Acil tıp ve göğüs hastalıkları hekimlerinin pnömoni tanısında toraks bilgisayarlı tomografi kullanımı konusundaki tutumları
- Tez No: 1015586
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞIN ŞAKAR COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Göğüs Hastalıkları, Radiology and Nuclear Medicine, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pnömoni, Bilgisayarlı Tomografi, Defansif Tıp, Malpraktis, Klinik Karar Verme, Pneumonia, Computed Tomography, Defensive Medicine, Malpractice, Clinical Decision Making
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, acil tıp ve göğüs hastalıkları hekimlerinin pnömoni tanısında toraks bilgisayarlı tomografi(Toraks BT) kullanımına yönelik tutumlarını, toraks BT istemini etkileyen klinik ve klinik dışı faktörleri ve gereksiz kullanımın azaltılmasına yönelik çözüm önerilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Ocak-Mart 2026 tarihleri arasında Türkiye genelinde görev yapan 229 hekimin (acil tıp ve göğüs hastalıkları) katılımıyla gerçekleştirilen kesitsel tanımlayıcı bir anket çalışmasıdır. Veriler çevrim içi anket formu aracılığıyla toplanmış ve SPSS 21.0 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %96,9'u pnömoni şüphesinde ilk basamak olarak akciğer grafisini tercih etmektedir. Acil tıp hekimlerinin toraks BT'yi ilk tercih etme oranı (%7,1), göğüs hastalıkları hekimlerine göre (%0,7) anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (Fisher's Exact Test, p= 0,011). Gereksiz BT istemine neden olan en önemli faktörler arasında malpraktis endişesi (%94,3), zaman kısıtlılığı (%79) ve tanısal belirsizliği giderme isteği (%80,8) öne çıkmıştır. Hasta yoğunluğu ile BT isteme eğilimi arasında pozitif korelasyon (r= 0,398, p<0,001) saptanırken, mesleki deneyim arttıkça BT kullanımının azaldığı görülmüştür (r= -0,173, p= 0,010). Sonuç: Pnömoni tanısında toraks BT kullanımı yalnızca klinik gerekliliklerle değil, medikolegal kaygılar ve sistemsel iş yüküyle de şekillenmektedir. Gereksiz toraks BT kullanımını azaltmak için malpraktis reformları, hasta yükünün azaltılması ve hedefe yönelik eğitimlerin öncelikli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the attitudes of emergency medicine and chest diseases physicians toward the use of thorax computed tomography (Thorax CT) in the diagnosis of pneumonia, the clinical and non-clinical factors affecting thorax CT requests, and proposed solutions to reduce unnecessary use. Materials and Methods: This is a cross-sectional descriptive survey conducted between January and March 2026 with the participation of 229 physicians (emergency medicine and chest diseases) working across Turkey. Data were collected via an online questionnaire and analyzed using SPSS 21.0 software. Results: Among participants, 96.9% preferred chest X-ray as the first-step imaging for suspected pneumonia. The rate of choosing thorax CT as the first preference was significantly higher in emergency physicians (7.1%) compared to chest diseases specialists (0.7%) (Fisher's Exact Test, p= 0.011). The most prominent factors leading to unnecessary CT requests were malpractice concerns (94.3%), time constraints (79%), and the desire to eliminate diagnostic uncertainty (80.8%). A positive correlation was found between patient volume and the tendency to request thorax CT (r= 0.398, p<0.001), while CT use decreased as professional experience increased (r= -0.173, p= 0.010). Conclusion: The use of thorax CT in pneumonia diagnosis is shaped not only by clinical necessity but also by medico-legal concerns and systemic workload. To reduce unnecessary CT use, malpractice reforms, reduction of patient load, and targeted training are considered priorities.