İş kazasından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davaları
Material and moral compensation lawsuits arising from occupational accidents
- Tez No: 1015564
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları, Occupational Health and Safety Law, Occupational Health and Safety Committees
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
İş kazaları, modern çalışma hayatının en önemli sorun alanlarından biri olup, yalnızca bireysel düzeyde değil, aynı zamanda toplumsal, ekonomik ve hukuki boyutlarıyla da geniş etkiler doğurmaktadır. İş kazalarının yol açtığı maddi ve manevi zararlar, hem sosyal güvenlik hukukunun hem de özel hukukun temel inceleme konularından birini oluşturmaktadır. Bu çalışma, iş kazalarından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat taleplerini, yürürlükteki mevzuat hükümleri, Yargıtay içtihatları ve doktrindeki görüşler ışığında bütüncül bir yaklaşımla ele almayı amaçlamaktadır. Çalışmada öncelikle“kaza”ve“iş kazası”kavramları açıklanmış; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde iş kazasının unsurları ayrıntılı biçimde incelenmiştir. Ardından işverenin iş kazasından doğan hukuki sorumluluğu, işçiyi koruma ve gözetme borcu ile iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yükümlülükleri çerçevesinde ele alınmış; kusura dayalı sorumluluk ve kusursuz sorumluluk yaklaşımları doktrinsel ve yargısal boyutlarıyla tartışılmıştır. Çalışmanın devamında, iş kazalarından doğan maddi tazminatın kapsamı ve hesaplanması ayrıntılı olarak incelenmiş; Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan yardımlar, özel sigorta tazminatları, denkleştirme (mahsup) ilkesi, iş gücü kaybı oranı, müterafık kusur, zarara razı olma, sürekli bakıma muhtaç hâle gelme ve mali külfetler gibi tazminata etki eden faktörler değerlendirilmiştir. Bu çalışma ile iş kazalarından doğan tazminat davalarına ilişkin teorik ve pratik sorunların sistematik biçimde ortaya konulması, uygulamaya ve doktrine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Occupational accidents are among the most significant issues of modern working life, producing social, economic, and legal consequences in addition to individual impacts. The material and moral damages arising from such accidents constitute a major subject of both social security law and private law. This study examines claims for pecuniary and non-pecuniary compensation arising from occupational accidents within the framework of current legislation, the jurisprudence of the Court of Cassation, and doctrinal opinions. The study first explains the concepts of“accident”and“occupational accident”and analyzes the elements of occupational accidents under the Occupational Health and Safety Law No. 6331 and the Social Insurance and General Health Insurance Law No. 5510. It further discusses the employer's legal liability in relation to the duty to protect and supervise employees and occupational health and safety obligations. In addition, the scope and calculation of pecuniary compensation are evaluated, together with factors affecting compensation such as Social Security Institution benefits, private insurance indemnities, contributory negligence, assumption of risk, and loss of earning capacity. The study aims to contribute to both legal practice and academic doctrine by systematically addressing the theoretical and practical issues related to compensation claims arising from occupational accidents.