of 'domination', 'marginalisation', 'privacy and non-privacy', 'representation and signification', 'relation of imitation', 'space' and 'closure'. Results: In the research, which requires a comparative analysis of East-West cultures, it is determined that the sign value of houses with bay windows inspires forms of surveillance specific to modern societies. The panopticon prison model arising from the disciplinary social philosophy of the 19th century English philosopher and jurist Jeremy Bentham (1748-1832) and the surveillance society concepts of the French philosopher, historian and social theorist Michael Foucault (1926-1984), who analysed Western thought from the 16th to the 19th century through the concepts of power, knowledge, discipline, punishment and sexuality. From a perspective that includes the fields of architecture, sociology, history, law and philosophy, the“Oriel window house”has been evaluated as an object of knowledge that reverses the self-oriented view of the Easterner under the influence of the romantic interest of the West towards the East.