Hemşirelik öğrencilerinde stres, psikolojik iyi oluş ve öz yeterlik arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between stress, psychological well-being and self-efficacy among nursing students
  1. Tez No: 1015597
  2. Yazar: MISRA NUR KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERİME BADEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik Öğrencileri, Öz Yeterlik, Psikolojik İyi Oluş, Algılanan Stres, Nursing Students, Self-Efficacy, Psychological Well-Being, Perceived Stress
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerinde algılanan stresin psikolojik iyi oluş ve öz yeterlik ile olan ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişkisel türde olan bu araştırma, Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinde Kasım 2025 – Aralık 2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırma örneklemini tabakalı rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen ve çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 328 hemşirelik öğrencisi oluşturmuştur. Araştırma verileri, öğrencilerden yüz yüze Kişisel Bilgi Formu, Algılanan Stres Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve Öz Yeterlik Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t testi, tek yönlü ANOVA, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U, Pearson korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelik öğrencilerinin algılanan stres, psikolojik iyi oluş ve öz yeterlik düzeylerinin; yaş, sınıf düzeyi, mesleği isteyerek seçme durumu ve stresle başa çıkma öz değerlendirmelerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği saptanmıştır (p<0.05). Psikolojik iyi oluş ve öz yeterlik ile stres arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuş olup bu iki değişkenin stres düzeyinin anlamlı yordayıcıları olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Sonuç: Hemşirelik öğrencilerinin orta düzeyde stres yaşadıkları ancak yüksek öz yeterlik ve psikolojik iyi oluşun bu stresi azaltma ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Özellikle mesleği isteyerek seçmenin ve stres yönetimiyle ililşkili olduğu bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçlarının, stres, psikolojik iyi oluş ve öz yeterlik ile ilgili müdahale çalışmalarına veri kaynağı olarak kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to examine the relationship between perceived stress and psychological well-being and self-efficacy among nursing students. Method: This descriptive and correlational study was conducted at the Faculty of Nursing, Akdeniz University, between November 2025 and December 2025. The study sample consisted of 328 nursing students selected using stratified random sampling who met the inclusion criteria. Research data were collected from the students in person using the Personal Information Form, the Perceived Stress Scale, the Psychological Well-Being Scale, and the Self-Efficacy Scale. The data obtained from the study were analyzed using SPSS 25.0. Descriptive statistics, the t-test for independent groups, one-way ANOVA, the Kruskal-Wallis test, the Mann-Whitney U test, Pearson correlation, and multiple linear regression analyses were used to evaluate the data. Results: It was found that nursing students' levels of perceived stress, psychological well-being, and self-efficacy showed significant differences based on age, year of study, whether they had voluntarily chosen their profession, and their self-assessments of stress coping (p<0.05). A significant negative correlation was found between psychological well-being and self-efficacy and stress, and these two variables were determined to be significant predictors of stress levels (p<0.05). Conclusion: It was determined that nursing students experience moderate levels of stress, but that high self-efficacy and psychological well-being are associated with a reduction in this stress. In particular, it was found that voluntarily choosing the profession is associated with stress management. It is recommended that the results of this study be used as a data source for intervention studies related to stress, psychological well-being, and self-efficacy.